Komiker gör dokumentär om Det blev ingen cd-killarna

12:44 11 Mar 2019

Hur gick det sedan för killarna som skulle titta på cd-skivor på lunchrasten? Komikern Jonas Strandberg försöker ta reda på svaret.

Bilden på killarna som till sin enorma besvikelse möttes av en stängd skivbutik har blivit ikonisk. Men det är nog få som vet hur livet har artat sig för 15-åringarna från Domarhagsskolan i Avesta efter den där novemberdagen år 2001. Det vill komikern Jonas Strandberg ändra på. I helgen släpptes trailern till hans dokumentärfilm Det blev ingen cd, som har premiär i slutet av maj 2019.

Hur föddes idén till dokumentären?
– Jag satt hemma själv och hade druckit en del vin, när bilden dök upp i mitt flöde. Det slog mig hur sorglig den är. Hur hemskt det är att detta var allt jag visste om killarna på bilden. Att de berövats chansen att få kolla på cd-skivor. Historien får bara inte sluta där. Det är alldeles för ledsamt. Sedan under ett avsnitt av podcasten Arkiv Samtal slängde jag ur mig idén om att göra en dokumentär till Simon Gärdenfors, varpå han bara frågade ”Vad hindrar dig?”. Två svinduktiga fotografer hörde av sig och ville vara med och så var allt i rullning.

Varför har du fäst dig så vid Det blev ingen cd-killarna?
– Den här bilden har alltid varit rolig. Jag vet nog ingen enskild bild som varit rolig så här länge. Den gör mig glad och lite melankolisk, varje gång den passerar i flödet. Jag har aldrig någonsin sett någon så exakt illustrera känslan av att något är stängt, som de här killarnas ansikten. Sedan är jag uppvuxen på landet och väldigt van vid lokaltidningar. Men det är något speciellt med att den här notisen berättar om någonting som inte har hänt.

Vad är målet med dokumentären?
– Målet är att ta reda vad som hände sedan med killarna, men det är också lite av ett tidsdokument om den svenska småstaden, början på skivbutikernas fall. Och om att bli så besatt av någonting att man gör en dokumentär för att få closure.

Hur mycket kan du avslöja om hur det har gått?
– Väldigt lite. Filmen är fortfarande under produktion. Men vi hoppas att någon av killarna blivit svinstor i Sydafrika.
 Läs även: "Serien om Simon Gärdenfors problem ger honom nya problem"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!