Make Democracy Great Again

Andreas Heilborn 09:00 7 Sep 2023

Man skulle kunna se Make Democracy Great Again som en fortsättning på Jan Schermans dokumentärserie Länge leve demokratin som sändes 2018 på SVT. 
I den var det blues från Sverige när han pratade med politiker och näringsliv om att vår demokrati var hotad. Även om det inte är länge sedan serien sändes så har det ju verkligen hänt mycket i och utanför Sverige. Men ingen av dessa trådar följs egentligen upp nu, vilket är synd.

Make Democracy Great Again inleds i Ludvika där Scherman vill prata med representanter för den nynazistiska organisationen Nordiska motståndrörelsen. Det gjorde han även under Almedalsveckan i Länge leve demokratin. Då som nu får han inga svar. Men det bruna och antisemitiska finns närmre än så i etablerade och framväxande politiska partier. Där skulle han kunnat granskat. Eller där borde han granskat.

Sorgligt blir det när han besöker Norrköpings stadsmuseum och pratar om deras utställning om nazismen som möttes av hat och hot. Beklagligt är det att får höra hur Annie Lööfs familj utsattes för vidriga attacker från anonyma troll. Självklart påverkade det hennes beslut att kliva av som partiledare.

Annars fortsätter Scherman sin resa i jakten på demokratins förkämpar, nu världen över. Och ja, demokratin är fortfarande hotad. Frågan är vad Scherman vill, att det finns goda krafter såg vi senast i Fredrik Gerttens dokumentär Breaking Social. Snarare borde han vända blicken inåt och bakåt, mot journalistkåren och politikerna. Han själv som verkat och varit i maktens centrum så pass länge borde ju ha svar-eller kunna hitta svar- på varför föraktet mot journalister och politiker ökat, om makten granskas tillräckligt och var det gick snett. För uppenbarligen har något hänt och det var inte igår.

Alla som läser tidningarna och ser på nyheterna vet att demokratin ständigt utmanas. Det behöver ingen påpeka. Tyvärr kommer de som behöver se denna dokumentär aldrig att göra det. Och för oss som har viss förförståelse, Make Democracy Great Again väcker tusen frågor men besvarar bara ett fåtal. 

 
Genre: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner