Titta vi krökar

09:58 20 Mar 2023

Hur ser våra festvanor ut nu för tiden? Borstar vi tänderna när vi kommer hem från krogen? År 1999 publicerade Nöjesguiden en artikel där fem för varandra okända personer delade en fylla för att diskutera just ämnet fest och fylla. 24 år senare är det dags igen. Vi samlade en selektivt randomiserad grupp av människor mellan 18 och 32 år, korkade upp och släppte ordet fritt. Välkommen till 2023 års blötaste fältstudie.

VAD INNEBÄR FEST?

Lillprinsen: Jag jobbar i festen. Fest är min vardag. 
Rejvkillen: För mig är festandet också väldigt jobbcentrerat eftersom jag dj:ar. Jag festar nog mindre nu än jag gjort någonsin men det är varje fredag och lördag likt väl. Man går till en bar, tar några bärs och sen möter man upp sina polare och går dit man ska.
Vinbarnet: Jag har inte betalat något ute på ett år tror jag.
Lillprinsen: Hur går det till? Jag har ändå jobbat i restaurangbranschen sen jag var 16. 
Skrållan: Ja. Var någonstans är det gratis?
Ozzy: Det är väl om man går på något event eller om man har en polare som jobbar på stället.
Hugo: Det är så himla dyrt nu. Ställen som är kända för att vara billiga går upp i pris hela tiden. Varje gång jag går till Wollmars kostar det en krona mer. Dessutom har de mage att smyga med det, som att jag inte märker.
Emotionellt otillgänglig tjej: Varför är ni unga så städade nu för tiden? När jag var i er ålder livnärde man sig på slattar när man var ute.
Rejvkillen: Det har jag också gjort.
Ozzy: När jag var 20 och hängde på Spy Bar betalade jag inte för en enda drink. Man gick ut till rökrutan, andades lite, och snodde en eller tre drinkar på vägen upp.
Lillprinsen: På Patricia brukade folk tävla i att sno drinkar. De gick fram till ett bord, pratade med de som satt där och sen tog de bara drinkarna. Det var lite mer av en sport.
Rejvkillen: Innan corona var det annorlunda. Var det 30 procent kvar av en drink var det ju helt lugnt.
Vinbarnet: Det är alltid någon som vill bjuda mig. Jag har aldrig behövt betala för någonting.
Skrållan: Är det tjejer eller killar eller vem är det som bjuder dig?
Vinbarnet: När jag går till baren är det alltid någon där som säger “Vinbarnet: jag tar din drink också”.
Rejvkillen: Men då vill ju den personen ha tillbaka något. Det är så det funkar, jag ger dig drinkar och nästa gång ger du mig drinkar. 
Vinbarnet: Jag tror att många gillar att spela min morsa eller farsa och betala för mig eftersom jag är så ung.
Emotionellt otillgänglig tjej: Den grejen kommer av naturliga skäl sluta ganska snart. 
Ozzy: När jag höll på som mest gick jag ut kanske fyra gånger i veckan. Då var man stupfull varenda gång. Nu går jag ut fredag och lördag oftast, och då blir man ändå redlös. 
Vinbarnet: När jag drack som mest var det sju dagar i veckan men nu är jag nykter. Jag söp så extremt jävla mycket mellan att jag var typ 15 och 18. När jag var på Gotland i somras kraschade hela min värld. Jag hade i princip obegränsad bar på hela ön.
Emotionellt otillgänglig tjej: Vem betalade?
Vinbarnet: Jag vet inte. Det var inte jag som planerade resan. Jag fick betalt för att vara där. 
Skrållan: En timlön alltså?
Vinbarnet: Nä, det var på faktura. Jag var borta tre dagar och fakturerade 90 lax för det. 
Rejvkillen: Det här förstör hela min värld.

HUR BÖRJADE DET?


Rejvkillen: Alla krökar ju asmycket när man är mellan 15 och 20. Om man börjar kröka så gör man det verkligen som en idiot vid den tidpunkten.
Hugo: Jag testade att dricka första gången när jag var 14, det var en polares brorsa som hade någon Limoncello från Polen. Vi blev fulla på minsta lilla och så tyckte man att det var en jävla kväll. Men det hände bara en gång. Det var ändå lite skam att dricka och att berätta det för folk när man kom tillbaka till skolan. Jag vågade inte berätta det här för någon.
Skrållan: Va? Det ansågs inte som coolt att dricka? 
Vinbarnet: För mig var det väldigt coolt.
Rejvkillen: Vad gick du på för skola? Vad är det här?
Hugo: Det var en jävla töntskola.
Rejvkillen: Vilken skola var det?
Hugo: Adolf Fredriks musikklasser.
Rejvkillen:  …
Vinbarnet: Jag känner en kille som också gick där och det var samma sak för honom. Han blev cool sen.
Praktikanten: Jag tycker det känns som en klyscha att alla blir bananas när de fyller femton. Det stämde inte alls överens med det jag upplevde i mina tonår. Jag kommer ihåg att jag såg Skam på tv och undrade varför mitt liv inte var sådär.
+1: Jag hängde med folk som var straight edge och veganer och drack inte förrän jag var 18. Första gången var när en kompis farsa hade tagit hem sprit från Polen som vi drack hemma hos dem. Jag var inte ute på någon bar förrän jag var 19. 
Praktikanten: I den kretsen var det många som började röka gräs innan de drack alkohol. Det fanns någon föreställning om att det var bättre.
Emotionellt otillgänglig tjej: Men hur ser det ut idag då? Går ni ut?
+1: Jag går jag till Carmen och dricker Karhu. Jag går sällan ut och dansar. 
Praktikanten: Det kändes roligare att gå ut när man var 18. Nu är jag 22 och jag vet att jag ”borde” vara ute och festa hela tiden, men jag vill mest vara hemma och läsa en bok. Det går lite mot normen på något sätt. Ibland kan jag känna lite fomo på grund av det.
Vinbarnet: Det känns som att det är något lurt där. 
Skrållan: Men du har inget intresse att gå ut och dricka en drink eller något gott vin eller så?
Praktikanten: Jo absolut, men jag är student så budgeten är satt.
Rejvkillen: Egentligen är det ju jävligt gött att bara sitta med sina kompisar på en bar. Om man tänker skratt per minut är det ju fler där än på en klubb.

KONCEPTET FÖRFEST

Hugo: Vi svenskar har ju alltid varit så att vi fuckat systemet. Förr i tiden hade folkparkerna alkoholförbud och det var då vi kom på förfestandet. 
Lillprinsen: Det är inte att fucka systemet och vi kom inte på konceptet förfest.
Hugo: Jo, det var så man kom på förfest.
Lillprinsen: Vi kom inte på förfesten i Sverige. 
Skrållan: Nu är du lite som min kompis som påstår att det var hennes syrra som kom på uttrycket “Donken”. 
Rejvkillen: Jag vill tillbaka till det vi pratade om med fickpluntor!
Skrållan: Ja, du menar att det har varit någon form av standard att ha?
Ozzy: Det är ju det! Vi tog in en flaska Campari på klubben en gång.
Emotionellt otillgänglig tjej: Det är något helt annat.

NÄR KLUBBEN STÄNGER

Hugo: Den där långa vägen hem från utekvällen gör så mycket bra för ångesten. Jag bodde på Lidingö ett tag och när bussen inte gick fick man gå typ en mil för att komma hem. Troligtvis hade någon tjej hjärtekrossat en under kvällen och så satte man på Ivy med Frank Ocean och gick där och grät ut. Man blir inte lika bakis dagen efter heller, man får liksom ut all vätska. 
Lillprinsen: Det är sällan jag älskar livet så mycket som när man går hem efter klubben och är helt ensam. Det bästa är ju verkligen att faktiskt gå hem också. Det får gärna ta två timmar så man kan lyssna på musik och dansa lite för sig själv.
Rejvkillen: Promenaden hem från tuben eller bussen är jätteviktig, det är reflektion.
Emotionellt otillgänglig tjej: Det är en ganska skör stund man har för sig själv där på natten när man lämnar sina kompisar och kommer hem till en mörk lägenhet.
Rejvkillen: Varför är du ensam?
Ozzy: Det enda jag tänker på är att jag är för full för att vara vaken.
Hugo: Men om man lägger sig ner snurrar det väl? 
Rejvkillen: Alla har sin egen ritual. Jag vet folk som kommer hem och äter och kollar på film innan de somnar. Jag går till badrummet, borstar tänderna och går lägger mig.
Ozzy: Borstar du tänderna?
Vinbarnet: Jag och mina kompisar brukar åka hem och hänga hos någon medan vi letar efter en efterfest. En gång satte vi oss i en kompis säng med ett våffeljärn och grillade mackor. Jag har bilder på min telefon från när vi matade varandra med prosciutto där på morgonkvisten.

EFTERFESTER

Hugo: Efterfester är fan alltid en hit or miss tycker jag.
Rejvkillen: Alltid miss eller?
Vinbarnet: Det suger!
Hugo: Fast inte alltid! Någon gång har jag ändå stannat till klockan tio på morgonen och haft kul. 
Rejvkillen: Du ångrar aldrig den gången du åkte hem. Jag har ångrat efterfester, men aldrig att jag åkt hem. Det är aldrig kul liksom. Det sitter alltid typ tre pundare i något hörn och är redo att döda för vad som helst.
Lillprinsen: Men gud. Vad åker ni på för efterfester? Åker ni hem till random människor får ni skylla er själva men skyll inte på efterfesten som koncept! Det är klart det blir obehagligt när man inte känner någon och det sitter tre pundare i ett hörn, fem random personer i hallen, sexton i vardagsrummet, någon lagar mat i köket och några knullar på toan. När det kommer till efterfester är det a och o att hålla den själv.
Emotionellt otillgänglig tjej: Det är så svårt att bli av med människorna bara. 
Lillprinsen: Jag säger bara åt dem att gå härifrån. 
Skrållan: Problemet är ju var man ska vara. Det finns alltid en rolig efterfest i bakfickan om man har en bra lokal, en bra lägenhet eller fantastiska grannar. 
Vinbarnet: Vi brukade dra tio grabbar i varsin taxi och tävla om vem som kom fram först. 
Lillprinsen: Kom fram var då?
Vinbarnet: Någon random tjej som hade en villa och alkohol. Inte för att vara den som är den men jag och mina killkompisar var ganska populära bland de rika tjejerna som bodde i stan.

VARFÖR SUPER VI?

Nemo: Det finns inte så mycket annat att göra. Jag hade stora förhoppningar när jag kom till Stockholm. Äntligen skulle jag få slippa vodka-redbullen. Sen inser man att det är skitdött och det enda folk gör är att festa.
Hugo: Jag tror att majoriteten går ut för att de vill ligga. 
Rejvkillen: Det kanske inte är att ligga per se utan snarare att hitta en person. 
Lillprinsen: Det har väl ändå ändrats lite från att ligga till att knarka de senaste åren. 
Hugo: Det blandas in. Mina tjejkompisar verkar alltid vara ute efter att bara ”ha en kul kväll”. Det vill jag med. Men för en majoritet av alla killar jag känner är det annorlunda, de sitter med näsan i telefonen och skriver till folk och letar efter någon att hooka upp med. För vissa innebär en kul kväll att umgås med sina kompisar, för andra är det att dra hem till någon och knulla järnet.
Praktikanten: För mig handlar festandet mycket om att släppa kontrollen. Efter en hel vecka där man behövt vara samlad och fokuserad är det skönt att nå stadiet där man vet att man kanske kommer göra dumma saker och att det är okej. Men jag håller med om att det är stor skillnad på om man är singel eller i en relation.
+1: Är man singel finns det ju en känsla av att vad som helst kan hända. 
Hugo: Den är ju nästan ännu sorgligare på ett sätt.
Skrållan: Jag vet inte om jag håller med, jag tycker mest det är härligt.
Lillprinsen: Ni beskriver det som att man alltid vill ha ut något av en kväll. Egentligen handlar det väl bara om att man krökar och det är kul?
Ozzy: Klubbar är bara fritidsgårdar för vuxna. 
Rejvkillen: Jag har fått rätt mycket kontakter av att gå ut med. I början var det mest att jag älskade att festa men sen insåg jag ganska snabbt att jag kunde nätverka med. Man träffar så sjukt mycket människor när man är ute. Om man vill göra det. 
Lillprinsen: Det där nätverkandet är ni i den yngre generationen helt sinnessjukt bra på. Man blir chockad.
Hugo: Jag har blivit erbjuden jobb på Perfect Day på fyllan!
Rejvkillen: Det är mycket skitsnack helt klart. 
Skrållan: Men hellre att det är sagt och sen kanske man ses fem gånger till och då har man en relation iallafall. 
Rejvkillen: Det kan ju hända grejer.
Nemo: Jag håller med om att en stor del av Stockholms klubb- och uteliv kretsar kring att knyta kontakter. Men det är så mycket bullshit och saker som folk säger att de ska göra som aldrig händer.
Rejvkillen: Alla säger att vi ska göra det här och det här och det här. En av hundra grejer händer. 
Lillprinsen: Men folk måste ju stå för vad de säger? Du får sätta press på dem Rejvkillen.
Skrållan: Men är det inte lite mysigt då, att mest gå runt och sprida lite positiv förväntan?
Lillprinsen: Folk måste sluta gå runt och låtsas att de är chefer. Det är bara mellanchefer som håller på sådär.
Rejvkillen: Den som erbjuder saker på fyllan är väldigt sällan samma person som har mandat att genomföra att det faktiskt händer. 
Lillprinsen: Det är därför man vill åt den jäveln. “Visa nu vad du kan eller så ses vi om ett halvår när jag tagit din chef”. 
Emotionellt otillgänglig tjej: Men vad gör ni då för att förvalta en kontakt ni fått på fyllan? 
Rejvkillen: Man gör det bara inte. Man behöver fem gånger till.
Vinbarnet: Vad betyder förvalta?

DUMHETER

Emotionellt otillgänglig tjej: Jag har äntligen lärt mig den där självbehärskningsregeln att använda anteckningar i mobilen när jag får impulsen att skicka ett sms på fyllan.
Nemo: Jag vill alltid riva ner saker. 
Hugo: Polisstationen vid Mariatorget. Den har blivit nerpissad. 
Vinbarnet: Jag har också pissat på den!
Hugo: Jag bråkar inte med personer, jag bråkar med saker. 
Vinbarnet: Jag brukar inte heller bråka men jag är väldigt duktig på att säga ifrån när jag är full. Om någon skulle kolla snett på någon av mina kompisar är jag den som kommer springandes och hoppar in. 
Ozzy: Stockholm är ändå inte så bråkigt. 
Lillprinsen: Vissa ställen, typ Spy Bar kan väl vara rätt bråkigt. Jag tror att det är stökigare än någonsin på många sätt. 
Rejvkillen: Jag upplever att det är mycket mindre.
Lillprinsen: Jag tror att det är mer tuppfäktarstyle nu. Bråket har förflyttats tycker jag, förut var det mer bråk på Söder men nu har det flyttat till Stureplan. Mycket på grund av människorna som hänger där och klubbisar som tar in vad de tycker är relevant men inte tänker på konsekvenserna. Stureplan blir bara värre och värre.

ANEKDOTER

Rejvkillen: Det är så kul att ha roliga stories från fyllan. Men jag är så dålig på att minnas.
Hugo: En gång när jag stod i pissoaren på Teodoras på Kungsholmen kom det en gubbe och ställde sig bredvid och berättade att han varit med i en Roy Andersson-film. 
Praktikanten: Det jobbiga med fyllestories är när de involverar en själv och man får det återberättat för sig.
Ozzy: Jag tänker konkret på en grej som jag gjorde när jag var på Gotland. Jag lyckades sms:a två tjejer samtidigt och bad att de skulle komma till mitt hotellrum. Jag var för full för att inse att det var två olika personer jag skrev med. När jag gick ner stod det två tjejer i lobbyn och väntade.
Praktikanten: Jag brukar känna mig poetisk när jag är full. Jag känner starkt att nu är rätta tiden för mitt Magnum Opus att komma ut i skrift.
Emotionellt otillgänglig tjej: Det kan verkligen hända den bästa.
Praktikanten: Där och då tänker jag att jag har knäckt någonting. Dagen efter läser jag det igen och fattar inte vad jag menade. 
Skrållan: Jag skriver ofta ner lite kodord bara som jag tänker att jag kommer fatta direkt när jag läser. Ibland går det så långt att jag tänker att jag inte ens behöver skriva ner det för att det är så jävla självklart att jag kommer minnas.
Vinbarnet: Jag har en anteckning där det bara står mitt namn. 
Lillprinsen: Skrållan hittade precis en anteckning i sin telefon där det står “Berätta för Lillprinsen när han blir för elak”.
Skrållan: “Vi behöver ett stoppord”.
Praktikanten: Jag har en anteckning som lyder: “Jag är Elle Fanning, som drottning eller prinsessa i ett triangeldrama mellan söt bondkille och obrydd machosnubbe”. Det kändes väldigt viktigt när jag skrev det. 

MER DUMHETER

Ozzy: Jag snor grejer när jag är full. Vi bodde ett gäng personer i en lägenhet i Gamla stan och hade lite för lite möbler hemma. Efter en utekväll gick jag och plockade på mig grejer i kvarteret. Stolar och bord, sjukt fina restaurangmöbler. En 30 kilo tung växt som blev jättefin i vardagsrummet. Den kostade säkert flera tusen. 
Lillprinsen: Vi brukade gå hem till folk som inte var hemma och använda deras grejer. Det är rätt många med semesterboende på Gotland där jag är från så vi utnyttjade deras verandor och uteplatser när de inte var där. Vi var ändå måna om att städa och sådär. Lite som Airbnb fast gratis. 
Nemo: Jag och mina kompisar tog en brandsläckare en gång. Och ett strykjärn har jag också tagit. Det kan ju faktiskt vara bra att ha.
Lillprinsen: En gång ringde en polare mig vid fyra på natten och frågade om han fick komma hem till mig. Fyrtio minuter senare knackade han på och sprutade in sånt där brandskum i vår lägenhet. Vi fick städa skiten i en vecka. Dagen efteråt hade han lite ångest och förklarade att han tänkte att det skulle vara en kul grej. 
+1: Jag brukar inte bli så full ändå. Och jag har också rätt mycket kontrollbehov och jag tror inte något värre händer än att jag dricker mer.
Skrållan: Det är intressant att höra vad en lite mer städad person har att säga om vad som klassas som dumheter.
+1: Jag har väl hånglat med kompisars kompisar också.
Vinbarnet: Det är väl ingen fara?
+1: Nä. Och jag har tänkt att det kanske inte spelar någon roll. Men sen har det ändå känts som det blivit en stor grej. 
Skrållan: Jag tror alltid att jag är kung i baren. Jag bjuder folk jag inte känner och beställer alltid in till alla. Sen går jag hem och är arg för att jag inte ens skulle ha gått ut och dessutom bränt 5 000 spänn. 
Rejvkillen: Vad är den största summan ni har spenderat på krogen?
Vinbarnet: På Gotland landade vår nota på 220 000 en gång. Vi var fyra grabbar som delade. Men då var det för att vi ville jiddra med några. 
Ozzy: Då är det ju bara för att det är tävling. Det där är bara machobeteende. 
Vinbarnet: Men det var en rolig tävling!
Ozzy: Men det är ju fortfarande ett machobeteende, det här hade aldrig hänt om du var en kvinna.
Rejvkillen: Du är en del av problemet Vinbarnet!
Vinbarnet: Såhär var det, gubben vid bordet framför oss var en riktig gubbslusk. Han var typ 50 bast och satt där med ett gäng 20 år yngre tjejer. Han var ful och jobbig. Vi överhörde att han ville köpa Cristal.
Skrållan: Vad är det? 
Vinbarnet: En dyr Champagne, den kostar typ 15 lax per flaska. Vi frågade stället hur många flaskor Cristal de hade kvar på lager och då visade sig att de hade runt 20 stycken. Vi bestämde oss för att köpa alla så att han inte skulle få någon. Då kontrade han med att köpa in en 30 liters Moët som han skänkte till oss.
Ozzy: I Sverige har vi ändå inte riktigt den kulturen där vi flexar med pengar på krogen. I Dubai finns det ju ställen där ditt bord höjs varje gång du spenderar pengar. Ditt namn kommer upp på en stor skärm där det står hur mycket du köpt för, det är rakt av en tävling.
Rejvkillen: När jag går ut är mitt mål att landa under 300 spänn. Då är taxi hem inräknat.
Lillprinsen: Jag tycker ändå att det är viktigt att man är framme där och bjuder. Att köpa en öl till sig själv finns inte. Vi var ute fem pers förra tisdagen och jag gjorde nog av med sex, nästan sju, tusen. Man vill ju att det ska vara nice och det ska inte bli obekvämt för folk när notan kommer. Då är man framme och betalar. 
Ozzy: Jag har några kompisar som aldrig bjuder. Även om de säger att de ska göra det. Har ni någonsin tvingat en sån person att ta notan? Jag har faktiskt fysiskt gått med en person till baren, tagit upp hans plånbok ur fickan, tagit tag i handen och sagt: “Här, nu får du betala”.
Lillprinsen: Det är det mest osexiga som finns. 
Ozzy: Det är jätteosexigt. 
Rejvkille: Om det handlar om knaper ekonomi är det ju en annan femma, då köper jag att man inte bjuder. 
Ozzy: Det här var en person som hade pengar.
Lillprinsen: Det är svinviktigt att säga till om man inte har cash och det planeras att dela en nota eller om man tar in något som kommer bli dyrt. 
Rejvkillen: Jag har en vän som har ett helt annat tempo när det kommer till alkohol, då får jag alltid ge en heads up att jag bara kommer betala mitt. Jag har inte råd att spontanbränna åtta lax.
Skrållan: Det är helt sjukt om den som spenderat mest föreslår att man ska splitta lika. Om jag dricker vin och alla andra bärs skulle jag aldrig föreslå att vi delar.
Hugo: Hur gör ni som pluggar? 
Praktikanten: Varannan runda eller så blir det lite matte dagen efter och swishförfrågningar.

KONSEKVENSER

Rejvkillen: De största konsekvenserna med festandet är ändå de ytliga relationerna.
Ozzy: Och magproblemen.
Rejvkillen: Många som är ute mycket har inte så mycket nära vänner.
Nemo: Man märker skillnaden i relationerna när man är hemma några helger. Eller borta ett halvår. Då märks det ganska tydligt vem som är ens riktiga vän och vem man bara har kul med på fest.
Praktikanten: För mig är det grejen att dagen efter en utekväll försvinner. Om jag jobbar eller pluggar i veckorna och sen festar fredag och lördag försvinner all tid för mig själv.
Hugo: Men man vill ju också skjuta människor som säger att de inte tycker om att gå ut. Såna som hellre "går en promenad”. Det säger ju mer om en själv egentligen. Det blir så tydligt att den personen både är och mår mycket bättre.
Skrållan: Men har den roligare? Man får ju mycket ytliga relationer när man går ut men man får iallafall relationer. Det tror jag är givande oavsett.
Rejvkillen: Problemet med att fyllesnacka med nya människor är att det är svårt att veta om det är betydelsefullt för båda parter.
Praktikanten: Jag upplever att det kan betyda väldigt mycket men att värdet stannar i den världen. Kontakten försvinner till viss del när man är nyktra. Sen kanske det återuppstår nästa gång man går ut.
Lillprinsen: Man kanske inte vill ha den typen av kontakt med den personen ändå.
Praktikanten: Jag tänker att alkohol kan vara ett väldigt bra smörjmedel. För mig som är lite mer tilltäppt kan det faktiskt vara ett bra verktyg för att öppna upp.
+1: Dagen efter brukar jag bara få ångest för att jag tänker att det inte betydde så mycket eftersom jag var full. Men man kanske borde tänka att det gör det ändå.
Lillprinsen: För normen säger att när du är full så säger du saker du inte menar?
Emotionellt otillgänglig tjej: Fast man säger väl ändå saker man menar när man är full?
Rejvkillen: Mer än någonsin.
Ozzy: Det man inte säger när man är nykter, det säger man ju när man är full. 
Lillprinsen: Man skulle bara lära sig att rocka ångesten då. 
Ozzy: Eller vara full hela tiden. 

BAKISLAJF

Lillprinsen: Skrållan du har ju ”Söndags-Skrållan”. Då kan du dyka upp i en ny outfit eller ha en ny attityd. Det är någon slags karaktär du skapat där du får göra vad du vill. Bara dricka sprit, ha på dig någon konstig hatt eller vad det nu är du gör.
Skrållan: På söndagar kan man sätta på sig vad fan man vill. Rosa byxor eller inga byxor. You choose.
Emotionellt otillgänglig tjej: Jag skulle kunna tänka mig en söndagspojkvän. Sen när veckan börjar och man har massa annat är behovet inte lika stort.
Ozzy: Det känns ohållbart i längden. Varje söndag? När man är bakis måste man bara ta sig upp och ut och göra saker. Ta en fika eller vad som helst. 
Lillprinsen: Ångest om någon bad mig att fika på en söndag.
Rejvkillen: Det är trevligt att surra lite. Och bulle är fett gott.
Skrållan: Man säger ju fika. Men det blir ju bärs.
Hugo: Va? Nej? Det är bara du. 

KOMMER VI ATT SLUTA FESTA? 

Vinbarnet: Det tror jag inte. Jag har ett litet break nu bara. 
Lillprinsen: Det beror på vad festa innebär.
Hugo: Mina föräldrar dricker ju fortfarande. De gör en pasta bolognese och så tar de ett glas vin, eller två, på en tisdag. 
Ozzy: Det byter bara form.
Skrållan: Fast det är inte alls det jag ser. Jag känner många som var väldigt festiga när de var yngre och fortsatt vara det när de blir äldre. De älskar fortfarande att bli fulla och att festa. Det är himla härligt att se. Man kanske kommer till ett stadie där man dricker mindre vodka Red Bull och hellre vin men har man tyckt om känslan av att vara lite berusad som ung tycker man nog om det när man blir äldre också. Det ska man nog inte sticka under stol med.
Ozzy: För mig kommer det nog förändras om jag får kids. 
Skrållan: Det känns hela tiden som ni pratar om festen som något negativt. Det är ju ändå något fint och som gör en glad i längden att ha de där tillfällena. Jag hoppas verkligen inte att det försvinner.

GENERATIONSKROCKAR

Emotionellt otillgänglig tjej: Jag säger hela tiden att jag är så gammal. Varför låter det som att jag är så gammal? Jag är inte så gammal.
Lillprinsen: Vi är lika gamla och det känns jobbigt för mig när du säger det hela tiden. 
Emotionellt otillgänglig tjej: Men jag är liksom inte medveten om allt det här ni pratar om, vilka som är hippa i en viss klick. Ni pratar om klickar jag inte ens visste existerade.
Hugo: Jag och Nemo klickade för att vi båda blivit kända på Tiktok. Det är en sån grej. Jag gjorde en video där jag sjöng på finska som fick två miljoner visningar.
Ozzy: Gud, jag har sett den!
Hugo: I Finland är den låten jag sjöng tydligen väldigt smal, inte som att sjunga Valborg av Håkan. Ännu smalare. Det är den smalaste låten i Finland. Mer som att sjunga Sergels torg av Veronica Maggio. 

MUSIK OCH EPA-DUNK

Hugo: Melodin är ju där! “Säg mig luder, vem är det som dricker mest? Jag kan se att du vill ha mig…”.  Det är den pentatoniska skalan.
Lillprinsen: Har vi inte kommit längre än så?
Emotionellt otillgänglig tjej: Vi kommer inte komma längre heller.
Hugo: Den pentatoniska skalan är störd.
Emotionellt otillgänglig tjej: *Adolf Fredrik goes off*.
Hugo: Fem toner, det är fem toner. I C-durskalan är det CDE…. Just ja, GEA.
Rejvkillen: Som varje hit någonsin.
Hugo: CDEGEA. Fem toner av tolv.
Rejvkillen: De är som Stay av Kid Laroy. Ta den och gör den på svenska och så byter du ut lite bara.
Hugo: Fem toner!
Lillprinsen: Jo, jo men det är inte det som är grejen.
Skrållan: Varför hatar du på så mycket?


Hugo: Niccolo Machiavelli sa att det som känns vanligt älskar man. Så funkar den pentatoniska skalan. Fem toner av tolv.

Rejvkillen: Nu har du sagt toner sju gånger.

Lillprinsen: Tyvärr Hugo så läser du in något annat här. Jag fattar att musik inte alltid behöver säga eller betyda så mycket men du behöver inte sjunga att du ska rida mig som en dalahäst. 
Hugo: Det går väl att byta ut texten.
Lillprinsen: Du kan byta ut texten och du kan larva dig med den utan att förstå vad du säger. Men att rida mig som en dalahäst..
Skrållan: Det är ändå ett faktum att det är en jävla hit.
Hugo: Vi människor älskar det som känns som ”hemma”.
Emotionellt otillgänglig tjej: Åh, nu tänker jag på Den blomstertid nu kommer.
Skrållan: Det är väl en psalm? 
Rejvkillen: Men också en hit. 
Lillprinsen: Allt känns som att det är en psalm. Dalahästen känns också som en psalm som de satt lite bas på.
Skrållan: Jag hittade precis mer öl i kylen!
Hugo: Nu känner jag spontant att jag vill maximera min fylla. Jag vill få min värsta fylla i livet. Jag har inte ätit någon middag, så det är nog det.
Rejvkillen: Jag trodde att det skulle vara middag här.

DELTAGARE


Lillprinsen 29, restaurangchef
Rejvkillen 26, dj och ravearrangör
Skrållan 30, jobbar inom restaurang samt journalist
Nemo 23, dj och klubbis
Hugo 20, poddare och student
Emotionellt otillgänglig tjej 30, journalist
Vinbarnet 18, oenolog och festfixare
Praktikanten 22, journaliststudent
Ozzy 20, dj och eventarrangör
+1 22, student


Samtliga personer existerar men alla namn är fingerade.

Tack och förlåt till Backstage Hotel.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2023.