Josef Vasilcin, Calle Magnusson, Thomas Sjögren. Foto: Adrian Pehrson

Thomas Sjögren & Organics Talent Dinner – briljant stökmiddag i Åre

17:10 5 May 2022

– Hej och välkomna till Kall vodka hos mig!

Det är lördag och sista kvällen på Åre Sessions 2022. Nyss stod jag i folkhavet på Timmerstugan och sjöng med till Estraden, nu sitter jag i sviten på Åregården som dukats upp för finmiddagen Organics Talent Dinner

Det ser i alla fall ut som att en finmiddag väntar. Thomas Sjögren har flyttat fram öppningen av sin nya krog Signum för att servera kvällens meny i Åre. Hotellrummet har förvandlats till salong med runda bord, vita dukar och stora vaser med snittblommor. På balkongen ryker en grill fylld med grön sparris.

Känslan är dock att den här kvällen kommer sluta annat än fint. Vi klipper till igår när träffade jag trion bakom middagskonceptet, Josef Vasilcin från Redbull Calle Magnusson från OP och kockoraklet Thomas Sjögren. En av de mest svårmanövrerade intervjuerna som hållits i mannaminne. 

Calle: Hej, välkommen! Vill du ha lite menta, en bärs?

Jag är inte storbjuden.
Thomas:
Älskar att vi dricker järn ur glögglas. Skål.

Thomas, hur kommer det sig att du är här och gästspelar?
Josef:
Nej men så här, jag och Calle är barndomsvänner. Hans mamma var min dagmamma. Sen har vi lyckats hamna i samma bransch och har under åren fått fantastiska möjligheter att styra roliga grejer tillsammans.
Calle: Vi lärde känna Thomas i den här sviten på en efterfest för fyra år sedan.
Josef: Sen har vi hängt massor och snackat om att vi vill göra något ihop.
Calle: Nu har vi landat i ett jättekul koncept som andas halv åtta hos mig, hemmafest liksom. Vi kör tre kvällar där vi bjuder in vänner, kollegor och artister på vår hemmamiddag här i sviten. Det här rummet är perfekt för ändamålet.

Vad är ändamålet?
Josef:
Att ha skoj tillsammans. Det blir en lång kväll med massa överraskningar, men det får du se imorgon när du kommer. Vi kan inte avslöja allt nu.

Ni har hintat om att det bara kommer serveras fisk och skaldjur?
Josef:
Thomas har haft fria tyglar för maten.
Calle: Nja, jag har hjälpt honom sjukt mycket under radarn.
Thomas: Utan Calle hade jag inte vart någonting.

Knack, knack. Det knackar på svitdörren.

Thomas: Hej hej, nu sitter vi i en ganska viktig intervju här, men kom in, vill du ha menta? Okej, vart var vi?

Du gör maten.
Thomas:
Precis, jag lagar ju mest fisk och skaldjur så det kändes rätt. Och fräscht, hade vi klämt in en köttbit mitt i hade folk kanske behövt gå hem och lägga sig efteråt.
Josef: Jag och Calle har styrt upp drycken under middagen. Det blir grogg och sprit-pairings till rätterna.
Thomas: Martin har gjort ett grymt jobb med att hitta spritmatchningar som verkligen bidrar smakförhöjande till rätterna.

Vem är Martin?
Calle:
Skit i honom.

Knack, knack.
John: Hallå där Thompa, sitter du här och vilar dig i form? Vi kom precis från Timmerstugan, jävligt bra energi där uppe. A36 har spelat Samma gamla vanliga fyra gånger. Men vi ska inte störa, hejdå!

Magkänslan säger mig att det kommer vara mycket fisk och skaldjur även på din nya krog Signum?
Thomas:
Absolut, det är det på alla mina restauranger men på Signum tar vi det till nästa nivå. Det kommer vara som här, en fast meny till alla gäster. Mina andra ställen är mer publika, inte för dyrt eller krångligt. Signum blir mer tekniskt avancerat och nördigt. Jag kommer vara på plats där, därför har vi flyttat fram öppningen till efter den här Årehelgen.

Siktar du mot stjärnorna?
Thomas:
Ja men kanske på sikt, det är en arbetad fine dining-krog. Vi vill bygga en matdestination.
Calle: Men det finns väl planer på säl också? Jag vill på säljakt med Thomas och tillverka små skinnhattar. Det finns över 20 000 sälar på västkusten.
Thomas: Från mitt vardagsrumsfönster hemma ser jag sälar poppa upp ur havet hela tiden.

Kan man äta säl?
Thomas:
Ja absolut, vi fick smaka lite för ett tag sedan. Rå och rökt. Det är väldigt magert. Men kanske skulle funka i en pytt i panna.
Calle: Blir det en sältoast på Signum?

Knack, knack.
Josef: Jaså, här kommer Joel Ighe och Emil Lindqvist i badrock.
Calle: Ert dansnummer var väl inte för ens senare ikväll?
Joel: Gör ni något seriöst här?

Kul att ni fått med Thomas på den här middagen i Åre, ett stort namn.
Calle:
Det är få kockar som kan vara så duktiga på att laga mat och samtidigt vara sådana jävla partymänniskor.
Thomas: Haha, det är väl inte så ovanligt eller?
Josef: Det är ju det vi älskar med dig. Du är hiphop. Inga vita handskar. Du kör bara. 

Är du Sveriges stökigaste kock?
Thomas:
Definitivt inte, kommer på massa andra som är mycket värre.
Josef: Namedroppa!
Thomas: Christian Hellgren, Markus Aujalay… 

Vad tar du i gage för ett sådant här gig?
Thomas:
Jag ser det här mer som en rolig och festlig grej än jobb faktiskt. 

Knack, knack.
Josef: Amen vad fan.
Thomas: Ska vi klippa här?
Calle: Ja nu sparar vi resten till imorgon, vi har redan avslöjat för mycket.

Meny Organics Talent Kitchen

Fördrink av Hampus Thunholm till livejazz i lobbybaren.

Ramslökspopcorn. Dryck: Gin Tonic på Hernö Gin och Organics Tonic.

En burk kaviar (med fri påtår), smörstekt bröd, smetana, silverlök. Dryck: Iskall Koskenkorva vodka.

Tartar på havskräfta med citrus, ingefära och krispig jordärtskocka. Sjögrens vinnarrätt från Årets Kock 2015. Dryck: Village Mule Cocktail på ginger beer, lime och Koskenkorva vodka.

Grillad pilgrimsmussla i svampbuljong med färskriven tryffel. Dryck: Smörtvättad Jose Cuervo Tequila annejo med Organics Mate, lime och flingsalt.

Helbakad piggvar med sandefjordsås, forellrom, grillad grön sparris och primörer. Dryck: Fizz på tequila, citron och tonic.

En mun ajvar. Dryck: Slivovic. Musik: Blåsorkester

Rabarberkompott, mandelkaka och yoghurtsorbet. Dryck: Philipino Bulldog på Borghetti, rom, Simply Cola och lättvispad grädde.

Middagen var varken dötrist eller långtråkig men däremot alldeles underbar. Huvudnumret, piggvaren, serverades som i skolmatsalen från stora bleck av mattant Sjögren. Lägg därtill konstant välfyllda glas, en tv-apparat som flög sicksack i rummet, instormande blåsorkester, magdans, kampsång, morotsdrink på vita kläder och servetter i luften.

Troligtvis var öppningen av Signum på Hällsnäs Hotell utanför Göteborg onsdagen den 4 maj en mer städad tillställning. Men om den roliga och briljanta kocken Thomas Sjögren lyckas ens hälften så bra som i sviten på Åregården finns det ingen fog att vara ängslig.

 

Läs också: Gastrodestinationen blir Thomas Sjögrens Signum

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!