Västergatan

Redaktion 12:06 26 Oct 2015
 
I askan av den populära krogen Tryne till knorr har en ny restaurang uppstått. I slutet av sommaren köpte Sofie Andersson och Olle Ahnberg lokalen, och har omvandlat den till nya restaurang Västergatan.
 
Ibland kommer man till en restaurang och känner sig som en borttappad vante. Kall, förvirrad ensam. Så är inte fallet här. Vi känner oss genast välkomna, både av personalen och den varma atmosfären. Lokalen har inte genomgått några större ansiktslyft, utan är liksom förr enkel men mysig med det till hälften öppna köket och det stora fönstret ut mot gatan.
 
Ahnberg har bakgrund som kökschef på bland annat Leif Mannerström-ägda Sjömagasinet i Göteborg, och vi är nyfikna på att se vad han har tagit med sig därifrån till den egna menyn. Menyn ja, den visar sig vara betryggande kort och består av smårätter som alla ligger på 95-145 kronor, en ostbricka med fyra sorter (120 kr) samt två efterrätter (50-65 kr). Vi föreslås ta deras förbestämda fyrarättersmeny som varje vecka varieras för 400 kronor, men då vi är mest nyfikna på de små varmrätterna beslutar vi dela på alla sju som menyn erbjuder. 
 
Vi blir väl omhändertagna av servitrisen, och hon hjälper oss med van hand genom vinlistan och berättar utförligt om de olika vinerna. Rätterna kommer in en efter en och presenteras ömsom av servitrisen och ömsom av kocken själv. Den sotade laxen med krondillsmajonäs är trots sina välbekanta smaker spännande, och de krispiga grönsakerna bidrar med lätthet och fräschör. Vi blir saliga av den vispade kycklinglevern i sällskap av knaprigt bröd och syrliga krusbär, men bäst av alla rätter är kroketterna på lammlägg med lökcreme.
 
Alla rätter är slående enkla och okomplicerade, men samtidigt fyllda av små överraskningar i form av texturskillnader och säkra men oväntade grepp. Den enda vegetariska av kvällens sju smårätter är en len och smörig risotto på prästost och trattkantarell. Det märks klart och tydligt att Ahnberg har ett kärleksförhållande till grönsakerna, och vi önskar han kunde låta de spela huvudrollen i fler rätter, så att de icke-köttätande gästerna kunde bli lika lycksaliga som vi blir.
 
För de som sörjer favoriten Tryne till knorr rekommenderas ett besök på nya Västergatan. Det lindrar helt klart smärtan, och mer därtill. Vi ser fram emot nästa besök, och ligger fram tills dess vakna om nätterna och tänker på lammläggskroketter.
Adress: 
Västergatan 16
Telefon: 
040-793 13
Hemsida: 
Öppettider: 
Tis-lör från 17.00
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.