Nöjesguiden listar de tio bästa julspecialerna

12:55 9 Dec 2020

Morgan Storesund Skarin har rotat i sin dvd-låda och tagit fram sina mest älskvärda julspecialer.

I USA är julspecialer en klassisk tradition. Nästan alla humorserier har åtminstone ett avsnitt med jultematik. Utbudet är med andra ord oerhört brett för den som vill få lite julkänsla med hjälp av tv-komedi. Med det i åtanke guidar Nöjesguiden dig genom den juliga humordjungeln med de tio bästa julspecialerna. 

10. The Strike (Seinfeld)

The Strike är framförallt känd för att ha givit världen Festivus. Den antikomersiella versionen av jul som firas i George Costanzas familj. Istället för en gran har de ett järnrör och när det är dags för att äta ska alla berätta på vilket sätt de har irriterat sig på varandra det senaste året. Det sämsta med The Strike är att Festivus inte får ta lika mycket plats i avsnittet som man vill minnas. 

9. Yippie Kayak (Brooklyn Nine-Nine) 

En återkommande tematik i Michael Shurs sitcom om en polisstation i New York, är huvudkaraktären Jake Peraltas kärlek för filmen Die Hard. Och i Yippie Kayak går detektivens största dröm i uppfyllelse. Han får vara med om ett Die Hard-scenario i det verkliga livet. När Jake Peralta ska julhandla med sina två kollegor, blir butiken rånad av ett gäng utländska kriminella. Det blir gisslandrama. Jake och hans kollegor måste övermanna rånarna John McClane-style.

8. Camp David (Veep)

President Selina Meyer kan inte fira jul utan att jobba. Vad Selinas familj tror är ett firande ute i deras stuga, visar sig vara ett hemligt möte med Kinas generalsekreterare. Alla planer att hålla julfestiviteterna och de statliga förhandlingarna isär går givetvis åt helvete. Selina tvingas ge sin dotters julklapp till Kinas generalsekreterare och senare generalsekreterarens gåva till sin dotters flickvän. Julia Louis-Dreyfus Selina Meyer bär upp avsnittet med briljans när hon försöker hantera familjen och Kinas regering samtidigt. 

7. Woodland Critter Christmas (South Park)

Serieskaparna Trey Parker och Matt Stone har alltid varit bra på att kombinera absurda element för att skapa humor. En flamboyant festsugen djävul, en levande bajskorv som sprider julglädje. I Woodland Critter Christmas har de gjort gulliga, lite Bambi-liknande djurkaraktärer i skogen till djävulsdyrkare. Deras tokiga, söta röster och skepnader kombineras med fanatism och blodiga ritualer. Kontrasten gör sitt jobb, det är riktigt roligt.

6. Anatomy Park (Rick and Morty)

Rick and Morty erbjuder ofta gränslöst rolig humor även om skämten stundvis kan kännas lite lökiga. Men Anatomy Park är för det mesta bara kul. Det roligaste med avsnittet är när det visar sig att familjepappan Jerrys föräldrar har inlett en relation med en 40 år yngre man. De berättar hur Jerrys pappa, iklädd en supermandräkt, brukar tjuvkika på när mamman och den yngre mannen har sex. I avsnittets andra story blir Morty som vanligt indragen i ett obehagligt äventyr av sin morfar, vetenskapsmannen Rick. Den här gången inuti en döende tomteklädd alkisgubbe. Där har Rick nämligen konstruerat en nöjespark. 

5. Sossezombies (Grotesco)

Det blev en blodig historia när Grotesco skulle tolka julen. Huvudsketchen i programmet handlar om hur en borgerlig vänskapskrets blir smittade av ett zombievirus som gör dem till socialdemokrater. Tillslut är det bara huvudkaraktären “Muttan” kvar och hon har ingen respekt för sina föredetta vänner och bekanta. Sossarna måste dö.

4. Christmas Party (The Office US)

I den andra säsongen av amerikanska The Office började serien hitta en egen röst. Materialet från den brittiska förlagan tog slut och den amerikanska humorserien tvingades ut på okänt vatten. Här med sin bästa julspecial. Avsnittet kretsar kring en secret santa lek som ska hållas på kontoret. Karaktären Jim har förberett en superpersonlig present till sin hemliga kärlek Pam. Men när den barnslige chefen Michael Scott blir missnöjd över sin present och ändrar lekens regler, blir det inte riktigt som Jim har tänkt sig. Det hela leder till en rad händelser, lika dråpliga som de är roliga.

3. Afternoon Delight (Arrested Development)

Arrested Developments andra julspecial är inte superjulig, däremot är den superrolig. Fullpackad med geniala skämt. Som ny vd för familjeföretaget The Bluth Company har den odugliga brodern Gob börjat använda sin pappas dyra kostymer och kan därför inte tänka sig att ens åka hiss med någon av sina anställda, come on! Den osäkre sonen George Michael firar jul med sin flickväns otroligt obehagliga frikyrkliga familj. Men det roligaste av allt är när familjens broder duktig Michael och hans brorsdotter Maeby ska sjunga låten Afternoon Delight på kontorets julfest och inser att texten kanske inte är jättelämplig.

2.  Regional Holiday Musical (Community)

I sin tredje julspecial levererar Community en helt klockren parodi på Glee. Seriens huvudkaraktärer i den lilla studiegruppen på ett Community College blir tillfrågade att hoppa in i skolans Glee club över julen. De säger först nej, men med hjälp av sångens suggestivitet blir en efter en hypnotiserade till att delta i den superhurtiga sångklubben. Humorserien tar nytta av musikalens överpositiva element för att förvandla Glee till en obehaglig sekt. Och det är sanslöst roligt. 

1. Christmas Special Part 2 (The Office UK)

Efter två säsonger avslutades brittiska The Office med en tudelad julspecial. Den andra delen erbjuder bland de starkaste ögonblicken i tv-historien. Över seriens gång får man följa Martin Freemans karaktär Tim som har känslor för den upptagna sekreteraren Dawn. I slutet av andra säsongen frågar han ut henne, hon säger nej. När julspecialen tar vid har det gått en tid sedan dess. Dawn har flyttat till Miami med sin kille och deras barn. Men i seriens sista avsnitt kommer hon tillbaka för att delta på kontorets julfest. Ska Tim och Dawn få varandra tillslut? Med två helt briljanta filmsekvenser får seriens kärlekshistoria äntligen sin upplösning. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!