FOTO: Felix Thulinsson.

Z.E behöver ingen marknadsföring

11:30 15 Nov 2019

Han har på tre år kommit att blivit en av Sveriges mest streamade artister. Nu är Z.E aktuell med ny singel och dokumentärfilm för SVT.   

Vi skulle ses i Tensta Centrum och väl där möts jag och min fotograf av en kompis till Z.E som leder oss in i en restaurang med sammetstunga, röda gardiner och nedtonad salsamusik. Vi får en Cola och en Fanta och han ber oss vänta på Z.E som är ute och filmar något med Spotify. En nära halvtimme senare kommer Z.E tillsammans med vännen och managern Gringo in i restaurangen och hälsar på halva restaurangen innan de når vårt bord. 

Z.E slog igenom med singeln Caramel 2017 och har sedan dess släppt tre album på det egna skivbolaget Team Platina, vunnit Årets hiphop/rnb på P3 Guld 2019 och Årets artist på Grammisgalan samma år.

Det har onekligen gått spikrakt uppåt för den 25-årige rapparen från Tensta. Singlarna Positiv, Klick och inte minst 163 För Evigt tillsammans med Cherrie har spelats på radiokanalerna runt om i landet. Z.E och Team Platina har primärt spridit sin musik genom sociala medier, nästan helt utan marknadsföring, och ställer sällan upp på intervjuer. 
– Vi har inte behövt marknadsföra oss. Folk har hittat oss, vi är ganska populära just nu. Vi lägger upp mycket på instagram, på sociala medier. Visst, det kan nog vara bra att marknadsföra sig men vi har inte behövt det, säger Z.E.
 

"Det är musiken som är relevant"


Varför ställer ni så sällan upp på intervjuer?
– Vi håller på med en stor dokumentär med SVT så vi har valt att skippa många mindre intervjuer. Vi har gått ut i Aftonbladet när vi känt att de har skrivit felaktigt om oss och att vi har velat kommentera det. De påstod att jag begått ett brott jag inte blivit dömd för, det har inte varit någon rättegång. Men det är inte som att vi inte har velat göra intervjuer, vi har bara haft annat att göra. Vi har inte bråttom. 

Dokumentären görs av Per Sinding-Larsen som följer Z.E under ett år. Filmen sänds på SVT i början av nästa år. 

Hur kommer det sig att du lät någon göra en dokumentärfilm om dig, trots att du annars ofta tackar nej till mediala samarbeten? 
– Per skildrar musiken. Det är det vi håller på med och det är musiken som är relevant. Han var med i Grammisjuryn och efter det tog han kontakt med oss. Han har följt oss på galor, när vi gjort musikvideos och när vi varit utomlands. Vi har skapat en relation. Dokumentären visar vad Team Platina är.

Det första albumet Min penna blöder släpptes 2018, och majoriteten av låtarna på albumet skrevs av Z.E under hans tid i fängelse. I P3 Soul pratar rapparen om en förändring i sin lyrik trots att det bara gått ett par år, där han menar att de första texterna var råare och att det var mer ilska i texterna. 

Vad beror denna förändring på? 
– Utveckling, en positiv utveckling. Min rimstruktur är bättre, jag tänker mer på mina flows och på vad jag säger. Min penna blöder är lite mer old-school och Mer än rap har mer trap i sig. Det gäller att få alla fans att gilla det jag gör. 

Det är svårt att tillskriva Z.E ett sound, han blandar klubbigare dancehall och afrobeats med tyngre drill i moll. 

Hur kommer det sig att du är så genreöverskridande?
  Jag gillar att vara versatil, jag vill göra något som känns nytt. 

Apropå drill, eller UK drill, på ditt senaste album Mer än rap gästar den brittiske rapparen AJ Tracey på låten More Than Rap. Hur hände det samarbetet? 
– Han skrev till mig på Instagram att han skulle till Sverige. Han skulle spela på Kraken i Stockholm och frågade om jag kunde komma förbi studion. Vi åkte dit och gjorde låten direkt. Vi hade inte så mycket tid, han skulle bara vara här en dag så vi hann inte spela in en musikvideo men vi fick ner låten iallafall. 

Kommer du släppa fler låtar på engelska? 
– Det kommer, det kommer. Video också. 

Men vad händer härnäst, har du ett nytt album på g? 
 –  Jag vill inte gå ut och säga att vi har ett nytt album på g men kanske. Vi får se. Det finns många låtar men vi får se om det blir singlar, EP eller album. Vi är spontana grabbar. 

Under hösten ska Z.E gästa A$AP Rockys spelning i Globen, tillsammans med Jireel och Dree Low. 

Vad mer väntar i höst? 
– 
Vi ska vara med i en spelfilm men vi kan inte säga mycket mer än så. Det är en uppföljare till en svensk film och det kommer bli stort. Vi ska också, senare i höst, släppa en singel med en musikvideo som vi spelat in i Dubai. Det kommer bli fett.

Den 22 november släpper Z:E en ny singel med Spotify. Det är Straynane, som producerat en stor del av Z.Es tidigare låtar, som producerat även denna. Singeln kommer enbart att släppas på Spotify. 
– 
Låten handlar om branschen och hur den fungerar. Man måste vara lite vass om man vill nå framgång.

Läs även: Behöver vi verkligen fler musikpoliser.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!