Tobbe i Åre gör knivar till eliten

11:48 16 Mar 2020

I ett oansenligt garage strax utanför Åre skapar Torbjörn Lundström mästerverk av svenskt stål och mammutbetar.   

I skrivande stund håller Tobbe i Åre, som han kallar sig på Instagram, precis på att färdigställa de bestick som ska sitta i händerna på gästerna som besöker den kommande lyxrestaurangen Aira. Vad de kostar vågar jag knappt fråga, men sett till såväl omfattning och utformning förstår man varför en meny går lös på 2 500 kronor per person för endast maten. 60 gafflar och knivar ska det bli, ett projekt som Tobbe kommer att tänka sig för innan han ger sig på igen.
– Det kommer nog att dröja innan jag jobbar med design igen på det sättet, det tar sån tid.

Han vet vad han pratar om. Tidigare har han gjort besticken till den smått legendariska restaurang Fäviken som ligger bara ett par mil härifrån. Restaurangen är nu stängd men reservbesticken ligger kvar i en skolåda placerad i en hemsnickrad bokhylla på väggen. Med blyerts har han märkt kartongen Fäviken, kort och gott. 

Tobbe började sin knivbana för över 30 år sedan. Först gjorde han till sig själv på grund av sitt jaktintresse, men efter att ha levererat knivar till en rad namnkunniga kockvänner i närområdet spred sig snabbt ryktet om kvaliteten på dessa och idag hinner han göra runt ett hundratal per år. Sedan fem år går en av dessa varje år till vinnaren av Årets Kock. 

 

"Japanerna skulle få smida ihjäl sig för att få fram samma kvalitet"

 

Själva knivdelen görs ur rektangulära längder tillverkade i Damasteels pulverstål, ett material som enligt Tobbe är vida överlägset alla andra på marknaden. Lite som verklighetens svar på Valyrian steel. Det mesta av stålet är smitt av världens enligt Tobbe bästa smed, Conny Persson från Los.
– Japanerna skulle få smida ihjäl sig för att få fram samma kvalitet, skrockar han förnöjt när vi tryckt in oss i den lilla snickarbod i anslutning till hans garage som tjänar som produktionsateljé.

På samma hylla som Fävikens reservbestick ligger i en oansenlig skokartong, står en annan lika anonym låda märkt med samma blyertspenna. På denna står det "mammut". Kartongen visar sig också innehålla just mammutbetar, 20 000 år gamla sådana.
– Bra mycket mer etiskt än till exempel elefant, skrattar Tobbe. 

Dessa används tillsammans med rötad björk och ibland fossil valross till handtagen. Fodralet görs av hässjevirke. Inte en enda detalj lämnas åt slumpen.

"När man är oförsiktig och stoppar fingret i bandsågen, men kniven fick jag klar"

Tobbe har svårt att svara på exakt hur lång tid det tar att färdigställa en kniv, då en stor del av tillverkningen består av att vänta vilket gör att han i regel producerar en handfull knivar parallellt. Priset på en färdig standardkniv ligger på cirka 5-6 000 kronor.

Just nu är det cirka ett års väntetid på en av Tobbes knivar. Hur mycket detta är Tommy Myllymäkis fel vill han inte svara på, men erkänner att han tackade nej till att göra skedarna till Aira. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!