Martin Alexandersson.

Sveriges bartenders – de höjer vår barkultur

Peter Steen-Christensen 09:57 21 Dec 2018

Bartenders' Choice Awards är ett årligt event för att lyfta fram den förträfflighet som finns inom den nordiska dryckesindustrin. Evenemanget skapades 2010 och har idag en position som det viktigaste priset inom barscenen. Idag finns Bartender’s Choice Awards förutom i Sverige även i Norge, Danmark och Finland. I Sverige nominerar och väljer en jury bestående av 200 yrkesverksamma medlemmar ut sina favoriter i tio olika kategorier där vinnarna presenteras under pompa och ståt under en kväll i December varje år.

Det är svårt att säga vilken kategori som är viktigast, men att bli nominerad som Årets Bartender smäller förmodligen ganska högt. Men utan att ta ställning, eller diskutera vem som borde kamma hem priset så vill vi i samband med detta förtjusande evenemang lyfta fram den svenska bareliten. Det gör vi genom att ställa några väl valda frågor till en liten del av dem. Några av dem är nominerade, alla är jury.

LEO LAHTI
Stranger & Zamenhof, Göteborg

Vad är din hemlighet som bartender?
– Att jag älskar att plugga. Jag har ju lyxen att jobba med ett av mina största intressen, så jag lusläser i princip allt jag kommer över som rör barvärlden. Det har jag gett mig en bra kunskapsgrund att stå på!

Berätta om din bar.
– Jag jobbar faktiskt med två barer som är nominerade, Stranger som bästa cocktailbar och Zamenhof som årets nykomling. Stranger är en liten speakeasy med fokus på spritiga cocktails och bra stämning. Vi har öppet till tre fem dagar i veckan och det är alltid en bra fest.
– Zamenhof är en enorm krog med tre olika ställen under samma tak. Två väldigt olika barer, en med fokus på öl och enklare groggar på fat och en bar som jobbar mycket med klassiska cocktails och har lite mer svängning åt det italienska hållet.

Önskebeställning?
– Inget specifikt, så länge gästen blir nöjd så är jag nöjd! Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Negronis, bärs, Mezcal, Ramlösa, Daiquiris, bubbel och så vidare. Jag gillar det mesta!

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Jag hoppas att Mojiton gör en comeback bland kreddiga cocktailbartenders, det är ju trots allt världens bästa drink.

HAMPUS THUNHOLM
Svartklubben, Åre

Vad är din hemlighet som bartender?
– Tror min hemlighet som bartender är att jag inte har någon hemlighet, folk känner sig nog väldigt trygga med mig som bartender för jag har inget att dölja.

Berätta om din bar.
– Vår bar heter Svartklubben och ligger i Åre. Svartklubben öppnades 6 december 2017 som en pop-up bar från Fäviken men vi kände ganska snabbt att det var något mer än en pop-up. Baren fungerar som så att vi jobbar till 90 procent med råvaror från Jämtland, det enda vi köper utanför är spriten. Så ingen lime och citron här inte. Vi försöker jobba med samma filosofi som vår huvudrestaurang där less is more, men väldigt säsongsbetonad och med liten meny försöker vi göra Åre till en mer attraktiv barscen för var dag som går.

Önskebeställning?
– Hela drinklistan. Såklart!

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag brukar just nu dricka väldigt mycket från barernas egna listor, gillar verkligen att få smaka på barens personlighet. Med tanke på att jag bor där jag bor så blir det mest klassiker här uppe, men dricker nog helst någon funky cider just nu, tycker det är så sjukt gott.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Ser fram emot att sustainabilitytrenden (gör lite ont i mig och kalla något självklart för en trend) är här för att stanna!

Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA?
– Det betyder otroligt mycket, det är det största du kan bli nominerad till i Sverige! För mig är det fjärde året i rad som jag blir det och man blir bara mer och mer stolt. Att folk inte ledsnar på en?

 

LUDDE GRENMO
Tjoget, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Jag har en roll som Bartender. När jag stämplar in och sätter på mig barjackan så är jag en annan person än den jag var när jag kom till jobbet. Jag lämnar alltså all skit i omklädningrummet. Som bartender är jag lyhörd, trevlig, snabb och smaksäker.

Berätta om din bar.
– Tjoget är en ung institution med hög kvalitet och hög service. Vår personal kan inte bara cocktails utan även mat, kaffe, vin och service.

Önskebeställning?
– Förr om åren hade jag önskebeställningar. Nu gillar jag allt och släpper all prestige.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Något från deras meny eller en öl och ett järn. Kommer jag en större grupp blir det ett gäng Negronis och ett par shots.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Service.

Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA?
– Det är så jäkla kung. Ett recept på att man gjort något strålande under året.

JENS DAHLBERG
20Hundra5, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Att alltid ge den bästa servicen jag kan och att få mina gäster att njuta och må bra av upplevelsen på 20Hundra5.

Berätta om din bar.
– 20Hundra5 är den lilla cocktailbaren med det stora hjärtat! Som gillar att leka med smaker och sinnen, men också atmosfär och känsla. För att skapa en upplevelse som är lite annorlunda än den vanliga.

Önskebeställning?
– Varje beställning är drömbeställning.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Negroni eller Manhattan.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Hoppas trenden med att man måste servera mat i baren för att ha ett serveringstillstånd försvinner. Att Sverige blir lite mer som i Köpenhamn, där man kan ha en renodlad bar och inte behöver servera mat.

HANNA OSCARSSON
Cadierbaren, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Svårt att säga om jag har någon direkt hemlighet. Kan vara att jag genuint brinner för det jag jobbar med. Att jag inte ser det som enbart en inkomst eller ett jobb. Att jag möter mina gäster med en vilja att dela med mig av min passion som förhoppningsvis resulterar i en upplevelse utöver vad de tidigare varit med om.

Berätta om din bar.
– Jag jobbar i Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm, en fantastisk bar med en historia som sitter i väggarna. Man kan ta på atmosfären i Cadierbaren där man möter alla typer av människor, från alla världens hörn. En bar med ett mål och ett fantastiskt barteam. Upplevelse och drinkar utöver det vanliga är vårt största fokus.

Önskebeställning?
– Min önskebetällning är bortsett från mina egna favoriter, en full beställning på hela drinklistan. Att en gäst eller ett sällskap blir så överraskad och förväntansfull över vad vi gör i Cadierbaren att de inte kan välja en utan måste få uppleva allt.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag älskar att få ta del av andra barers kreationer, bli inspirerad men också informerad av vad som händer i resten av Stockholm, Sverige, Världen. Jag har ju dock självklart mina go-to drinkar, de som aldrig sitter fel, Irish Coffee och Manhattan.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Något vi har som ett stort fokus är Sverige/Skandinavien. Att arbeta med ett hållbart tänk kring vad vi har att tillhandahålla här. Sätt att bevara smak och bevara råvaran. Tekniker som glömts bort i bekvämligheten att de inte krävs på samma sätt som förr. Självklart ser man idag enstaka drinkar eller barer som fokuserar sig på just detta, men allt för lite. Att detta skulle bli en trend skulle vara fantastiskt kul att se.

 

ROSS HOLM
Häktet Vänster, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Min hemlighet som bartender är att jag egentligen inte är bartender. Jag jobbade som kock i upp mot nio år tills en gammal kollega tyckte att det var dags att jag skulle byta sida. Så hon anställde mig på Tak och ända sedan dess har jag stått i bar. Att komma från kockyrket tror jag gör att man får ett annat perspektiv på smaker, sätt att jobba, stressen och hela yrket.

Berätta om din bar.
– Baren jag jobbar på heter Häktet Vänster och är en av Sveriges enda speakeasy-barer, vilket innebär att vi oftast har stängd dörr med en ringklocka, så släpper vi in folk på det sättet. Det blir lite av en "dom som vet, dom vet"-känsla. Det är en väldigt liten bar där vi endast är två personer som jobbar, min kollega Svante, och jag då.
– Sättet baren är upplagd på är att vi har en egen drinkmeny med olika teman, annorlunda från stora baren på Häktet som vi byter ut ungefär varannan månad. Nu har vi haft en musikinspirerad meny efter sommaren och byter hela december till julmeny. Då har vi även pyntat hela lokalen med superhärliga juldekorationer.
– Vi tar bara sittande gäster med bordsbeställning så gästen kan sitta och ta det lugnt och slippa stressen av att stå och vänta i en bar. Framåt ett-tiden så släpper vi på för lite mer fest så kör vi barhäng och borden samtidigt.

Önskebeställning?
– Min drömbeställning är när jag sätter mig ner med gästen, snackar lite med dem, får en känsla och sen fria händer. Det finns ingen bättre känsla än att läsa av en gäst och sen göra en drink de verkligen tycker om endast från det första intrycket. Det uppskattas verkligen av gästerna också, då man bygger tillit mellan personal och konsument.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– När jag går ut så håller jag det oftast ganska enkelt, bärs och järn ofta. Men när jag dricker cocktails så blir det nästan alltid minst en Daquiri, kanske slinker det ner någon Negroni eller Pendennis också. Sen är det alltid kul att kolla på barers olika drinklistor, speciellt i Stockholm där nivån och standarden på bra produkter är så hög.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Det jag har märkt börjar komma mer och mer i barsverige och på restauranger i allmänhet är att man börja komma ifrån det här pretentiösa finliret och köra mer rock n roll-stil. Att man kan köra sin grej och sätta sig och snacka lite med gästerna vid bordet, att man kanske inte alltid måste ha skjorta på sig för att jobba och att alla inte måste vara enhetliga. Då märker man även hur gästen blir mer avslappnad, eftersom man känner att man är det själv liksom.

ANDREAS BERGMAN
Tjoget & Paradiso

Vad är din hemlighet som bartender?
– Att inte supa för mycket, inget knark, jobba hårt, äta grönsaker och träna mycket. Säga hej till alla gäster, le ibland och vara positivt inställt till liv och arbete.

Berätta om din bar.
– Vilken av dom… jag äger både Tjoget och Paradiso...

Önskebeställning?
– Gin Rickey och Daiquiri.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Champagne från 90-talet, Fernet och kranvatten… mycket kranvatten.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– "Fashions fade, style is eternal” - YSL. Bra service, goda drinkar och bästa stämningen är allt. Det har alltid varit så och kommer att fortsätta vara det.

LINUS EKLUND O’REILLY
Nobis Hotel, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Att ha tålamod. Och inte ta sig själv för seriöst.

Berätta om din bar.
– Jag jobbar på Guldbaren på Nobis Hotel. En modern tolkning av en klassisk hotellbar.

Önskebeställning?
– Frågan är mer om vem som beställer och hur, än vad dom beställer.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag försöker alltid beställa något från listan till en början, annars så är det svårt att misslyckas med en liten lager och en whiskey.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Låg-alkohol-cocktails och highballs.

 

STEFAN FORSBERG
Care/of, Malmö

Vad är din hemlighet som bartender?
– Det är en galen passion att alltid sträva efter att göra drinkar och cocktails bättre. Undervisa och visa en gäst något nytt.

Berätta om din bar.
– Care/of är en liten väldigt nischad cocktailbar. Cocktailen är i fokus tillsammans med en stämning där man kan avnjuta den i gott sällskap. En plats där man sitter och har trevligt med vänner med sköna samtal medans man lägger ifrån sig mobiltelefonen, något jag verkligen ser att vi lyckats med.

Önskebeställning?
– Vilken klassisk drink som helst, eller att kunna skräddarsy en drink efter gästens önskemål.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Klassiska drinkar, Boulevardiere är en personlig favorit. Även att alltid testa något från drinkmenyer och utmana sinnena.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Efter att ha jobbat utomlands i många år, hade det såklart varit roligt att se gamla kollegor trilla förbi i baren, en del har redan varit på besök.

 

ROBIN OGESTADH
Asian Post Office, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Ja du, det är nog att jag trivs i en miljö omringad av människor för jag själv är en socialsjäl och gillar när det händer saker runt omkring mig.
– Sedan har jag alltid varit intresserad av mat och dryck vilket har hållit mig kvar i branschen.

Berätta om din bar.
– Asian Post Office. Vi öppnade i år i mars och ligger på Regeringsgatan 66 i Stockholm. Vi jobbar med Asien som vårt område av smaker och ingredienser. Där vi tar gästen på en resa mellan alla asiatiska länder och gör det på vårt sätt. Vi hämtar några tydliga ingredienser från ett land och skapar en drink exempelvis som vår Thai Basil där vi har både thaibasilika och kokosnöt knutet till Thailand. Så drinklistan blir lite som en flight map.

Önskebeställning?
– Gästen ska få beställa precis vad den är sugen på. Det är roligt när den testar något utanför sin comfort zone. Oftast blir de bara positivt överraskade. Då blir man ju glad.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag brukar kika igenom deras drinklista och testa någon av deras signaturdrinkar. Annars brukar det bli en Daiquiri och kanske en lager vid sidan om. Red Hook är också något av en favorit – lite spritigare i sitt slag. Med ryewhiskey, Punt e Mes och Maraschino-likör som är en variant på en Manhattan i lite sötare slag.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Trenden nu har varit mycket tänk på miljö och hållbarhet. Sustainibillity vilket är väldigt viktigt. Vi måste värna om vår fina värld. Men även att försöka hitta nya ingredienser att arbeta med, i dagens cocktailbarer kan du hitta allt mellan himmel och jord av olika ingredienser gäster aldrig hört talas om. Vilket är väldigt kul och gästerna lär sig nya smaker. Jag tror nästa trend kommer bli att försöka ”knyta ihop säcken”. Få ihop allt detta och jag tror fokus kommer ligga mycket mer på utseende på drinkarna. Färger och stilrent snygga drinkar. Alla vet att när en estetisk snygg drink går ut på bricka genom restaurangen får man oftast frågan av andra gäster “vad är det där för drink”? Och innan man hunnit svara vad det egentligen är så säger gäster en sån vill jag också ha!
– Så fokus mer på vad ögat ser och försöka knyta ihop drinken med roliga ingredienser och miljötänk.

CHARLOTTE HALSIUS
Mr. French, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Oj, men det kan jag inte säga. Kom förbi på en drink så kanske jag berättar.

Berätta om din bar.
– Eftersom f12 och Strandbryggan är stängda för säsong och planering inför nästa är det stort fokus på Mister French. Mister French är ett skaldjursbrasseri som ligger vid Skeppsbrokajen i Gamla Stan. Här är det allt ifrån businesslunch och familjemiddag till konfettifest där folk dansar livet ur sig. Baren på Mister French varierar därför efter klockslag. I veckodagarna är det trevlig afterwork med mysig atmosfär att dricka cocktails eller dela på en flaska vin. Mot sena kvällar och helger förvandlas vi till en "high-volume-cocktailbar" där vi blandar grymma cocktail i snabb takt. Våra cocktails är inspirerande efter säsong och är okomplicerade med finess. Barteamet är fantastiskt och fulla med energi. Vi är extremt olika men vi kompletterar varandra väldigt bra!

Önskebeställning?
– Det man egentligen vill dricka. Är man sugen på en mjölkdrink så beställ en mjölkdrink. Det kan vara så att baren inte har alla ingredienser men man kan alltid fråga. Ibland får jag beställningar på drinkar som folk egentligen ens verkar tycka om. Kanske är det en drink de hört talas om eller sett på tv. Vi finns här för gästens skull och om man är osäker går det alltid bra att fråga. Jag vägleder gärna. Självklart ska man våga prova nya saker, men är man osäker kan man be om hjälp.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag gillar att testa nya saker så jag brukar beställa något från drinkmenyn. Det är ett bra sätt att lära känna baren. Det är kul med variation, vem vet man kanske hittar en ny favorit.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Detta kanske inte är en trend men jag ser fram emot den dagen gemene man lär sig uppskatta dryck i måtta. Med detta menar jag att det inte är fel att dricka ett glas vin till maten på vardagen eller att unna sig en drink eller två. Att istället för att samla alla enheter till en och samma kväll då man super skallen av sig så ser jag gärna en framtid då man avnjuter dryck då och då utan målet att fullast vinner.

 

HEDDA BRUCE
Tjoget, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Berättar jag det är det ju inte hemligt längre. Men förutom det är jag väldigt ödmjuk och bra på att ta hand om mina gäster och se deras behov.

Berätta om din bar.
– Det är jag och fyra väldigt duktiga och fina killar som jobbar i baren på Tjoget. Vi jobbar med att leverera bra service och att alla ska känna sig hemma och välkomna tillsammans med väldigt bra drinkar som alltid håller samma nivå.

Önskebeställning?
– När en gäst ler och säger tack. Och att gästen känner sig nöjd med vad den fått efter sin beställning. Det är ju trots allt den som ska dricka det. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Oftast dricker jag något spritigt. Antingen från barens meny eller något klassiskt.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Att fortsätta tänka på servicen, leverera det gästen faktiskt vill ha och inte se från vad man själv som bartender vill ha i glaset.
– Och mer tänk på miljön såklart! Trender är ofta något som kommer och går dock. Men dessa hoppas jag stannar för alltid.

Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA?
– Det betyder otroligt mycket! Jag är väldigt glad att ha blivit nominerad. Det är väldigt kul att vara uppskattad. Och denna gång av Sveriges barelit.

GEORGE CERRONE
Hobo, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Jag har en väldigt empatisk inställning till vårt yrke och jag försöker skapa en positiv och glad atmosfär i min bar och mitt barteam. Fokusera inte bara på drinken utan på allting runtomkring.

Berätta om din bar.
– Vi är en energisk och rolig hotellbar, men egentligen inte bara det. Hobo är vår idé om gemenskap, vi jobbar, skapar, lär oss och framförallt delar! När det kommer till popup-workshops och gästbartenders finns det ingen annan bar i Sverige som har erbjudit så mycket till gemenskapen som Hobo. Barer som Dante NYC, Dandelyan UK, Spare Room LA, Drink Kong IT och många andra. Poängen är att vi verkligen vill förbättra Stockholms barscen och dryckesindustrin genom att hjälpa dessa storbarer komma till Stockholm och dela med sig av deras kunskap och hemligheter och ge oss inblick vad som händer där ute.

Önskebeställning?
– Jag skulle säga att jag verkligen tycker om när en gäst låter mig skapa som passar dem. Annars så älskar jag att göra Negronis, men det låter kanske som en kliché.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag brukar försöka ett par signaturdrinkar men också en bra Manhattan eller en Negroni.

ROBIN NOCKMAR & JAKOB BRAVO
Pig N Hen, Norrköping

Vad är er hemlighet som bartenders?
– Vår hemlighet är teamet, vi är ett starkt team som satsar på samma mål och strävar efter hög kvalitet. Vi har hög standard på produkten och sätter alltid gästen i fokus.

Berätta om er bar.
– Vi är en bar med skön stämning där alla är välkomna. Det är ofta fullt ös, speciellt på kvällar och helger. Vår bar är fokuserad på cocktails, där vi säljer de flesta från vår egna meny. Vi har nio olika öltappar som byts ut regelbundet, så det finns alltid bra öl att släcka törsten med också. Önskebeställning? – Vi har nog ingen direkt önskebeställning, så länge vi får göra gästen nöjd är vi glada!

Vad dricker ni oftast eller helst själva när ni är på besök i annan bar?
– Oftast tar man något från deras drinklista, brukar alltid vara de mest spännande och smakfulla drinkarna. Annars en klassiskt Daquiri eller bärs och järn.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Hållbarhet och miljötänk är en trend som man ser i världen som även tagit sig till Sverige. Det är något vi tror kommer komma till hela Sverige. Se över miljövänliga alternativ och skaffa sig större medvetenhet om hur man handskas med råvarorna och svinnet i baren.

ALEX SKÄRLÉN
Bar Hommage, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Berättar jag så är det väl ingen hemlighet... Men jag tycker väldigt mycket om mitt jobb.

Berätta om din bar.
– En bra kvartersbar vid Mariatorget som har de bästa stammisarna och ett grymt barteam.

Önskebeställning?
– Red Hook, Croque Monsieur och ett glas Vin Rouge.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Brukar försöka att testa drinkar från andras menyer men gillar även mycket klassiker och vin.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Hoppas hela industrin fortsätter framåt generellt och fortsätter att fokusera på kvalité och bra service.

Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA?
– Superkul och jättesmickrande.

 

MATHIN LUNDGREN
Teaterbaren, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Vet inte om det är en direkt hemlighet men jag gillar verkligen mitt jobb.

Berätta om din bar.
– Jag driver sedan cirka fyra år Teatergrillens bar Teaterbaren på Nybrogatan 3 i Stockholm. Vi strävar efter att servera god mat och dryck i en avslappnad miljö.

Önskebeställning?
– Jag gillar att göra klassiska drinkar så bra det bara går så det bästa är när jag får göra just det. Gärna drinkar som gästen har druckit många gånger förut.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag uppskattar klassisker som Gimlets, Daiquiris och inte minst Negronis.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Jag tror och hoppas att vi bara har sett början på hållbarthetsfokus i barer världen över och sen tror jag att alkoholsvaga och alkoholfria drinkar kommer explodera.

 

MARTIN ALEXANDERSSON
Zamenhof, Göteborg

Vad är din hemlighet som bartender?
– Jag har ingen större hemlighet mer än att försöka hålla en servicenivå som man själv skulle vilja ha. Det som skiljer en bra bartender från en dålig är hur högt eller lågt deras serviceribba ligger. Så det är väl kanske det som är min hemlighet då.

Berätta om din bar?
– En modern mötesplats för alla sorters människor. En plats där man kan tillbringa hela dagar utan att man kommer bli uttråkad, vare sig du så letar efter cocktails, öl, mat eller aktiviteter genom klassiska arkadspel. Vi har allt.

Önskebeställning?
– Den enda önskan i beställningar jag har är att man som gäst har lite känsla på var man är någonstans. Är man i ölbaren beställer man inte cocktails och vice versa.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Kommer lite tillbaka till det om önskebeställning, om jag går till en ölbar dricker jag öl och om jag går till en cocktailbar dricker jag cocktails. Om känslan på just den baren du går till är på topp så spelar det ingen roll vad det är för bar. Men då måste man också känna av vad det är för typ av bar. Sen är det bara att köra!

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Man kan nog nörda ner sig rätt mycket i olika bartrender hit och dit men jag tror den största bartrenden är att servicenivån kommer att höja sig överlag på alla barer runt om i landet. Vilket i sig är den roligaste trenden hittills då allt kommer bli bättre.

LINUS MORGAN
Tap Room, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Min hemlighet som bartender är ingen hemlighet, då det handlar om att vara totalt öppen och genomskinlig i det du gör, både i service och det du skapar i drinkväg. Ingen av våra drinkar är några hemligheter utan allt du behöver göra är att be om ett recept så kommer du att få det av oss, samma sak med min service, så det handlar om att vara öppen mot alla genom att vara dig själv, vi är inte här för att låtsas utan för att dela med oss av oss själva och det vi har skapat. Vår upplevelse är din upplevelse. I själva skapandet så försöker vi skapa en upplevelse genom igenkänning i smaker, textur och doft och även använda oss av utmanande element i våra drinkar genom ingredienser och tekniker. Exempel, fermentering, infusering och klarifiering.

Berätta om din bar.
– Tap Room Kungsholmen är Clarion Amarantens cocktailbar, vi är en highvolume- bar med runt 130 sittplatser, där det kan vara högt tempo, välgjorda goda cocktails, skön stämning genom djs och livemusik. Cocktailmenyn består av 20 cocktails uppdelade i tre segment, det är "Cocktails på Tap", där vi jobbar med tre olika cocktails, alltid klassiker och highballs sen har vi "Signatures". Dessa 12 cocktails är våra signaturdrinkar, alltså vad vi har skapat för denna säsong. Sen har vi "Always on Tap Room" och där hittar vi fyra drinkar som på något sätt har stått ut under årens gång, de byts sällan ut och det är drinkar som har varit för bra för att vi skall skrota dem, bara för att vi byter meny.

Önskebeställning?
– Min drömbeställning att få i en bar handlar bara om vem som står framför mig, jag vill få en beställning som är helt ärlig utifrån vad personen själv vill ha, och därifrån kommer jag göra mitt bästa för att möta eller överträffa gästens förväntningar.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Ofta en helt vanlig Daiquri, ljus rom, lime och socker det är inte svårare än så. Om jag inte vill ha en Daiquri så beställer jag en Negroni.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Den bästa trenden jag ser just nu är att gemene man börjar bli mer och mer intresserad för vad som sker bakom en bar, och vi stöter på fler gäster som har bra koll på sin favoritcocktail och har ofta exakt preferenser i hur de vill ha den serverad. Annars i alkoholväg så har detta året handlat mycket om Aperitif och Aperitivo, och det är en trevlig trend då man ofta får drinkar som blir med lägre alkoholhalt, vilket gör att man kan dricka fler drinkar och få en större upplevelse genom fler smakupplevelser.

 

MATTIAS BORG
Paradiso, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Ta hand om gäster på samma sätt som du själv vill bli behandlad. Lämna ditt privatliv vid dörren av jobbet. Ödmjukhet, man måste inte visa att man är bäst på allt. Fingertoppskänsla.

Berätta om din bar.
– Min bar är i mitt tycke den mest genuina kvarterskrogen. Vi har ett fokus på rom och mat som kopplar södra Europa. Vårt fokus är att kapsla Mariatorgets Miami, i både musik och atmosfär.

Önskebeställning?
– Ett leende och tack.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Oftast det de har. Jag tar inte med mig något.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Servicenivån går upp och skapa drinkar mera för gästerna du vill ha i baren eller gästen du har i baren.

 

JOHANNES KINCH
Tweed, Stockholm

Vad är din hemlighet som bartender?
– Jag har nog ingen hemlighet men jag skulle nog vilja säga att jag är väldigt mån om mina gäster och ser till att de får en upplevelse de inte ska glömma när de varit och besökt den bar jag jobbar i. Jag är väldigt målmedveten om att gästen ska få en fantastiskt bra, god och eventuell rolig drink och en härlig upplevelse.

Berätta om din bar.
– Tweed är en extremt komfortabel bar belägen i Gamla Stan med endast sittande service i 29 bekväma Chesterfield-fåtöljer. Ett stort urval av sprit med över 600 etiketter är svårslaget i Sverige. En vinkällare med över 3 000 olika viner belägen i restaurang Djurets lokal. En av få barer i Sverige som nästan endast tar emot bokningar.

Önskebeställning?
– Tror jag måste säga att när en gäst beställer en till likadan drink. Det betyder att drinken måste ha varit väldigt bra och då har vi som bartenders gjort ett bra jobb.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Jag brukar dricka ett par olika drinkar, minst en från listan på baren jag befinner mig på för att kolla deras signaturdrinkar.
– Annars har jag tre go-to drinkar som jag brukar vilka testa. Old Fashioned, Daiquiri och Ramos Gin Fizz.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Jag tror och ser fram emot att folk och bartenders kommer fortsätta göra sina egna produkter! I mitt tycke så är det egengjorda produkter som gör drinkar ännu mer spännande. Bara man kan få förklarat för sig hur tanken är bakom drinken så att man förstår.

AJ GORMLEY
Stranger, Göteborg

Vad är din hemlighet som bartender?
– Kvaliteten på service. Bra drinkar håller gästerna glada men bra service gör att de kommer tillbaka.

Berätta om din bar.
– Stranger är enligt mig en fantastisk bra bar som serverar jättebra cocktails utan att vara något fancy. Vi har en cocktailbar med sittplatser under de första fem timmarna av kvällen och byter över och får lite mer partyvibb under de sista fyra, men vi behåller samma kvalitet på drinkar och service hela natten lång. Om du inte har varit på besök hos oss tidigare, kika efter den svarta dörren med Strangers dörrklocka och var beredd på en baksmälla.

Önskebeställning?
– När någon kommer till baren och vet vad de vill ha, det är min önskebeställning. Det behöver inte vara en specifik cocktail för att det ska vara perfekt, men en idé. En smak, en stil, en spritsort eller hur något känns i munnen fungerar fint.

Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar?
– Deras signaturdrink. Något jag inte kan få i en annan bar. Jag är alltid intresserad av vad kreativa hjärnor på andra barer har hittat på. Plus Gin Rickies.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Det är svårt att förutsäga cocktailtrender, men vad jag skulle vilja se mer av är grönsaksingredienser. Jag är en jättefan av jordiska smaker.

 

ROBERT SANDQVIST
senast Lilla Örebro, Örebro

Vad är din hemlighet som bartender?
– Som bartender i så många år som mig då har man för mycket hemligheter… men en styrka är att jag aldrig bli nöjd och alltid vill lära och blicka framåt!

Berätta om din bar.
– Just nu frilansar jag som ”Booze gigolo” (konsult) då jag sålt mina ställen. Jag kör gästspel och jobbar åt lite olika spritmärken så det har blivit mycket romprovningar…

Önskebeställning?
– Alltid kul om gäster beställer de cocktails man satt på menyn och vill ha flera.

Vad dricker du oftast/helst själv när du är på besök i annan bar?
– Bärs och järn eller Daiquiris.

Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot?
– Jag höjer min blick och ser fram emot mera rom, annorlunda rom, rolig rom, spännande rom och sen sjuka cocktails med skruvade presentationer på dessa.

Läs även: De vann BCA 2018.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!