Calendar Girls

Oscar Söderman 09:00 17 Mar 2022

Calendar Girls är en fröjdfull och vacker dokumentär om ett gäng amerikanska tjejer över 60 som startat en dansgrupp på ålderns höst.

Svenskarna Maria Loohufvud och Love Martinsen har signerat filmen som utspelar sig i ett soldränkt Florida. Genom parets kamera får vi följa flera av de glittrande dansarna med vitt spridda bakgrunder – en har suttit häktad, en svårt sjuk, etcetera. Några av de många damerna är så pass fascinerande att de hade förtjänat en helt egna dokumentärer. Ett bra problem egentligen, men i slutändan blir det dock till skada att vi inte får se mer om vissa. Oavsett är gemenskapen dansarna sinsemellan det allra viktigaste, även om deras fascinerande privatliv lämnar mig längtande efter mer information.

Det är inte bara Calender Girls story som är vacker, utan även fotot. Väl utförd ljussättning och färgkorrigering ger ett spelfilmsliknande uttryck. Extra påtagligt blir detta när Loohufvud och Martinsen bryter av det dokumentära med koreograferade dansnummer utförda av kalendertjejerna. Filmen sprakar till liv tack vare dessa och separerar den från många andra dokumentärer.

Calendar Girls är en bejakande och glädjande dokumentär om att ta kontroll över sitt eget liv, oavsett vart man kommer ifrån eller hur gammal man är.

Läs även Nöjesguidens intervju med filmens regissörer Maria Loohufvud och Love Martinsen

Genre: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Belle

”Belles” intressanta premiss sjabblas bort i en tråkig ”Skönheten och odjuret”-pastisch. Oscar Söderman uttråkas av anime-veteranen Mamoru Hosoda senaste film.