Vanskapta syltmunkar fyller mig med hopp

10:02 26 Mar 2018

Inspirerad av en internetmeme vänder baktävlingen Nailed It upp och ner på prestationshetsen.

Instagram är appen som har störst negativ påverkan på unga människors mentala hälsa. Tätt följt av Snapchat. Det framgår i en studie av Royal Society for Public Health i Storbritannien, där 1500 intervjupersoner i åldrarna 14 till 25 har fått svara på frågor om hur sociala medier påverkar dem vad gäller allt från självidentitet till kroppsuppfattning. Det är, när man tänker efter, inte så konstigt. Förmodligen har du också flera bekanta som använder Instagram och andra sociala medier för att skylta med sina perfekta kroppar/partners/jobb/semestrar.

För tjugo år sedan var det bara tidningsomslag och reklambilder som matade oss med ouppnåeliga ideal. Sociala medier har om inte annat demokratiserat förljugen verklighet. I dag kan nästan vem som helst sprida en utopisk självbild som har inget och noll med sanningen att göra, vilket formar en generation av labila perfektionister.

– För en perfektionist är misslyckanden katastrofala. De är katastrofala för deras självkänsla och katastrofala för deras känslomässiga välbefinnande, förklarade psykologen Thomas Curran i en intervju med CNN.

Efter att ha vadat i självhat på sociala medier – och konstaterat att alla är bättre, snyggare och smartare än vad jag är – kan jag inte annat än ta emot tävlingsprogrammet Nailed It med öppna armar. Nailed It är baktävlingen där deltagarna i bästa fall kan beskrivas som glada amatörer. Trots det är tävlingsmomenten larvigt avancerade och går ut på att återskapa extremt komplexa tårtkonstruktioner. Resultaten är lika väntade som hjärtvärmande.

Ta bara den underbart charmiga farmorn från Mississippi som får uppdraget att baka en gullig piratmunk, men i stället presenterar en svårt brännskadad Cthulhu-donut som kommer att hemsöka mig i mina drömmar. Eller när den pensionerade snuten mitt under ett pågående deltävling inser att han inte kommer att kunna göra en övertygande hajtårtskulptur och i stället slår sig ner hos juryn.

I stormen av perfektionism är Nailed It ett sällsynt ögonblick av chill. Omgiven av nitiska sociala medie-flöden och tävlingsprogram med överbegåvade experter kan det vara förlösande att se någon glömma både ägg och mjöl till i sin tårtbotten, tappa muffinsmeten på golvet och/eller karva fram en styggelse ur sugerpaste.

Till skillnad från realityprogram som Lyxfällan, Ullared och skrattar vi inte åt någon. I Nailed It är de medverkande införstådda i programmets premiss och medvetna om sin egen bristande kompetens. Vi skrattar med dem och kan mötas i deras misslyckande. I deras vanskapta cakepops och oätliga syltmunkar ser vi att verkligheten inte är så filtersnygg som den stundtals verkar. Och det är härligt befriande.

Läs även: "Queer Eyes lovvärda slag träffar snett"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!