Thomas Nilsson: ”Vi älskar lageröl, vi ÄR lageröl!”

13:10 9 Jan 2018

Thomas Nilsson är en av grundarna till Sveriges nyaste lagerölsinstutition; Dunder & Krut. Han säger att lagerölet har fått ett alldeles för dåligt rykte, som något fult och tråkigt och att det är något som han vill ändra på genom att göra grymma lageröl som alltid kommer med en twist, en smäll. 

Thomas ville vara med på Nöjesguidens ölmässa då han hade hört mycket gott om mässan och att den håller sig personlig och familjär, vilket de på Dunder och Krut gillar!
Det är viktigt att man får tid och möjlighet att både umgås och svara på frågor från besökarna vilket man får chansen till här.

Så när de hörde att det fanns möjlighet att ställa ut hoppade de givetvis på direkt.

Själv är han en allätare när det gäller öl och uppskattar verkligen det mesta om tillfället är rätt. Men när han ser sig själv sittandes på en terrass en sen juli-kväll är det alltid en välbalanserad och välbryggd lageröl han tänker på.
–  Det finns mycket som bubblar i ölvärlden och i ölsverige just nu. Själv ser jag gärna att lite klassiska och bortglömda stilar får en uppsving, fast i lite modern tappning. Öl måste, likt allt annat som vi dricker eller äter vara balanserat. Smakerna måste sitta och spela med varandra, det får man aldrig glömma!  

På frågan om favoritöl just nu blir svaret: 
–  Eftersom jag är part i målet tänker jag inte säga Heartbeat, som är vår första öl från Dunder & Krut (och som precis har kommit ut). Min favoritöl just nu är Focal Banger från Alchemist, fick hem en låda nybryggda Focal Bangers innan jul och de har verkligen lyckats hålla ihop ölen hela vägen.

-Hantverket och kärleken är det som ligger bakom alla mikrobryggares produkter och det känns igenom hela upplevelsen. Dessutom får du som “avnjutare” av ölen uppleva smaker och nyanser som inte storbryggerierna finner finansiellt gångbara att producera, det gör att man kan få chansen att dels utmana sig själv smakmässigt och dels hitta lite smalare öltyper som faller en i smaken. Det är nog framförallt den orädsla som finns hos mikrobryggerierna i att våga experimentera och ligga på gränsen av vad en öl är och hur den är framställd. Det driver både branschen och folks smaklökar framåt.

Thomas säger att man som nybörjare bör besöka en ölmässa för att försöka utmana sig själv. Vare sig du inte gillar öl överhuvudtaget eller bara dricker “stor stark” hemma framför tvn. 
–  Öl är en extremt komplex dryck där gränserna för vad det kan och får smaka är ganska oskrivna - en värld av smaker att uppleva. En ölmässa är den perfekta vägen för dig att besöka den världen och prova på nya smaker. Jag kan lova dig att dina smaklökar kommer bli förvånade över vad som faktiskt är en öl.. Och om inte det skulle vara anledning nog så är det alltid fantastik stämning på en ölmässa. Bryggare och besökare har en väldigt avslappnad attityd till varandra och man kan lägga timmar bara på att snacka lite skit med folk.

Själv tror han inte att behovet av ölmässor är mättat. 
–  Nej, det tycker jag inte. Så sent som häromdagen såg jag en artikel om att nästan 80% av all ölförsäljning hos Systembolaget kommer ifrån de (fyra) stora bryggerierna i Sverige. Det tycker jag tyder på att fler människor har kvar att upptäcka den fantastiska flora av öl som faktiskt finns att tillgå i Sverige och världen.

Han tror på en fortsatt positiv utveckling inom medvetenhet hos konsumenterna. Att man söker hantverksmässigt och hållbart producerade livsmedel där kvalitet och hållbarhet är i första rum. Kvalitet före kvantitet. 
-
Ölbranschen är en av de branscher som ganska tidigt började denna utvecklingen; men än är det en lång bit kvar innan utvecklingen kommer att avta. 

Sedan barnsben har han varit intresserad av smaker och har alltid drömt om att jobba med mat eller dryck. Efter att ha jobbat en massa år i andra branscher var han sugen på att sadla om. Eftersom Thomas och Jacob (den andra delen av Dunder & Krut) bryggt öl hemma under en massa år och älskat det, så var det helt enkelt dags att göra något åt situationen. De hade en vision om vad de ville åstadkomma och vilken typ av öl de ville brygga, och därför startade grabbarna Dunder & Krut sommaren 2017 i hopp om att starta ett lagerölsuppror i Sverige.
–  Vi älskar lageröl, vi är lageröl!

Läs mer om Nöjesguidens ölmässa.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!