Röster om Fatemeh Khavari

16:46 8 Sep 2017

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Jag var ungefär lika gammal som Fatemeh Khavari är idag när jag började förekomma i media. Då var det bara i lokaltidningen Trollhättans Tidning och det fanns inga sociala medier. Trots det så kunde jag få en del telefonhot och hatbrev. Det enda råd jag fick från polisen då var att inte prata om hoten. Det gjorde att jag fick bära det ensam.

Fatemeh Khavari har lett sittdemonstrationen i Stockholm. Jag har lyssnat på henne flera gånger, talat med henne och fascinerats över hennes person. I henne ser jag en ny Malala. Men unga icke-vita kvinnor som tar plats och kräver sin rätt möts av hat. Jag vet att Fatemeh får ta del av mycket hat och hot. Naturligtvis också massa kärlek och styrka, men hatet tenderar att väga tyngre.

Det rasisterna gör mot Fatemeh är oacceptabelt, kvinnor som utmanar strukturerna får leva med detta, jag vet hur det är, därför ger jag dig mitt orubbliga stöd, syster. Du är inte ensam.

Benjamin Fayzi, demonstrant och vän
För mig har hon betytt jättemycket. Vi var fem personer från första dagen och planerade tillsammans. Vi valde henne som talesperson för vi tror på henne. Hon är smart, hon kan och pratar så att alla lyssnar. Hon är karismatisk, har utstrålning och pondus. Utan henne kanske det hade gått men inte lika bra. Hon är min syster och vän.

Lisa Mattisson, fotograf:

I snart en månad nu har jag fotograferat Fatemeh var eller varannan dag och precis som det flesta så kan jag intyga att det är något fängslande med henne. Hon är lika behärskad som häftig och lika pragmatisk som idealistisk. Jag står på håll och iakttar hur kvinnor köar för att komma fram och kramas och pussa henne på kinden. De säger ”Du borde bli statsminister”. Jag ser vuxna män som vill stötta henne och andra vuxna män som vill utmana henne om ledarpositionen. Jag ser hipsters, batikhäxor och proffsaktivister som vill ta selfies för att kunna lägga ut en bild med sig själv och Fatemeh på sociala medier. Ungdomsförbunden vill locka henne till sig eftersom hon är så många rätt i tiden. Högerextremister vill göra sig av med henne då hela hon retar dem, till vansinne. Det kommer bli spännande att fortsätta följa vad som händer nu den närmsta framtiden, om ett år framöver och om tio år framåt i tiden.

Läs vår intervju med Fatemeh Khavari här.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!