Vårens bästa filmer

10:31 17 Mar 2017

En dokumentär, en historiebeskrivning samt en debutant. Isabelle Espinoza guidar dig till månadens bästa filmer. 

Citizen Schein
En dokumentär som gör myten Harry Schein till en människa. Harry Schein var större än livet, en briljant visionär och en intellektuell gigant, men också en sorgsen figur. Flyktingbarnet från Wien hade hellre velat följa sina föräldrar i döden men blev istället bortskickat för att överleva. Förskjuten, som han själv såg det. Revanschen blev att vinna framgång i Sverige, förneka sin judiska börd och sitt modersmål. Filmmaterialet är vitalt, magiskt, det gnistrar och inte en död sekund har undgått saxen. Sannolikt gör det inte saken sämre att filmaren Maud Nycander redan för några år sedan måste gjort en nogsam gallring av vissa delar av stoffet inför "Palme". Bilderna där de båda ikonernas liv överlappar, Palme och Schein var goda vänner och tennispartners, glimmar som vaskat guld.

I Am Not Your Negro
Författaren James Baldwin bestämde sig för att teckna en amerikansk historieskrivning utifrån bekantskapen med vännerna Martin Luther King, Malcolm X och Medgar Evers. Alla tre var ledare inom människorättsrörelsen och alla tre blev mördade. Baldwins bok blev inte klar innan han själv dog men den haitiske filmaren Raoul Peck utgår uteslutande från Baldwins texter och låter honom stå för hela narrativet med skådespelaren Samuel L. Jackson som röst. De historiska dokumentärbilderna följer i hans spår, resorna han gjorde för att inhämta material, och visar en avgörande och våldsam tid i USA. Baldwins tolkningar av samtiden är kristallklara och sorgesamt applicerbara på vår egen tid.

Dröm vidare
Rojda Sekersöz debutfilm om unga kvinnor i förorten kan mycket väl bli starten på en strålande karriär för både regissören och flera av skådespelarna. Dagen som Mirja avslutar sitt fängelsestraff möter hennes lojala kompisgäng upp utanför fängelsegrinden. Stämningen är hög och planerna om resor och nya brott känns självklara, tills Mirja kommer hem till mamman i förorten och märker att allt inte är som förr. Hon skaffar sig ett jobb i hemlighet och gör allt för att dölja det för vännerna. Trots skitlön och en chef som är ett svin trivs hon och gör bra ifrån sig. Dröm vidare är fullständigt originell och saknar motstycke. En svensk förortsfilm med tuffa, intensivt sårbara och starka kvinnor i samtliga bärande roller.

Läs mer: Intervju med Rojda Sekersöz som regisserat Dröm Vidare.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!