Tryne till knorr

Redaktion 16:18 31 Oct 2013

 

trynetillknorr-8923.jpg
Foto: Christian Andersson

Tryne till knorr har på drygt ett halvår gått från att vara en nystartad, blyg kvarterskrog med höga ambitioner till en etablerad institution i restaurang-Malmö. Hur de har nått dit? Jo, genom det gedigna kunnandet, den på riktigt säsongsstyrda menyn – som skrivs efter vad de har fått tag på för råvaror för dagen, samt den familjära stämningen.

Är du en köttälskare som både förväntar dig och kräver en bit kött på middagstallriken är Tryne till knorr inte krogen för dig. Här äter man istället mellanrätter för dryga hundralappen styck eller en hel meny med fem rätter för fyrahundra, skapad efter vad som finns tillgängligt för stunden. Ena dagen fylld av köttdelar, andra dagar helt vegetarisk. Vi väljer femrättersmenyn som också går under namnet ”den blinda menyn”.

Vår första rätt är en tallrik med några småbitar rått rådjur, hallon, broccoli bakad på sten och tunt skivad rålök som är så välgjord att vi blir tårögda runt bordet. Andra rätten, en långbakad rotselleri med dill- och vinbärssmör och hyvlat äpple, är som en örfil mot de kockar som svänger ihop en risotto som ett slags vegetariskt alibi. Rotsellerins konsistens blir fantastisk av den långa tillagningen på låg värme och det är en rätt som är bland det mest intressanta vi har ätit i Malmö i år. 

De flesta rätterna som Tryne till knorr serverar finns på menyn ett kort tag, dock har stekt och bakad kål, i det här fallet savoykål, med en skiva cantalost och ett lockstekt ägg varit återkommande på menyn sedan de öppnade i våras. Det är förståeligt. Det är en fantastisk kombination som är så enkel, men ändå så löjligt god.

Vår sista rätt innan desserten slår total knock på oss; karljohansvamp kokad i smör i fem timmar serveras med bakad purjolök, bondbönor och kantareller och är precis så god som man kan tänka sig. En rätt som kommer att finnas kvar i vårt medvetande länge. 

Avslutningsvis serveras vi en enkel, men ack så god, äpplekaka med lättvispad grädde med rosmarin i. Helt enkelt fem fantastiska rätter för ett mycket bra pris.

Att komma hit och ta en mellanrätt och ett glas vin är bland det trevligaste vi kan tänka oss att göra på en vardagskväll. Men att få en hel meny serverad – av en kock som kommer ut till bordet och berättar om rätterna, som diskuterar och formar dem efter om du är vegan, vegetarian eller äter kött, samt häller upp vin som går perfekt med maten – det är en resa du inte kan uppleva någon annanstans i Malmö. 

 

Adress: 
Västergatan 16
Telefon: 
tel 040-12 58 55
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–sön 17–01.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!