Star Trek Beyond

Daniel Hånberg Alonso 11:04 21 Jul 2016

Enterprise kan verkligen inte låta bli att råka illa ut. Kapten Kirk & Co är inne på sitt tredje år av rymdresor åt Federationen när de kallas in för att undsätta ett kraschlandat skepp inne i en outforskad nebulosa, där de möts av en krigisk utomjordisk ras som ser ut att vara deras övermatch.

JJ Abrams klev ju av registolen för att pyssla med en annan rymdfranchise och Fast & Furious-regissören Justin Lin tog istället över. Vilket innebär minimalt med lens flares, men faktiskt inte en overkill av överdådig action. Star Trek Beyond är framförallt en kärleksfull tillbakablick på Gene Roddenberrys gamla utopiska vision och kan bäst beskrivas som ett tvåtimmarsavsnitt av sextiotalserien, dock självklart med det popcornspektakel vi kommit att förvänta oss av rebooten.

Mycket av detta beror på att Scotty själv, Simon Pegg, står för manus – en supernörd med stark Comic Con-kredd. Han har till och med smugit in referenser till tv-serien Spaced till recensentens stora glädje. Manuset hedrar sci-fi-rötterna och återvänder till seriens typiska stunder av reflektion och livsbryderier. Tack och lov försöker den inte totalt rippa något som gjorts förut (läs: Star Trek Into Darkness).

Hela besättningen får dela på rampljuset denna gång och inte bara Kirk och Spock. Balansakten mellan alla karaktärer gör det hela lite platt, men det funkar eftersom vi redan har sett dem etableras i två filmer. Star Trek Beyond är sommarens första riktiga höjdare med actionsekvenser som kommer att göra även en ny publik nöjda. En rymdresa jag gladeligen följer med på!

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner