Rocks

Södra Sthlm Filmfest - Ny filmfestival i Söderort

14:11 8 Oct 2020
Den 23 oktober gör Södra Sthlm Filmfest premiär i Stockholm, pandemin till trots. Under festivalens tre dagar visas ett tjugotal filmer och musikvideos

Den nya festivalen har en tydlig lokal bas i Bagarmossen och Skarpnäck men riktar sig till hela södra Stockholm. Bakom initiativet står Bagarmossens Folkets Hus med Kulturhuset Skarpnäck som samarbetspartner. Nöjesguiden har pratat med festivalgeneralen Svante Tidholm. 

Behöver Stockholm verkligen en till filmfestival?
–JA, skojar du. Speciellt NYA festivaler. Inget ont om de gamla, men en del har gått i samma hjulspår i decennier. Så ja, det behövs fler filmfestivaler, speciellt på andra ställen än de vanliga!

Vad har Södra Sthlm Filmfest för fokus? Vilka är ni som driver den? Har festivalen något särskilt tema?
–Tema: bra grejer. Fokus: sånt som berör och engagerar. Jag som satt programmet har jobbat i tio år med Way Out Wests filmsektion, så jag är nog lite färgad av det arbetet. Jag tycker inte det finns någon skillnad på fin och ful kultur, och jag vill helt enkelt hitta en balans där jag både pleasar och utmanar.

Vilka vill ni ska hitta till festivalen?
–Vi drömmer såklart om att det ska komma folk som inte annars hittar in i de här rummen och de här filmerna! Men det är inte lätt, vi ska göra vårt bästa för att nå ut.

Det är inte många filmfestivaler som förutom lång- och kortfilmer visar även musikvideos. Hur har ni tänkt där?  
–Festivalen har ju sin bas i Skarpnäck och Bagarmossen, och vi har ett gäng grymma artister här ute. Både Haval och Macky från Skarpnäck är verkligen på väg upp, och de frontar vår ort rätt hårt. Så det kändes askul att hitta ett bra sammanhang att visa deras videos. Det är verkligen något annat att se dom på en tiometersduk. Många videos idag är extremt ambitiösa och påkostade, och de säger mycket inte bara om artisterna utan också om vår samtid. Det ska bli väldigt roligt att se dem tillsammans med producenter och regissörer och höra deras och publikens tankar.

Ge oss dina tre bästa festivaltips!

Idomeni

–Jag är så sjukt glad att så många av filmarna vill komma och snacka om sina filmer, så jag skulle nog plocka David Aronowitsch film Idomeni som en favorit. Den är superfin, och har fått fantastiska recensioner. Vi har en grym förfilm också, även den regissören (Sophie Vukovic) kommer, så det tror jag kommer bli ett fett event!

Rocks

En annan favorit är såklart öppningsfilmen Rocks av Sarah Gavron, handlar om en femtonårig tjej i London med ett grymt kompisgäng. Den har fått 96% positiv kritik på metacritic.com!

White Riot

Och till sist skulle jag rekommendera White Riot, en dokumentär om brittiska rock mot rasismvågen i slutet av 70-talet. Den handlar om hur delar av musikrörelsen gick samman för att mobilisera mot ett rasistiskt parti, finns många intressanta paralleller med samtiden att dra!

Hur ska ni göra Södra Sthlm Filmfest coronasäker? Den är inte online vad jag kan se.
–Jo, det känns onekligen lite galet att köra igång en ny festival i dessa tider. Men vi kommer följa de riktlinjer som finns och vi tror det kommer funka bra!

Södra Sthlm Filmfest pågår mellan 23-25 oktober. Program, schema och all info om filmerna finns här

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!