"Vi vill ta tillbaka ordet crip" - Bloggen Crip Reactions bygger på fördomar om funktionsvariationer

Julia Pugsi 15:47 24 Apr 2015

crip1.jpg
Några hemliga genier har startat en blogg på temat funktionsvariationer och är roligare än det mesta på internet just nu. Framförallt är det något viktigare som döljer sig bakom gifsen. Vi ställde några frågor till upphovsmakarna av Crip Reactions och vilka reaktioner bloggen fått. 

Hej Cripreactions! Vilka är ni?

– Vi är tre vänner någonstans i detta avlånga land, hehe.

Alla kanske inte har koll på vad uttrycket Crip betyder?
Vi vill ta tillbaka ordet crip, som betyder krympling. Vi på Crip Reactions ser det ordet som ett starkt och användbart ord eftersom cripteorin är en teori om hur samhället och attityder påverkar oss, säger C.

Vad handlar er sida om?
Vår sida bygger på föreställningar och fördomar i stor utsträckning som finns om personer med funktionsvariationer. Sedan spelar vi på det. Det går också att tänka lite mer bakom det satiriska och där finns också mycket allvar, säger C. Med denna sida kanske fler uppmärksammar den strukturella och accepterade funkofobin som faktiskt finns i samhället och hakar på kampen.
– Funkisrörelsen växer och växer, men engagemanget behöver bli större precis som för andra förtryckta grupper, fyller J i. 

Vad har ni fått för reaktioner på er Tumblr?
Bara positiva faktiskt. De jag har hört som uttalar sig om Crip Reactions har en massa positivt att säga. Det är hög igenkänningsfaktor och paralleller som människor känner igen sig i. Och det är bra, för varför skulle en inte få skämta om personer med funktionsvariationer så som en skämtar om ’andra grupper’, säger C. 
– Sedan har ju några av oss i olika sammanhang hört folk runt om snacka om sidan på ett positivt sätt. Att folk bredvid har liksom "Har ni sett den där sidan?! Vet ni vem som ligger bakom?!" och så har det varit svårt att hålla masken, skrattar M.

Vilken är era favoritposts?
C: – "When you glömmer the sugrör at home"
J: – "Living med M.D. be like"
M: – "When you får napp on dansgolvet"

Läs också: Secreta gör sexhjälpmedel för människor med funktionsvariationer.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner