Bota tomheten efter Making A Murderer – sju andra true crime-favoriter

11:18 7 Jan 2016

Tomheten efter en bra serie ska inte underskattas. Har du precis kommit ur ett Making a Murderer-maraton?

Här är några andra true-crime-tips som kan stilla din ångest temporärt.1. The StaircasePrisbelönt dokumentärserie om omständigheterna kring när författaren Michael Petersons fru hittades död nedanför trappan i parets hus 2001. Genom att prata med familjen och deras försvarsadvokater får den franska regissören Jean-Xavier de Lestrade fram konstigare och konstigare information kring fallet.Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana och Kharey Wise var oskyldiga.

2. The Central Park Five. En nedslående filmdokumentär om fallet med “The Central Park Jogger” från 1989 där fem unga män med afrikanskt och latinamerikanskt ursprung dömdes för våldtäkt på en kvinna i åttiotalets New York. Allihopa släpptes 2002 efter att ha bevisats vara oskyldiga. För den som har styrka nog att uppröras mer över rasdiskriminering.


Adnan Sayed.

3. Serial. Om du vill ge dig på poddar är Serial originalpodden att börja med. Säsong ett är hittills, efter fyra avsnitt på säsong två, klart bäst och tydligast. Väl klar med den rekommenderas Slate's Serial Spoiler Specials, för ännu mer problematisering av fallet om Adnan Sayed som tveksamt dömdes för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee. Ytterligare ett alternativ är att vänta till tv-serien baserad på första säsongen av Serial har premiär.4. The Jinx. Om du mot förmodan har missat denna HBO-succé om miljardären Robert Durst som pratar märkligt och beter sig tveksamt. Efter det makabra anslaget, baserat på sanna händelser, när poliskonstapeln Gary Jones trycker in sina fingrar i halsen på en styckad överkropp för att fiska upp den ur en vik, är du fast.


Randall Dale Adams.

5. The Thin Blue Line ("På en skör tråd"). Dokumentär från 1988 som får ses som en föregångare i sammanhanget. Handlar om Randall Dale Adams som dömdes för mord på en polis i Texas. Efter filmens premiär återupptogs fallet och Adams släpptes från fängelset.6. Dear Zachary: A letter to a son about his father. En man mördas av sitt ex. Mannens barndomsvän bestämmer sig att göra en hyllningsfilm. Men när han får reda på att exet är gravid med parets barn bestämmer han sig för att filmen ska rikta sig till sonen, Zachary, så att han får lära känna sin döda far. Premissen räcker för att gråta floder men filmprojektet visar sig dessutom leda in på oanade vägar.7. The Seven Five. En true crime-dokumentär som inte handlar om polisens arbete med att fälla brottslingar utan om när polisen är de som själva har begått brottet. Om “the dirtiest cop in NYC history”, Michael Dowd som stal pengar och sålde droger under sina patrulleringar i Brooklyn på åttiotalet. Dokumentären kom 2014 och håller i skrivande stund på att göras i en spelfilmsversion också.

Läs också: Varför är Making A Murderer så bra och True Crime står inför en ny vår.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!