Så blir blir sommaren på Gåsen

15:36 16 Jun 2022

Mishmashen Agnes-Sillkafét-Grå Gåsen-restaurangen kommer servera medelhavsmat med småtouch av asiatiskt och smörgåsbord. Blodpudding blir restaurangens signaturrätt. 

Grå Gåsen, [gra gasi] som generationen gotlänningar med bred dialekt skulle ha sagt, är ett boutiquehotell i ett stort vitt kalkhus på södra Gotland där tv-programmet Så Mycket Bättre spelas in. Den intilliggande restaurangen har de senaste somrarna lånats ut till namnkunniga kockar. 

I år har vandringspokalen hamnat i famnen på Emelie Svensson från restaurang Agnes på Kungsholmen och Douglas Tjärnhammar-Alm från Sillkafét i Gamla Stan.

Emelie: Jag fick frågan och sa ”Tack, va gulligt, men absolut inte. Jag har redan en krog”. Det är typiskt mig, börjar alltid med att säga nej. Precis som min pappa. Men så ringde jag Dogge som är yngre, starkare och modigare. Vi hade ett förvirrat samtal och plötsligt hade vi bestämt oss för att köra en sommar på Gotland.

Hon är sommelier och han är kock, därav blir fördelningen av sommarjobbet naturlig: vinlistan och matsalen blir Emelies ansvar och Douglas står i köket.

Douglas: Utmaningen har varit att få ihop maten, vi kommer ju från två restauranger med helt olika kök. Vi blir en sådan restaurang man aldrig skulle vilja driva egentligen. Agnes står för medelhavsmat med småtouch av asiatiskt, koreansk ibland och kinesiskt ibland. Sillkafét är nörderi när det kommer till svensk hantverksmässig husman och smörgåsbord. Signaturrätterna blir de där vi får ihop smaker från båda restaurangerna. Bouqerones med salsa verde och blodpudding med anklever, bacon och lönnsirap.
E: Och madeira i glaset. Det kommer vara gastronomiskt och kul och mat vi står för hela vägen, inget halvdant. Sen blir det mycket grill, lamm och någon gris. Och gotlandslinser och massor av fisk. De som varit på Agnes vet ju att den menyn är rörig, det blir samma här. En mishmash. Men så länge det är gott?
D: Vi hoppas och tror att det kommer komma massa mat- och dryckesintresserade gäster. Vi har räknat med 200 per kväll.

Den 26 juli förvandlas Grå Gåsen dessutom till ett festivalområde när konsertkonceptet Så Mycket Burgsvik gör come back. 

D: Då kommer det att komma 4 000 personer. Den kvällen slänger vi upp massa grillar och kör gotlandskorv och annan handmat, det ryktas om food trucks.
E: Vinlistan blir lite kortare än monsterlistan på Agnes, så varje vin kommer vara noga utvalt och avvägt. Vi kommer vara aktiva krögare som är där hela sommaren.
D: Leo Bjurenstedt och Aron Firouzbakhsh från Rumble/Sway ansvarar för baren. Det blir drinkar i trädgården och skönt gung på kvällen.
E: Så länge man är snäll får man vara full. Det kommer bli en jävligt rolig, härlig sommarrestaurang.

Och så den eviga frågan, vilket vin dricker man till sill?
E: Sill och vin... Det godaste är ju faktiskt öl och nubbe. Men även en Riesling Kabinett, Champagne eller Pét-nat med pyttelite restsocker är gott.

Grå Gåsen har öppet från den 28 juni till den 26 augusti.

Läs även: Så mycket bättre släpper jubileumsbiljetter

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!