All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars

Andreas Heilborn 09:00 17 Nov 2022
I mars 2011 drabbades Japan av en tsunami lika kraftig som den i Indiska oceanen 2004. Jennifer Rainsford debutfilm följer hur olika individer påverkades av den. De som överlevde och blev kvar. De vars älskade havet tog och aldrig lämnade åter. Hur både människa och natur förändrades efter katastrofen.

Det är hjärtskärande att möta Yasu som dyker efter sin fru som försvann. Eller Sashiko som skriver brev till sin älskade. En mottagare som aldrig svarar. Den unga Satoko räds havet men jobbar mot det genom aktiviteter och nya pojkvännen. Det är värdigt att se hur olika generationer på sitt eget sätt närmat sig sin sorg.

Den bråte som tsunamin drog ut i havet färdades hela vägen till stränderna på Hawaii. Mina tankar förs till dessa plastöar som flyter runt i havet och även Rainsford drar liknande paralleller med de djur som fångar upp plats i sin föda och blir till en del av kretsloppet. Fakta blandas med fiktion. Havet blir ett universum, ett myller av liv. Kanske är det till med vårt universum. Livet uppstod där. Filosofiskt och vackert reser vi ner till den djupaste botten. Haven bär på vår historia men också på vår framtid.

All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars är tillika delar en videoinstallation på Moderna museet, en NO-lektion och en dokumentär. Ett nytt och spännande grepp i dokumentärfilmsgenren som jag i alla fall inte sett tidigare. En egen signatur av dess upphovskvinna. Det är underbart att resa genom plankton och Rainsford låter oss besöka denna värld genom små korta kapitel. Det olika historierna vävs ihop och hittar tillbaka till varandra. Tillsammans med Teho Teardos musik som nästan aldrig tystnar blir det magiskt, bara magiskt.

Läs även vår intervju med Jennifer Rainsford: Jag tror att vi lever i den bästa av världar

Genre: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner