Medverkande på mässan. Foto: Stefan Tell, Maria De La Croix, Morten Germund.

Stockholm får sin egen litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern

Stina Vickhoff 15:26 8 Apr 2016

Orkar du inte vänta till Bokmässan? Om du vill bredda ditt litterära spektra har du chansen redan nästa helg.

Stockholms egen litteraturmässa närmar sig. Nästa helg, 15-16 april, öppnar mässan upp portarna för allmänheten för första gången på Kulturhuset Stadsteatern. Vi tog ett snack med initiativtagarna Lina Rydén Reynols och Martin S. Halldin om om hur de ser på huvudkonkurrenten och vad som skiljer dem åt. Samt tre tips på vad du helt enkelt inte får missa. 

Varför valde ni att starta en litteraturmässa?
– Vi saknade själva en mässa av det här slaget i Stockholm, och bestämde oss helt enkelt för att göra något åt saken. Det är viktigt med mötesplatser för litteraturen, och även om det finns ett stort litteraturutbud i Sverige idag så har det blivit allt svårare att nå ut via de traditionella vägarna för mindre aktörer, som står för en stor del av den intressanta utgivningen. Därför vill vi skapa en plattform där litteraturen får synas, och där läsare och producenter kan mötas.

Vad skiljer er från bokmässan och vad är det som gör att ni kommer lyckas?
– Framförallt befinner vi oss i en annan stad. Stockholms litteraturmässa är också gratis för besökarna. Att den äger rum på just Kulturhuset Stadsteatern är viktigt, eftersom det ligger mitt i city och är en av få platser i stan som är öppen för allmänheten. Men vi ser faktiskt inte andra litteraturevenemang som konkurrenter, utan är övertygade om att det finns ett stort intresse för litteraturen och dess samlingsplatser – och att intresset bara kommer att öka om vi blir fler.

Vem är mässan för?
– Målsättningen är för alla så tanken är att både bokbranschen och den litteraturintresserade allmänheten ska känna sig välkomna. Vad gäller programmet har också vi inkluderat programpunkter och verksamheter som riktar sig till barn och unga, så vi vill gärna se besökare i alla åldrar.  

"vi vill att platsen ska vara så öppen och tillgänglig som möjligt" säger Lina Rydén Reynols om att välja Kulturhuset som bas för mässan.

Tre tips till Litteraturmässan 2016

1. Författaren Maja Lee Langvad och litteraturkritikern Viola Bao diskuterar, med utgångspunkt i Langvads kritikerrosade bok Hon är arg, adoptionsindustrins baksida som Langvad själv vittnat om.

2. Dystopi och utopi i litteraturen – Jessica Schiefauer leder ett samtal med författarna David Norlin och Camilla Sten som båda debuterat med dystopisk litteratur.

3.  Sveriges roligaste litteraturkritik – var finns den? Vilka skriver den och hur ser den ut? Panelsamtal med flera framstående litteraturkritiker som Viola Bao, Björn Kohlström och Hanna Nordenhök.

Läs även: "Jag är så trött på litteratur som pekar med hela handen".

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!