Foto: Daniel Stigefelt.

Vacation Forever längtar efter den eviga vilan

10:35 18 Jun 2018

Scenskräcken knäckte Zacharias Zachrisson. Nu gör han ett nytt försök att vara artist under namnet Vacation Forever. För Nöjesguiden berättar han om ångesten, den eviga vilan och om när han ramlade ner i ett avloppssystem i Indien.


Nöjesguiden #6 finns ute nu.

 

När jag var på efterfesten till premiären av Filip & Fredriks film Tårtgeneralen kom Jonas Lundqvist fram till mig i baren och insisterade på att jag skulle haka på hans sällskap. Jag tittade mot deras bord och såg att Little Jinder satt där.
– Jag tror inte att det är en bra idé. Hon gillar inte mig så mycket, sa jag.
– Jo, kom igen. Det blir kul. Det är ingen fara, sa Jonas Lundqvist.

Så fort jag kom fram till bordet reste sig Little Jinder och sa ”Jag visste inte att Hänt Extra var här!” och gick därifrån. Därför var jag ganska nervös inför mitt möte med hennes nygamla pojkvän* Zacharias Zachrisson. Det hade jag inte behövt vara. Zacke är hur trevlig som helst, och i sin tur nervös inför sin spelning senare på kvällen.
– Redan nu är jag asnervös. Jag kan inte ens käka, är det första han säger.

För tre år sedan lämnade Zacke bandet Tussilago strax efter att de gett ut sitt debutalbum Holy Train. Scenskräcken blev för mycket för honom. Efter en spelning i Oslo fick han en panikångestattack bakom scenen. Men nu har han tagit sig upp i sadeln igen. Under våren har han varit ute på turnén Backstage Panic Attack Tour och i juli släpper han sin första EP under artistnamnet Vacation Forever. Musikstilen brukar han beskriva som ”tropical emo”.
– Det är typ ett skämt. Jag var på stranden i Indien och gick runt i svarta kläder. Då var det några hippies som bad mig hänga mig själv. Jag tänkte att det här är så jävla tropiskt emo. 

Den stockholmsbaserade kvintetten Tussilago åkte redan innan de gav ut sitt debutalbum på turné som förband till Lykke Li, som också råkar vara Zackes storasyster.

Jag har sett några artiklar om skivan som har ”Lykke Lis lillebror släpper skiva” som rubrik. Hur känns det att definieras så?
– Det känns ingenting. Det är min syster liksom. Jag har alltid varit Lykke Lis lillebror. Det är inget konstigt. Jag antar att det är intressant för media att skriva Lykke Lis lillebror. Jag förstår det.

 

"Då känns det som att jag är på någon slags evig semester"

 

Jag tycker att Vacation Forever är ett fett namn. Hur kom du på det?
– Det är för att jag oftast är på semester. Jag är ofta utomlands. Då känns det som att jag är på någon slags evig semester. Det betyder också "den eviga vilan", döden. Vacation Forever. Då man äntligen får vila på riktigt.

Ser du så på döden?
 – Ja, det tror jag. Då får man vila, det är skönt.

Det låter mörkt.
– Jag är ganska mörk. 


Zacharias plågas fortfarande av scenskräcken. Men han är fast besluten att inte låta den stoppa honom den här gången.
– Man måste övervinna sina rädslor, antar jag. Jag dras till allt sådant. Pain. Smärta. Om man har en rädsla ska man väl försöka övervinna den? Det är väl det som är att utvecklas i livet? Och så älskar jag musik. Jag har inget val. 

Tidigare i år var han tillbaka på Revolver i Oslo för att spela på festivalen By:larm. Samma scen som han gick sönder bakom år 2015 med Tussilago.
– Det var nice, men det var också ganska jobbigt. Men nice, jag fick revansch. Det kändes jävligt mycket bättre den här gången. 

Hur har resan från att inte vilja stå på scen till att vilja göra det igen sett ut?
– Jag har varit i studion länge. Och när jag har varit i studion har jag känt att det vore ändå kul att spela det här live. Men det har varit en lång resa. Ganska smärtsam.

Hur lång tid tog det innan det började kännas kul igen?
– Det känns kul ibland. Men det är fortfarande jobbigt. 

Men hur lång tid tog det innan du började tänka "fan, man kanske skulle stå på scen ändå?".
– Egentligen typ en vecka innan turnén. Jag trodde inte att det skulle gå eller att det skulle hända förrän en vecka innan. 

Tror du att skräcken går att bli av med?
– Jag vet inte. Kanske. Det är väl bara att göra det här hundratusen gånger och gå i terapi typ. Då kanske det går över litegrann.

Vad säger terapeuten?
– Jag har inte gått i terapi på ganska länge för just det. De säger att det ska funka att stå på scen. Men jag har inte riktigt gjort något åt det. Jag kör extrem-kbt.

 

"En annan gång ramlade jag ner i ett avloppssystem i Indien." 

 

Du har sagt att du trodde att du skulle dö när du var 27.
– Jag är olycksdrabbad. Jag åker alltid på massa skit. När jag var i Indien fick jag tsunamin på mig. Om jag sitter i en bil kommer den få punka och åka in i ett träd. 

Vad är den värsta olyckan du har råkat ut för?
– Tsunamin i Indien. Det är det sjukaste jag har varit med om. En annan gång ramlade jag ner i ett avloppssystem i Indien. 

Hur gick det till?
– Jag gick runt ett tempel. Så var det ett hål i marken som inte jag såg. Helt plötsligt föll jag ner i avloppet där det bara var råttor och skit. Efter det blev jag skitsjuk och fick Hepatit A och var sjuk i typ ett år.

Du måste blivit så jävla förvånad.
– Ja, jag svimmade typ när jag kom upp. Jag fattade ingenting.

Nuförtiden är det vanligt att artister beklagar sig över att skivbolagen vill att de gör musik utifrån vad som funkar på Spotify. Rebecca och Fiona har till och med startat ett eget skivbolag för att slippa rätta sig efter streamingtjänstens algoritmer. Vacation Forever är ingen undantag.
– Det är hemskt. Jag vill inte ens prata om det. 

Men jag är ändå nyfiken på vad framgångsreceptet för en algoritmmässigt bra låt är.
– Det är bara att se till att refrängen kommer så snabbt som möjligt i låten och låta den repetera hela låten. Det ska vara ganska generiskt och låta som allting annat. 

Vad är ditt mål med musiken?
– Att jag bara kan fortsätta göra det. Att jag inte ger upp. Att jag kanske kan leva på det. 

Var åker du helst på semester?
– Jag var just på Hawaii. Det var fett. Men jag åker helst till Indien. Det är nice. Jag var där sjukt mycket när jag var liten. Jag gillar kulturen. Det är totalt kaos, men det funkar ändå.

Vad med kulturen är det du gillar?
– Att det är så urflippat. Och att det är totalt kaos. Så jag känner mig typ hemma där. För jag är så kaosig i själen. Det känns som att alla går runt och är lika kaosiga där.

Från början var det tänkt att Zacharias skulle ge ut hela skivan i början av sommaren. Men nu har skivan styckats upp i två EP:s. Den första heter EP 1 och ges ut i juli, den andra som följaktligen går under namnet EP 2 kommer något längre fram i sommar. Zacharias Zachrisson säger att materialet har varit klart en tid nu och det känns skönt att få släppa det. Han har redan nytt material på gång.
– Jag ska gå in i studion nu hela sommaren. Det känns bra. 

EP 1 släpps den 13 juli via den amerikanske producenten Jeff Bhaskers label Kravenworks. EP:n är inspelad med Jarkko Heiniö som co-producent, Jeff Bhasker som exekutiv producent och rymmer också samarbeten med HOLY och Jelly Crystal. I sommar spelar Vacation Forever bland annat på The Waiting Room i London den 20 juni och på Gagneffestivalen den 6 juli.

* Texten skrevs innan Jinder och Zacharias gjorde slut.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!