Därför tvingades Anton Magnusson animera sin standupföreställning

16:34 14 Mar 2019

Anton Magnusson skulle egentligen ha släppt en vanlig filmad special. Men en ångestattack kom i vägen.

I fjol turnerande Anton Magnusson med sin standupföreställning Benne. "Benne" står för "självmordsbenägen". Föreställningen fick sitt namn efter att Anton mått dåligt under en längre period. Samma kväll som Benne spelades in för att släppas på Youtube bröt Anton ihop på scenen. Sammanbrottet är den inledande scenen i det som fick bli en animerad version av föreställningen.
– När vi filmade Benne på Biografbaren i Eskilstuna var jag på peaken av min ”klinne” (Antons smeknamn på sin kliniska depression, reds. anm). Jag fick det filmade materialet några månader senare och när såg mig själv utifrån tänkte jag att det här kan jag inte släppa, det är inte värdigt. Det inspelade ljudet kändes bra och roligt men min gestalt var för sorglig, det blev för obehagligt. Jag gissade att folk inte skulle kunna skratta åt skämten. När jag och Simon Gärdenfors var i New York för några år sedan såg vi en cancersjuk komiker köra standup, hålögd och hårlös. Det gick inte att fokusera på skämten som säkert var bra och kul egentligen. Lite så befarade jag att det skulle bli om jag släppte den filmade showen. Så då kom jag på lösningen, jag tar ljudet men låter en animatör animera föreställningen. Jag fick kontakt med en kanonbra dansk animatör som bor i Kanada, Tobias Rud heter han. Jag skickade videon till honom så att han skulle kunna se mina rörelser, jag fick tillbaks en otäck figur. Han hade animerat mig efter videon. Jag bad honom göra mig lite trevligare att titta på och det gjorde han, säger Anton Magnusson.

Efter ångestattacken lyckades Anton hämta sig och fullfölja sitt uppträdande. Han hade till och med sinnesnärvaro nog att skämta om det som nyss hänt. "Några av mina närmsta vänner är här. De är oroliga. De vet inte om de ska ingripa. Men det gjorde inte. Tack så mycket. Nu vet jag var jag har er. Era jävla svin", sa han till exempel.
– Jag fick sätta mig ner en stund men sen körde jag klart showen så det kändes ändå som en seger. Niklas Runsten hade tagit upp ljudet den kvällen så då tyckte jag att det kunde bli kul att börja den animerade specialen med en tecknad jag som bryter ihop.
Är det inte svindyrt att animera?
– Det kan vara dyrt. Men vi löste det genom att göra en enklare South Park-aktig stil. Dessutom är det ju mest en gubbe och en bakgrund vilket såklart gör att det blir mindre jobb.
Hur går det med din ”klinne”? Är du fortfarande "benne" eller har du repat dig?
– Nä, jag mår bättre nu tack. Jag var väl aldrig självmordsbenägen på riktigt. Jag använder uttrycket lite slarvigt, för mig betyder det typ ”under isen”.
Har du börjat fila på nästa special?
– Ja jag har lite lösa tankar på att göra en uppföljare hyfsat snart, får se hur det blir med det men jag har börjat ta fram nya skämt och rutiner. Vi ska ut på turnén Experimentet med Specialisterna nu i vår så jag kanske spelar in en ny då.
Till sist. Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Mario Maker 2 och Shenmue 3.Läs även: Komiker gör dokumentär om Det blev ingen cd-killarna och Serien om Simon Gärdenfors problem ger honom nya problem

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!