Tina Trigg och Markus Löfgren, Café Cuvée.

Vill du ha din kvarterskrog kvar?

Redaktion 12:29 15 Feb 2021

Tina Trigg driver tillsammans med Markus Löfgren Café Cuvée på Högbergsgatan i Stockholm. Här skriver hon om vilka konsekvenser restaurangrestriktionerna kan komma att få på lång sikt. 

De allra flesta av oss har våra favoritrestauranger där man kanske är stammis eller har upplevt något livsavgörande ögonblick som en förlovning eller födelsedag, ett kärt återseende, åt ditt första ostron eller hade ditt livs bästa mat & dryckesupplevelse. Mängder med ögonblick och minnen lever och skapas i Stockholms krogliv och vi vill inte att det kroglivet ska dö ut.

Känner ni likadant är det skarpt läge att titta tillbaka på dessa minnen och ögonblick och stötta det som gör Stockholm till den stad du vill leva i.

Som barn firade jag nästan alla mina födelsedagar på Black Horse Inn, det som idag heter Harvest Home. Vi satt vid ett av de stora borden och Mammas väninnor ”mostrarna” kom förbi och lämnade en slant och drack en halv karaff vin. Vi bodde väldigt nära och det var lite som ett andra vardagsrum för oss, idag förstår jag hur viktig denna plats var för mamma som var ensamstående och sällan fick egen tid, så fort jag behövde henne ringde jag bara till restaurangen.
– Hej Costas, är mamma där?

Hon var hemma på en kvart och jag kan fortfarande numret utantill.

Restaurangbranschen har varit enormt drabbad sedan pandemin slog till. Beslutsfattare i regeringen har tagit beslut som på ett katastrofalt sätt påverkat branschen och alla människorna i den gång på gång. En hel bransch känner att de fått lida på grund av alkohollagen, som verkar vara den enda lagen som regeringen kan kontrollera och använda sig av för att visa sig handlingskraftiga. 

Flera krögare vittnar om den enorma problematik med de beslut som tagits samt den brist på framförhållning som givits. En av alla dem är Emelie Svensson som är krögare och sommelier på restaurang Agnes. 
– Det är självklart för oss krögare och vår personal att vi inte vill bidra till smittspridning. Däremot känns det som att regeringen är helt tondöv när det gäller hur vi ska hantera icke-trängsel och coronasäkra restaurangbesök. Det känns som att de inte vill lyssna och förstå.  Att till exempel sprida ut gästerna över flera timmar skulle ju verkligen hjälpa till att minska trängsel. Vi vet att vi inte är livsnödvändiga för samhällets överlevnad, men ett rikt restaurangliv är en stor del av stadslivet och en urban livsstil. Jag tror att vi måste börja fundera på vad vi vill ha för krogliv när detta är under kontroll. Dessutom känns det som att vi är mer viktiga för våra gäster än någonsin. Många jobbar hemifrån och har i princip inte några sociala kontakter. Att kunna gå ut och äta med sin partner, nära vän eller varför inte själv kan vara det miljöombytet man behöver för att klara av ytterligare en vecka i isolering.

Det senaste beslutet från regeringen som innebär att vi måste stänga 20:30 har tyvärr till och med framkallat mer trängsel. Förut kunde vi sprida ut ankomsten av gästerna under flera timmar men nu tvingas alla komma samtidigt och gå samtidigt. Beslutet är som många tidigare sådana varken verklighetsanpassat eller genomtänkt.

Bara för några år sedan såg den politiska agendan annorlunda ut och det talades om hur viktig besöksnäringen var för Sveriges ekonomi och turistnäring. Nu när det gäller låter det inte riktigt likadant. Vi kan inte förlita oss på regeringen, det är dags att ta tillbaka initiativet för hur vi vill leva och umgås, självklart med omtanke för omgivningen, smittorisk och sjukvården.

Återgår vi inte sakta till ett mer normalt liv där vi umgås på våra kvarterskrogar kommer dessa ställen endast kunna leva kvar i våra minnen.

Läs även: Därför slamrar grytor och kastruller

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!