Halvsvensk alt-gin går i bräschen för alkoholfritt

Peter Steen-Christensen 09:19 29 Mar 2019

En av den alkoholfria spritmarknadens first movers var halvsvenska Ceder’s alt-gin.

Klassiskt gin skapat på sydafrikanska botanicals och svenskt vatten och som är skapat för att ha ginens alla smaker, bara utan alkoholen. Ceder’s som lanserades i 2017 av svenska Maria Sehlström och hennes sydafrikanska make Craig Hutchison erbjuder tre produkter. Classic som liknar en vanlig gin, med enbär som bas samt koriander och geranium, Wild som förutom enbär innehåller ingefära, rooibos och kryddnejlika, samt Crisp som har enbär, gurka, citrus och kamomill bland ingredienserna.

Vi bad Maria Sehlström berätta om bakgrunden till idén att skapa Ceder's och om vägen till den färdiga produkten.
– Det var en ganska lång och organisk process men den initiala idén hade vi 2016 när jag vad gravid med vår son. Craig bestämde sig tidigt för att inte heller dricka någon alkohol under graviditeten och det var verkligen under dessa månader som vi insåg hur begränsat utbudet var om man inte vill eller kan dricka alkohol men ändå vill ha en sofistikerad, vuxen drink.

– Idén tog sedan ny fart när vi i februari 2017 blev delägare till en större andel mark i Cederberg, en bergsregion cirka två timmar från Kapstaden i Sydafrika. Craig som är ifrån Sydafrika har spenderat mycket av sin barndom där och det har länge varit en dröm att äga mark där. Klimatet i Cederberg passar väldigt bra for att odla vissa komplexa och spännande växter och örter som vi kände kunde passa i en gin men eftersom vi tidigare upplevt att det fattades utbud just på den alkoholfria fronten så ville vi skapa en alkoholfri produkt och därmed började var resa på riktigt med Ceder’s.

Hur har mottagandet av produkten varit?
– Vi lanserade i UK förra året i juli och mottagandet har än så länge varit mycket positivt. Idag är det många konsumenter som väljer att dricka mindre alkohol eller kanske väljer att inte dricka alls men ändå vill ha möjligheten att kunna beställa eller göra en sofistikerad och komplex alkoholfri drink som på många sätt liknar och smakar som det alkoholhaltiga alternativet.

Hade ni räknat med den popularitet som den alkoholfria spriten nu har, eller är ni också överraskade över hur stark trenden är?
– Vi hade sett hur den alkoholfria dryckeskategorin fortsatte att snabbt breda ut sig och hur fler och fler konsumenter i spridda åldersgrupper valde att dricka mindre eller inte alls. I UK är cirka 20 procent av befolkningen så kallade ”teetotaller” vilket innebär att de inte alls dricker alkohol. Det kändes helt enkelt orimligt att dessa konsumenter enbart ska kunna välja att dricka juice, vatten eller läsk när de vill ha en drink ute eller hemma.

Ni både tar vatten från Sverige och buteljerar produkten här. Berätta mer och ge oss en idé om svensk lansering.
– Ceder’s bygger på Craigs och min bakgrund och hur kontraster mellan olika motsatser ibland bidrar till den bästa harmonin. Craig kommer ju från Sydafrika och flera av våra ingredienser så som Rooibos och Buchu som vi använder för att producera Ceder’s kommer från Cederberg i Sydafrika där vi har vår mark.

– Eftersom Ceder’s är alkoholfri är vatten en väldigt viktig komponent av vår slutprodukt och därmed också vikten av kvalitén på vattnet. Därmed kändes det väldigt naturligt att produkten skulle produceras i Sverige och det blir såklart också en koppling till min bakgrund eftersom jag är svensk.

Dricker ni alkohol själva nu igen?
Craig har inte druckit någon alkohol sedan 2016 då vi blev gravida med vår son men jag dricker gärna ett glas vin ibland. Viktigt att poängtera är att vi inte alls är emot att konsumera alkohol men det är viktigt att kunna hitta en balans kring sitt eventuella drickande och ibland tror vi att många enbart väljer att dricka alkohol for att det är en vana och i brist på andra fullvärdiga alternativ. Detta är vad vi vill kunna erbjuda.

Vad har varit det svåraste att få rätt när ni skapat era produkter? Det snackas om att man helt enkelt inte kan återskapa den kick eller punch som destillerad alkohol har, och att de alkoholfria produkterna ibland kan bli lite för tama.
– Det är komplicerat att skapa en produkt som är till för att efterlikna smakprofilen av en alkoholhaltig dryck. Alkohol och socker är som bekant väldigt bra ingrediensers för att extrahera smak och texturer och utan dessa är det en utmaning. Vi rekommenderar därför inte att vår produkt bör drickas ren utan Ceder’s passar bäst i en blandning med tonic eller en mer komplex drink.

Jobbar ni vidare med produktutveckling, och vart känner du i så fall att ni är på väg?
– Vi har ju bara funnits på marknaden drygt sex månader men jobbar konstant med produktutveckling både av våra befintliga produkter och potentiella nya. Allt eftersom denna dryckeskategori växer och mer kunskap inom kategorin blir allmän så kommer dessa typer av produkter bara att bli fler och bättre.

Om vi ser fem år framåt hur stort gissar du att låg- och alkoholfrittsegmentet skulle kunna vara?
– Det är alltid svart att förutse men om man bara ser till hur snabb utvecklingen har varit under det senaste två åren så tror jag att det kommer att finnas betydligt fler alkoholfria alternativ i handeln inom såväl öl, vin och ”sprit”. Jag tror också att de allra flesta barer och restauranger kommer att ha ett brett utbud av alkoholfria alternativ på sina menyer. Detta ser vi redan nu ett skift kring och konsumenter kräver det. Jag hoppas att de allra flera barskåp hemma hos folk kommer att ha i alla fall några alkoholfria alternativ och att det helt enkelt kommer att vara en smaksak om man vill ha alkohol eller inte i sin drink på samma sätt som vissa konsumenter föredrar vodka framfor gin.

Vad dricker du helst själv, en favoritcocktail eller annan dryck?
– Craig föredrar en Ceder’s Wild & tonic men gillar också Rooibos te. Jag är väldigt förtjust i vår Ceder’s Valley Spritz (med Ceder’s Crisp) men jag tycker också om ett glas rödvin ibland och dricker nog lite för mycket kaffe.

Läs även: Den alkoholfria spriten flödar in över Sverige.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!