Robin Johnander: "Håll koll på det finstilta"

15:23 8 Jan 2019

I vår pågående intervjuserie med hantverksbryggare har vi pratat med Robin Johnander på Gamla Enskede Bryggeri, som tycker att du ska ha koll på vad du dricker. 

Hur kom du i kontakt med Nöjesguidens Ölmässa från första början?
– Det är tredje året vi är med. Vi hade hört mycket positivt om mässan, att det var en avslappnad atmosfär och lite annat folk än de som brukar hänga på ölfestivaler.

Vad kännetecknar en bra öl?
– Ett bra öl är balanserat och smakrikt och när du har druckit upp den så vill du ha en likadan till med det samma!

Vilken är din favoritöl just nu? 
– Jag dricker gärna välbryggd lager. Gänstaller Bräu brukar göra bra grejer. Annars blir det mycket stockholmsbaserade bryggerier som Fjäderholmarna, Pang pang, Pklk etc. Jag har inte riktigt tid att hänga med i trenderna eller vad som är nytt och hett. Det blir att jag dricker det som finns där jag är.

Vilken öltrend tror du kommer starkast under 2019?
– Jag tror att folk börjar tröttna på de extrema ölen och vill ha mer klassiska öl som smakar öl.

Vilka utmaningar står den svenska ölbranschen inför? 
– Utmaningen är fortfarande att få konsumenten att förstå skillnaden på bryggeri och varumärke. Bara för att förpackningen ser ut som att den kommer från ett litet bryggeri så behöver den inte göra det. Läs det finstilta och se att den är bryggd i Falkenberg eller Grängesberg. Sen att den kostar en tredjedel av en hantverksbryggd öl. Många öl är just varumärken under ett av storbryggerierna. Det är tufft för oss små att kämpa emot det. Vi måste göra konsumenterna medvetna om vad de dricker. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi små bryggerier håller en hög och jämn kvalitet, så konsumenterna kan lite på oss och vet vad de får.

Och vilka möjligheter ser du? 
– Jag hoppas på att kunna göra bryggeriet mer publikt och bjuda in folk så de ser hur produktionen ser ut och förstår mer om varför vissa öl kostar mer än andra. Så att de blir medvetna om att det är ett hantverk vi håller på med och inte industri.

Vem eller vad i ölvärlden bör vi hålla extra koll på under året? 
– Håll koll på det finstilta så du vet vad du dricker.

Hur ser framtiden för ölmässor ut? 
– Det är väl som ölbranschen i stort, det kommer väl en avmattning även där. Det är så mycket mässor nu så om vi skulle vara med på allt skulle vii inte ha tid att producera någon öl.

Gamla Enskede Bryggeri medverkar på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 26 januari. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!