Foto: Hamid Ershad Sarabi

Emilie Roslund: "Varför vill alla män ha barn med mig?"

15:06 24 Sep 2015

"Vad är det som gör att du vill skaffa barn med just mig?" sa jag efter att ha lagt mig själv tillrätta i sängen. Han frågade om jag var allvarlig, och jag nickade.

Först låg han bara helt stilla. Sedan började han stöna och vrida på sig tills han slutligen stannade upp i en oergonomisk fosterställning. "Säg att du skojar", sa han.

Jag tittade på mitt engångsligg och frågade hur det kommer sig att han hade oskyddat sex om han inte ville ha barn. Stönen stannade av och han tittade på mig med en förvånad blick och undrade hur jag kunde dra en sådan slutsats. "Jag trodde du åt p-piller", sa han.

Alla män vet att oskyddat sex med kvinnor kan leda till graviditet, men långt ifrån alla män tar tillvara på den kunskapen innan de ska ha sex. Under mina år som människa har detta uppenbarat sig i form av att vissa killar jag hookat med har betett sig som i exemplet ovan – det vill säga gjort någon slags analys av min aura innan vi legat, och konstaterat att jag förmodligen går på p-piller.

Det brukar heta att det är "bådas ansvar" när det kommer till att skydda sig mot graviditet. Att det råder ett delat ansvar stämmer visserligen, men till skillnad från kvinnan har mannen bara en chans att ta det ansvaret. Medan jag själv kan ta beslut om att göra en eventuell abort efter oskyddat sex har männen bara ett tillfälle att hindra ett barn från att bli till. Och det är innan sexet äger rum.

När människor beter sig så omoget som han i mitt exempel vill folk gärna trösta en med att det har med ålder att göra; underförstått att deras beteende kommer förändras med tiden. Det betraktar jag som en form av önsketänkande. Att mannen jag låg med var 31 år och hade ett barn sen innan påverkade knappast nivån på hans ansvarstagande. Dessutom är min erfarenhet att yngre killar är bättre på att skydda sig än äldre.

Men åter till det här med att dra spännande slutsatser. Antaganden såsom "jag trodde du åt p-piller" kommer i fler former när män får för sig att de haft säkert sex: "det är lugnt, jag kom inte i dig", "du kan väl bara ta ett dagen-efter-piller?" och klassikern "du känns inte som en sån som har klamydia". Jag funderar på hur det skulle låta om jag tillät min egen fantasi att vara lika vild efter att jag legat oskyddat. "Jaha, jag trodde att du var steril!" eller "du såg inte så fertil ut så jag tänkte att det var lugnt att skita i kondom".

Som mina empiriska studier visat verkar alltså en del män vara väldigt ointresserade av att ta sitt ansvar, vilket är rätt märkligt eftersom de samtidigt är livrädda för spontana graviditeter. Det är som att de förväntar sig att kvinnan ska ta konsekvenserna, men samtidigt inte tillåter henne att göra det.

Till alla snubbar som använder optimism som preventivmedel har jag en fråga. Du har bara en chans att ta ansvar – varför tar du den inte?

Läs även: "Varför vägrar apoteken att förse trettonåringar med preventivmedel?".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!