Robert Gustafsson kovänder om Palmemordet

11:42 1 Nov 2021

Robert Gustafsson skulle aldrig mer uttala sig om Palmemordet. Nu har han uttalat sig om Palmemordet.

Robert Gustafsson har alltid hävdat att det var Polisen som knäppte Olof Palme. Skådespelaren var på samma visning av Bröderna Mozart som Olof och Lisbeth Palme på mordkvällen. Utanför biografen observerade han civila poliser med walkie-talkies och bilar med tonade rutor. När Robert Gustafsson medverkade i podcasten Nemo möter en vän 2019 lät han minst sagt övertygad.
– Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner, sa han då.

Robert Gustafsson berättade också att Polisen inte visade något större intresse för hans teorier när han lämnade sitt vittnesmål ett par dagar senare. I Nyhetsmorgon förklarade Leif GW Persson att Polisens ointresse förmodligen berodde på att poliserna Robert Gustafsson såg var upptagna med något annat än att mörda statsministern.
– Det har varit känt sedan länge. De gör ett större knarktillslag den där kvällen i en fastighet som ligger i samma kvarter som biografen. Det kommer inte som någon ny upptäckt direkt. Och jag har svårt att tro att det kan kopplas till mordet på Olof Palme, sa Leif GW Persson.

Men GW:s förklaring fick inte Robert Gustafsson att ändra sig. Så sent som sommaren 2020 skriver han följande i ett sms till Aftonbladet: "Det finns hundratusentals så kallade 'experter' och konspirationsteoretiker som säger sig veta vad som stämmer och inte stämmer i denna härva, inklusive Palmegruppen själva. Men vi som faktiskt var där på plats och såg, hörde, kände och upplevde den där dramatiska och märkliga kvällen på och kring Sveavägen blev aldrig tagna på allvar och i vissa fall till och med negligerade och hotfullt bemötta".

I smset skriver Robert Gustafsson också att han är en av många som "varken vågar eller vill" uttala sig om Palmemordet längre, vilket är komiskt med tanke på att han sedan gör en ganska lång utläggning: "Men så mycket kan jag säga att Palmegruppen har mycket effektivt fått tiden att gå och både medvetet och omedvetet, beroende på vem du frågar, lyckats hålla sanningen skyddad, vilken den än är. Ingen kan på allvar hävda att alla dessa misstag, slarv och framförallt ovilja från utredningens sida den där kvällen och 34 år framåt skulle vara en slump i ett fall som handlar om Sveriges statsminister. Inte heller kan någon förklara varför det redan från början tillsattes ansvariga personer för utredningen som saknade befogenhet. Sanningen kommer att komma fram när den inte betyder så mycket för nutiden längre. Men häpnadsväckande smutsig och chockerande är jag övertygad om att den kommer att vara. Det finns fortfarande många offer i denna affär, även nu levande, som vet att tiden inte läker alla sår. Så, i egenskap av 'En som var där', så är detta allt jag kan och vill säga nu och för all framtid. Punkt", skriver han.

Men det skulle inte bli sista gången Robert Gustafsson uttalade sig om Palmemordet. Bara några månader efter intervjun landande han rollen som Skandiamannen i Netflix-serien Den osannolika mördaren. Sedan dess har undertecknad väntat med spänning på att Robert Gustafsson ska intervjuas om rollen. Vad ska han säga om att han deltar i en film om en teori som han inte alls tror på? Och vad ska hända när han, som inte vågar uttala sig längre, ändå tvingas uttala sig? Frågorna fick sina svar i Svenska Dagbladet i helgen.
– När nyheten om Stig kom så kändes det väldigt rumphugget, men ju mer jag satte mig in i honom, ju mer föll bitarna på plats. Från att ha varit den minst troliga teorin så är det nu den mest troliga. Jag känner: 'Jo, det här stämmer väldigt bra'. Ska jag värdera dem så är Stig det mest trovärdiga spåret, med polisspåret tvåa och teatermordet trea, säger Robert Gustafsson.

Läs även: Döskalle & Mästerligt möter Joe Labero

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!