Illustration: Sepidar Hosseini.

Bästa krogarna utanför tullarna

Redaktion 11:19 22 Nov 2017

Tro det eller ej, den här månaden har våra krogrecensenter vågat sig utanför tullarna. Här är tio Stockholmskrogar vi vill lyfta fram som inte ligger i innerstan. Utan inbördes ordning, i bokstavsordning.
 


ALOË

Hökmossen
Toppbetyg inte bara från Nöjesguidens recensent utan från de flesta matskribenter. Vitsorden har haglat över Daniel Höglander och Niclas Jönssons finkrog i Långbro. Lokalen har 45 sittplatser och påminner lite om en alpstuga med öppen spis mitt i lokalen och ett stort öppet kök som skulle göra Ernst Kirchsteiger grön av avund. Om inte Aloë nyper en stjärna snart blir vi förvånade.
Adress: Svartlösavägen 52
Telefon: 08 556 36 168
Hemsida: aloerestaurant.se
Öppettider: Ons-lör 17-0


BABAS BURGERS

Högdalen
I hjärtat av Stockholms Brooklyn (Högdalen, förstås) hittar du Babas Burgers. För blygsamma 95 kronor får du hamburgare, pommes frites och en burkläsk. Hamburgarna är likvärdiga med Lily’s och Käk, trots att de är billigare än en biljett till Kapten Röds turné.
Adress: Högdalsgången 20
Telefon: 08 21 20 28
Hemsida: babas.nu
Öppettider: Söndag-måndag: 11-19, tisdag-lördag: 11-21


centan_01.jpg
CENTAN
Bagarmossen
Centan imponerar både med vällagad mat och service. En varm atmosfär välkomnar gästen när man kliver in på Bagis nya toppkrog. Mat i säsong med bra priser och kunnig personal. Smaka på höstens godsaker, svamp och lingon eller ta ett glas välkylt vin och njut av en ledig kväll. Centan osar familjär stämning och det är ingen tvekan om att restaurangen är här för att stanna. Ingen bordsbokning.
Adress: Lagaplan 5
Telefon: -
Hemsida: centanbagis.se
Öppettider: tis-tors 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-23


CHOW THAI

Skarpnäck
Skralt inredd och nytillkommen thairestaurang. Plastdukar och rangliga bord. Det är rörelse, liv och din beställning ska gå fort. “Nåt mer?”, frågar kvinnan som både serverar och lagar maten, innan beställningen ens är lagd. Maten är ljuvlig, menyn är lång. Det doftar av fisksås och starka kryddor och magen kurrar så snart man kliver innanför dörren. Hit går man hungrig för portionerna är stora och generösa.
Adress: Skarpnäcks allé 74
Telefon: 08 604 82 80
Hemsida: -
Öppettider: Måndag-fredag: 11-21, lördag-söndag: 12-21


DELIBRUKET FLATBREAD

Sundbyberg
På Sundbybergs högsta kulle, i ett gammalt vattentorn, huserar Delibruket flatbread. Precis som namnet antyder satsar man på en egen version av vedugnsbakade flatbreadpizzor, där ingredienserna kan pendla från rödbetor och chèvre till fänkålssalsiccia och örtkonfiterad portabello. Givetvis använder sig man av ekologiska och närodlade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Sommartid är utsikten från uteserveringen det troligtvis bästa som västerort kan erbjuda. Att boka bord rekommenderas oavsett årstid.
Adress: Bergsgatan 1
Telefon: 08 518 38 500
Hemsida: flatbread.se
Öppettider: Måndag-tisdag: 17-21, onsdag-torsdag: 17-22, fredag: 11-14, 17-23, lördag: 12-15, 17-23, söndag: 12-15, 17-21


MATATELJEN

Gamla Enskede
Med Erykah Badu på svag volym och levande ljus kan det inte gå fel. Matateljen är Enskedes absolut bästa krog. Fine dining i förorten. På en mycket liten yta finns både en deli, en bardel och, inklämt i köket, ett chefs table. Maten är enastående, likaså vinerna. Kunnig personal som intresserar sig för vad du är sugen på. Matateljen talar klarspråk med sin charm och välsmakande meny.
Adress: Stora Gungans väg 7
Telefon: 08 40 91 98 10
Hemsida: matateljen.se
Öppettider: Tisdag-lördag: 11.30-22.


TBLISIS HÖRNA

Gullmarsplan
Sedan Tblisis hörna öppnade vid Gullmarsplan för några år sedan har ryktet om det kaukasiska köket spridits sakta men säkert. Exteriören påminner om vilken kvarterspizzeria som helst, men låt dig inte luras: här finns gott om skatter bland menyns många rätter, flera av dem vegetariska. Missa inte att testa deras khinkhali. Både service och meny har sina toppar och dalar, men Tblisis hörna har ändå en obestridlig charm. Ett besök där är ett utmärkt och mycket prisvärt sätt att starta en lördagskväll med vänner på.
Adress: Olaus Magnus väg 14
Telefon: 08-39 85 51
Hemsida: www.tbilisishorna.se
Öppettider: Måndag-torsdag:10.30-23, fredag: 10.30-01, lördag: 11-01, söndag: 11-23


TOBBES KÖK

Spånga, Bromma
Från att ha jobbat som kock på kända restauranger som Gondolen och Edsbacka Bistro bestämde sig Torbjörn “Tobbe” Stenberg att öppna eget. Tobbes Kök har kommit att bli en storfavorit bland Bromma-bor. Här serveras prisvärd husman i toppklass i en intim och hemtrevlig miljö. Sedan en tid tillbaka går det även att beställa huvudrätterna som smårätter att dela med sitt sällskap. Rekommenderas att boka bord i god tid.
Adress: Spångavägen 277
Telefon: 08 19 24 19
Hemsida: tobbeskok.se
Öppettider: Onsdag-lördag: 17-22. 


TVÅ SMÅ SVIN

Årsta
Gillar du mackor, brännvin och öl? Då är du hemma nu. Årstas finest Två små svin är en prisvärd och uppfriskande krog där det enkla inte är svårt.
Adress: Årstavägen 49
Telefon: 08 722 75 20
Hemsida: tvasmasvin.se
Öppettider: Mån-fre 12-22, lör-sön 11-22


VANAK

Akalla
För den som varken har tid eller ork att åka till Iran för att ta del av det persiska köket rekommenderar vi att du tar blåa linjen till Akalla. På restaurangen Vanak möts du av en inredning som efterliknar antikens Iran och mat som rättfärdigar det persiska köket. Här kan du äta allt från den klassiska grillade rätten kobideh till grytor. För den vågade rekommenderar vi att dricka ett glas dogh till maten.
Adress: Mariehamnsgatan 24-26
Telefon: 08 632 00 99
Hemsida: vanak.se
Öppet: Mån-tors 11-22, fre 11-00, lör 12-00, sön 12-22

Här hittar du de bästa krogarna utanför innerstan i Göteborg och de bästa budgetkrogarna i Malmö.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!