Världshistoriens sämsta julspecial

11:00 21 Dec 2020

Gör århundradets pissjul ännu sämre och skjut dig i ansiktet med den sämsta julspecialen någonsin.

Nyligen listade Morgan Storesund Skarin (Nöjesguiden-namn är en real thing) sina topp-tio bästa julavsnitt. Det är ju grejen med bra julavsnitt: att det går att överlägga om Seinfelds Festivus-avsnitt är bättre eller sämre än Communitys julrap. Inget är såklart bättre än Communitys julrap, men du fattar.

När man däremot snackar om världshistoriens sämsta julspecial genom tiderna så är det inte så mycket att orda om. Det finns en, och endast en, julspecial som ensam tronar på skitgranens topp och blickar ner över resten.

Du vet vad jag pratar om.

Star Wars Holiday Special.

Denna oheliga allians mellan ogenerad leksaksreklam, en jutesäck med fulcrack och 70-talets sämsta varieté-underhållning är bland det vidrigaste som någonsin tillåtits visas på tv-skärm. Något som jag och Nöjesguidens spelredaktör Michel Gill surt fick erfara när vi poddade om haveriet.

George Lucas har själv erkänt att han vill söka upp och förstöra varenda kopia och Carrie Fisher hade enligt myten en inspelning av specialen som hon visade upp på fester. När hon ville att gästerna skulle gå.

Holiday Special inleds med en tio olidliga minuter lång scen hemma hos Chewbaccas familj där de vandrande infekterade hårsäckarna springer runt och skriker på wookieska – utan undertexter. Sedan följer en oändlig ström av instruktionsfilmer, cirkusakter, matlagningsprogram och humorlösa sketcher som alla pågår för länge för sitt eget bästa. Klimax i obehag uppnås när Chewbaccas groteskt vanställda farsa i sann julanda unnar sig lite VR-porr.

Faktum är att Holiday Special inte ens är en julspecial. Den sändes en vecka före Thanksgiving i USA. Så inte ens det gjorde den rätt.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera