Tre pizzabagare från Malmö ställde upp i Campianato Mondiale Pizzaiuoli.
Av tusentals tävlande från hela världen deltog endast tre svenskar i pizza-VM i år. Gianluca Sautto, Sergio Trippa och Stefano Pettinari, samtliga till vardags på hyllade Via Napoli i Malmö, var nere och tävlade i Neapel redan i september – men det är först nu som placeringarna avslöjades.
Via Napolis bagare ställde upp i tre grenar. Det rörde sig dels om "klassisk pizza", en gren där det handlar om att på kort tid skapa en traditionell pizza på uteslutande italienska råvaror. Själva tävlingen äger rum på en scen, där flertalet vedeldade pizzaugnar står redo. Efter en snabb gräddning presenteras pizzan för publiken och juryn får provsmaka. Gianluca Sautto, som hade italienska köttbullar på sitt bidrag, hamnade på 25:e plats av lite drygt 100 tävlande.
Gianluca Sautto på plats vid Via Napolis vedugn.
Sergio Trippa, i sin tur, tävlade i grenen "pizza i meter". Där skapar man en lång pizza som ska passa ett större sällskap. Trippa satsade här på ett helvegetariskt bidrag med en speciell sorts tomater från Vesuvius sluttningar. Han hamnade på en 6:e plats av 50 tävlande.
Pizzachefen Stefano Pettinari, som ställde upp i snabbhetsgrenen, fick aldrig chansen att visa vad han gick för. Ett oväntat och långdraget regn gjorde att denna del av tävlingen fick ställas in helt.
– Jag var mycket besviken, jag var där för att tävla och jag var väl förberedd. Men jag grät inte, säger Pettinari, som idag kan skratta åt besvikelsen.
Om Pettinari skulle ha fått tävla var hans uppdrag annars att göra fem perfekta pizzor på mindre än 25 sekunder. Perfektion, i det här fallet, handlar om att pizzorna ska ha en diameter på 33 cm och inte ha några hål.
För Via Napoli var deltagandet i Campianato Mondiale Pizzaiuoli ett utmärkt sätt att träffa branschfolk och leverantörer. Anledningen till att just de fick vara med är för att Via Napoli blev godkända och certifierade av Associazione Pizzaiuoli Napoletani, det officiella pizzaförbundet, i fjol.