Specialisterna åker på turné med Experimentet

17:47 13 Mar 2019

Specialisterna Simon Gärdenfors, Anton Magnusson och Albin Olsson vill med Experimentet testa att kombinera standup med podcast inför publik.

Vi bad Simon Gärdenfors berätta mer om det nya konceptet. 
– Vi har gjort det väldigt lätt för oss. Först kör vi vår podcast live inför publik, där jag, Anton Magnusson och Albin Olsson pratar med varandra, efter det kör vi varsitt standup set med vårt senaste material. Vi testade att köra detta upplägg i Malmö och det blev crazy. Podden från liveinspelningen är släppt och finns att lyssna på. Allting urartade när en före detta programledare från SVT ringde in och släppte lös ett avgrundsdjupt personligt mörker, sen ballade det ur ännu mer när vi improviserade fram “roasten av Anders Eklund” tillsammans med Johannes Finnlaugsson. Lyssna och bedöm själv, höll jag på att säga.

Humorshowen heter ju Experimentet, vart kommer namnet ifrån?
– Vi skojade till det. Livepodd och standup har kombinerats i Sverige flera gånger förut, men vi får det till att det är ett galet experiment som ska testas för första gången och att vad som helst kan hända. Nu hände i och för sig vad som helst när vi testade det.

Hur fick ni idén till att kombinera standup med podcast inför publik?
– Det handlade delvis om slapphet. Standup tar så lång tid att testa fram nytt material till, så vi kör kortare portioner ståupp och spär ut det med livepodd. Ibland blir det mer skratt från publiken när vi improviserar fram skämt och sketcher i livepodden, det kan kännas lite orättvist när vi lagt mycket mer tid på det skrivna materialet i standupen.

Eftersom att det här är första gången ni ska turnera med Experimentet, vad tror du är det värsta som kan hända?
– Antons psykiska ohälsa leder in honom i ett eskalerande alkoholmissbruk och i slutskedet av 12-stegsprogrammet engagerar han sig i någon form av andlighet. Han vill inte använda begrepp som ”Gud” och ”Jesus”, men vi andra förstår ändå att det är exakt det han svamlar om mellan raderna. Albin, som nybliven förälder inser att det finns viktigare saker i livet än att skämta på ett kränkande sätt om känsliga ämnen. Han erkänner det aldrig, men efter ett tag märks det att han blivit outhärdligt försiktig med vad han säger och skriver. Jag får ett ganska lukrativt erbjudande att skriva manus åt Solsidan, men på grund av tidigare skandaler är villkoret att arbetet sker under pseudonym. Efter ett antal år är jag mer eller mindre bortglömd som underhållare.

Något du vill hälsa till publiken?
– Ibland tar biljetterna slut väldigt snabbt och då vill vi inte höra något gnäll från de som inte skyndade sig och köpte biljetter i tid. Ibland säger vi att biljetterna tar slut snabbt för att göra reklam och få fart på försäljningen. Ibland är det sant. Omöjligt att veta när det är falskt alarm.

Hur ser planerna ut framöver?
– Jag och Anton släpper våra standupspecialer Vesslan & Benne på vår Youtubekanal i vår. Jag jobbar på avsnitt tre av min sitcom Mina Problem och är snart aktuell med mobilspelet Paco the Judo Popcorn. Vi fortsätter att pumpa ut flera poddar i veckan. Specialisterna är inblandade i Arkiv Samtal, Specialisterna podcast, Anton Magnusson podcast, Måndag, 80 väldigt goda mackor… och en massa annat.

Första föreställningen är den 5 april i Helsingborg. Experimentet åker därefter på turné under två månaders tid, se hela turnéplanen på underproduktion.se.

Läs även: Serien om Simon Gärdenfors problem ger honom nya problem

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!