Rojda Sekersöz på smygpremiären av Dröm Vidare i Stockholm.

Rojda Sekersöz har regisserat en av vårens mest hypade filmer

08:45 17 Mar 2017

Rojda Sekersöz tycker inte om när saker tar lång tid. Ändå har hon valt att regissera film, världens kanske långsammaste medium. Efter fyra års arbete har hennes Dröm Vidare nu premiär.

När Rojda Sekersöz, som yngsta elev någonsin, gick ut Dramatiska Institutets filmregilinje, bestämde hon sig att byta bana om hon inte hade släppt en långfilm inom två år.
– Det krävs ett enormt tålamod, allt tar så lång tid. När jag jobbar med film måste jag ha andra projekt vid sidan av där jag får mer direkt respons. Därför håller jag på mycket med poesi på scen.


Att det blev film för Rojda Sekersöz hade egentligen mest en strategisk anledning. Hon funderade över hur hon skulle nå ut till flest människor.
– Jag kommer inte från ett tekniskt håll utan från berättandet. Jag lärde mig det andra för att kunna berätta.

Dröm Vidare handlar om Mirja som kommer ut efter en tid i fängelse. Hon slits mellan kärleken till sina vänner och de destruktiva mönster de har tillsammans, och viljan att starta ett nytt liv. Manuset kom till genom att Rojda Sekersöz tillsammans med Johanna Emanuelsson, Annika Hellström och Agneta Fagerström Olsson först spånade fram karaktärerna och vilka relationer de hade till varandra. Sen placerade de ut vännerna på olika platser för att se vad som blev mest intressant. Att Mirja just skulle komma ut från fängelset var inte alls självklart.
– Vi ville jobba med varandra, det var den enda premissen från början. Och vi kom alla med olika perspektiv och kompetens.

Från att de fyra vännerna samlades till dess att filmen hade premiär tog det drygt tre år. Alltså mer än två. Ändå slutförde hon uppenbarligen projektet.
– Jag gick igenom en viktig process parallellt med att filmen gjordes. Film var en så stor del av min identitet. När jag insåg att ingen gör en film på under två år, inte jag heller, var jag tvungen att ifrågasätta hela min person. Vad händer om jag inte lyckas? Till slut kom jag fram till att jag är en berättare. Om det inte blir en film så blir det något annat.

Känslan av att vara jagad och hela tiden vänta på något släppte.
– Det var som att jag hade sprungit på kortdistans hela tiden. Film är som att springa kortdistans. Man skyndar sig. Saker kan hända nu! Och nu! Och nu! Men så insåg jag att det egentligen är långdistans. Många saker ska klaffa men under väldigt lång tid.


Dröm Vidare har premiär 17:e mars. De senaste veckorna har bestått av filmfestival och förhandsvisningar. Och idel hyllningar.
– Det känns bra men det är svårt att ta in. Det har varit väldigt skönt att sitta med i rummet och höra folks reaktioner direkt. Vad folk skrattar åt och när snyftandet börjar.

Det är ändå alltid roligt med direkt återkoppling.

Läs också: Vårens bästa filmer och Rojda Sekersöz musik-, film- och tv-tips.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!