Döskalle & Mästerligt möter Joe Labero

Redaktion 12:00 15 Oct 2021

Döskalle & Mästerligt bestämde sig för att såga itu Joe Labero för att se vad som finns på insidan.

betyg: 6 Du är nyss hemkommen från Dubai. Vad gjorde du där?
– Svenska paviljongen hade en evening där med lite nätverksfolk och lite inbjuda Dubai-folk. Det var verkligen jättetrevligt. Jag älskar ju Dubai. Det är jävligt häftigt. Det är mystik, med kameler och allt det där.

betyg: 6 Jag såg på Instagram att du var på Ski Dubai.
– Jag var där med familjen på nyår i fjol. Då blev jag kär i den där inomhusanläggningen. Jag tycker den är så cool, för du kan gå in och åka skidor och så är det kallt förstås, som det är i en skidbacke. Sen kan du gå ut till poolen i värmen. Det är inte så skönt att frysa för länge. Vi har varit i Sälen på nyår, då är det 20 minusgrader. Det är kallt. Här är det bara fem-sex minus. Sen får du värmen ute. Det är en jädra skön kontrast.

betyg: 6 Det känns som att det är få svenskar som är så lämpade för Dubai som du är. Vad är nyckeln till att smälta in där?
– Vår dotter sa ”Pappa, why don’t we move to Dubai?”. Vi har ju bott i Australien, Thailand, Singapore, Vegas. Jag är från Småland. Jag är inte lika internationell som henne. Men jag älskar Dubai, för det är lite som att Asien möter USA på något sätt. Med bilar, vägar, rent och snyggt och säkert och grönt och skönt och sol och pool. Det är en lifestyle som jag alltid har gillat. Jag förstår de som kommer dit och lyckas med någon business och stortrivs.

betyg: 1 De är inte direkt kända för att värna om mänskliga rättigheter.
– Det där går jag aldrig in på. Jag försvarar ingenting av vad de gör. Jag pratar om helt andra grejer.

betyg: 6 Vilken är din favoritplats på jorden?
– Jag gillar Australien. Jag har bott där i många år. Människorna är så trevliga. Och vädret, maten, servicen, vänligheten. Jag vet inte om du har varit i Australien, men det är jäkligt nice. Det är lätt att smälta in också. Vi skandinaver ser likadana ut och är likadana. Det är fantastiskt.

betyg: 1 Svenskar är väl ganska olika australiensare?
– Faktiskt inte. Vi har samma sätt att garva, vi har nära till skrattet. Det är samma komik. De garvar åt allt. De är väldigt lika oss.

betyg: 1 De är väl mer utåtriktade?
– Ja, mycket mer. De kommer ihåg vad jag heter när jag träffat dem en gång. De är skitduktiga på namn. Både i business och privatlivet är det bra att komma ihåg namn. Det har man alltid nytta av. Ett namn är det mest personliga en människa har.

betyg: 6 Det finns en kille som heter Anton Hellström som skrev en krönika om att han älskar dig för att du alltid är magikern Joe Labero. Du låter aldrig privatpersonen skina igenom. Håller du med honom om det?
– En skådespelare gör komiska roller, skräckfilmer eller andra roller. Jag spelar alltid the magician. Jag försöker ha glimten i ögat. Jag gillar inte dystra grejer. Jag gillar glädje, komik, magik, mystik och upplevelser. Livet är för kort för att älta så mycket negativ energi.

betyg: 1 Du har aldrig gått i terapi, antar jag?
– Nej. Jag skulle bli tokig av det. Men det är upp till var och en. Mår man bättre av det, så gör det. Men jag har aldrig förstått det.

betyg: 6 Säger din fru Joe eller Bengt?
– Hon säger Labero.

betyg: 1 Hon säger Labero?
– Ja.

betyg: 1 När ni sitter vid köksbordet och hon vill ha tidningen säger hon ”Kan du ge mig tidningen, Labero”?
– Ibland säger hon det. Det är märkligt. Mamma och min bror säger Bengt. Jag bytte ju namn 1986. Jag växte upp som Bengt Johansson.

betyg: 1 Använder du ett annat namn än Joe när du är på Joe and the juice, eftersom det känns lite fånigt att säga ”Joe” på Joe and the juice?
– Min kära dotter gillar deras juicer. Det gör inte jag. Men de är duktiga. De är väldigt bra på koncept där. De har lyckats bra. De är överallt.

betyg: 1 Men frågan är om du säger att du heter Joe när du är där.
– Du menar när de ska ropa upp ens namn? Jag beställer aldrig. Det är min dotter som har beställt varje gång. Men skulle jag göra det skulle jag nog säga Joe ändå.

betyg: 1 Du har ju byggt en karriär på att lura människor. Har du blivit lurad mycket i ditt liv?
– Jag var i Italien och gjorde ett företagsgig för Tetrapak a long time ago. Jag köpte en videokamera av en man som kom fram till mig på gatan. När jag öppnade kameraväskan låg det bara en stenjävel, cellofan och cigarettfimpar där. Han blåste mig.

betyg: 1 Det låter helt sinnessjukt naivt att du köper en videokamera av någon som kommer fram till dig på gatan i Italien. Har du någon gång blivit blåst på en stor summa pengar?
– Jag spelar aldrig. Jag har jobbat på casinon i hela mitt liv. Jag har jobbat i Australien många år. Jag har jobbat i USA. Jag gillar inte att spela. Jag vet att man förlorar.

betyg: 1 Det känns som att du kanske blivit blåst av någon revisor.
– Nej. Jag har faktiskt klarat mig ganska bra.

betyg: 1 Du kanske har blivit blåst utan att du vet om det.
– Haha, det kan jag ha blivit. De är luriga. Eller alla gör ju sitt jobb. Respekt för allas jobb. Alla är duktiga på någon grej.

betyg: 6 Var bor du nuförtiden?
– På Riddargatan i Stockholm. Jag har bott här för att det har varit pandemi. Nu måste jag ut snart igen. Jag är i startgroparna nu. Det kanske blir Dubai eller USA nästa höst. Det vore jätteskönt.

betyg: 1 Vad är det första du skulle rädda i din lägenhet om du brann?
– Jag måste ju ta ut familjen först.

betyg: 1 Om vi bortser från familjen. 
– Du tänker på en pryl då förstås. Jag har en riddarrustning som jag alltid dragit runt på, av någon anledning. Den står i entrén till lägenheten. Den är häftig. Men jag vet inte om jag skulle kunna ta den under armen om det börjar brinna. Den är rätt tung.

betyg: 6 Var har du fått tag på den? 
– Jag köpte den någonstans någon gång. Den är häftig.

betyg: 1 Men vänta lite nu här. Om du har köpt en riddarrustning måste du väl komma ihåg var du köpte den.
– Jag köpte den i Spanien.

betyg: 6 Var var det för affär?
– Det vet jag inte.

betyg: 6 Var den dyr?
– Den var inte jättedyr. Men den har affektionsvärde. Sedan har jag en gammal belgisk cigarrhumidor, som också är jävligt personlig. Det är ett gammalt antikt piano som gjorts om till humidor. Den skulle nog vara lättare att ta med sig än riddarrustningen. Den skulle brinna upp snabbt, eftersom den är gjord av trä.

betyg: 1 Du har en dörrmatta som det står ”Joe Labero” på. Blir du aldrig trött på karaktären Joe Labero?
– Jag försöker utveckla den hela tiden, förfina, putsa och förädla. Som ett gott gammalt vin. Jag växte upp i Alvesta, där tåget stannar. Där jobbar man antingen på slakteriet eller SJ. Min pappa jobbade på Telia. Jag kände att jag inte kunde vara kvar där. Jag har bott över hela världen. Jobbat hårt. Det har inte varit en enkel väg till framgång. Jag har haft fruktansvärt roligt. Jag har upplevt otroligt mycket spännande grejer. Jag har spelat golf med Bill Clinton. Jag har varit hemma hos Kennedyfamiljen.

betyg: 6 Vem var bäst på golf av dig och Clinton?
– Han är väldigt duktig. Men den tävlingen vann jag. Det var på Björn Borg country club 2002. Det var så kul, för det var så mycket folk som följde matchen. Jag är ingen golfspelare. Jag har tio i handikapp. Jag är en amatör. Men jag spelade mitt livs drömgolf den dagen.

betyg: 6 Vad snackade ni om?
– Han snackade väldigt mycket om showbiz. Han kan ju allt om allt.

betyg: 1 Har du någon gång känt för att trolla bort dig själv?
– Nej. Men jag har gjort det i föreställningar. Jag försvinner där och dyker upp där.

betyg: 1 Brukar du använda ordet ”horkanot” om limousin?
– Nej.

betyg: 1 Kan det ha hänt någon gång i ett svagt ögonblick?
– Nej, det kan jag inte tänka mig.

betyg: 1 Du har aldrig sagt till någon kompis att ”Nu ska vi ut och bränna lite med horkanoten"?
– Nej! Men jag gillar limousiner. På 90-talet hade jag i mitt kontrakt att jag fick åka hur mycket limousin jag ville. Det var inget konstigt i Miami. I Sverige skulle jag hellre åka något annat. Du kan inte parkera med en limousin i Sverige. I Dubai kör du fram till dörren och hoppar ut. De parkerar bilen åt dig för 10 dollar. Här i Sverige springer p-lisorna och jagar dig istället.

betyg: 1 Brukar du beställa en skakad, inte rörd, dry martini när du är på restaurang?
– Jag gjorde faktiskt det i Dubai häromdagen. Jag var lite inspirerad av James Bond. Han drack ju som fan i den nya filmen. Han drack whisky. Han drack öl. Han drack dry martini. Han drack allt. Det har han väl alltid gjort, i och för sig. Men nu var det extremt mycket.  Jag är väldigt försiktig. Jag har varit ute i hela mitt liv. Men jag gillar inte berusade människor. Jag har alltid druckit, men aldrig gillat att bli full.

betyg: 1 Skulle du bli vansinnig om nästa James Bond blir en kvinna?
– Nej. Det är nya tider. Jag tror säkert att det blir så. Men jag tycker att det redan finns kvinnliga hjältar. Lara Croft, till exempel. Men det får man inte säga i dagens jämlika Sverige. Jag skulle inte bli överraskad. Det är nog däråt det går.

betyg: 1 Vem är din stilförebild?
– Jag vet inte. Jag klär mig oftast i svart. Häromdagen körde jag vitt i Dubai. I värmen kör jag vitt. Men jag kan ju inte gå i vitt i Stockholm när det är kallt. Det går ju inte. Jag går ofta i svart kostym.

betyg: 6 Ingen särskild person?
– Karl Lagerfeld hade en cool stil. Jag såg honom ett par gånger i Monaco. När han klev in på en restaurang tittade hela restaurangen på honom.

betyg: 1 Visst har du många klockor som är stora som snusdosor?
– Jag gillar stora klockor, ja. Vi män kan ju inte ha så mycket smycken.

betyg: 6 Hur många har du?
– Ganska många.

betyg: 6 Vad är det för någon du har på dig?
– Detta är Diesel. Jag gillar designklockor. Jag har några klassiska finklockor, men de känns som kvinnoklockor i dag. Cartier och Rolex är så smyckiga.

betyg: 6 Vilken är din favoritklocka?
– En vanlig Submarine stål-Rolex. Den är så klassiskt elegant. Men den känns så pluttig idag. Jag har gett den till min kära madame. Patek Philippes annons är bäst: ”You never own it, you look after it for the next generation”. Hur ska du kunna slå den kampanjen?

betyg: 1 Hur ofta blir du förväxlad med Runar Sögaard?
– Det var längesedan.

betyg: 1 Blev du irriterad när det hände?
– Nej, nej, nej. Livet är för kort för att reta upp sig på skitgrejer.

betyg: 1 Har du någonsin haft en panikångestattack?
– Nej, jag tror inte det. När jag slutade röka mådde jag dåligt i två dagar. Nu har jag inte rökt en cigarett på 28 år.

betyg: 1 Men du måste ha ångest ibland?
– Prestationsångest har jag ibland. Man är sin egen värsta fiende.

betyg: 6 Är du bekväm med att pissa i en pissoar?
– Ja. Särskilt pissoarerna i Dubai som har videoskärmar bakom och kristallkronor i taket. Det luktar fräscht. Det är doftgrejer överallt.

betyg: 6 Vad visar de på videoskärmarna?
– Havsbilder. Varför inte göra en pissoar trevlig? Det kan de där nere. Det kan de i Singapore. Det kan de i USA. Där städar de toaletterna. Det kan vi inte i Sverige. För det är ingen som skulle ta sådana jobb här. Jag var inne på Kempinskis pissoar i Dubai. Många går på toaletten i köpcentrum eller på McDonalds. Varför inte göra det på ett femstjärnigt hotell? Du behöver inte bo på hotellet, det är bara att gå in.

betyg: 1 Alex Schulman har anklagat dig för att ha stulit en Dolce & Gabbana-rock av honom. Vad har du att säga om det?
– Det är en märklig historia. Jag skulle aldrig kunna ha hans rock. För han är ju mycket längre än jag. Och så använder inte jag second hand-grejer. Det som hände var att jag och mitt sällskap fick med oss fel rockar någon kväll på Sturecompagniet. Men vi lämnade ju in dem i garderoben när vi fattade det. Jag skulle aldrig sno någons rock. Och jag orkar inte hoppa på folk. Det är så banalt och smalt och litet och svenskt. Tänk stort istället. Ge dem en staty istället för att sitta och klaga på folk. Vad vinner man på att sitta och hugga och slå på folk? Absolut ingenting. Säg något positivt istället för att snacka skit. Det finns skvaller över hela världen. Men svenskt skvaller är speciellt.

betyg: 1 Har du hört något märkligt skvaller om dig själv?
– Det är massa konstiga grejer. Att jag alltid skulle ha med mig ett kassaskåp när jag flyger. Det stämmer ju inte någonstans. Mitt bagage var överviktigt när jag flög från Dubai. Inte fan tar jag med mig ett kassaskåp också. Karl Lagerfeld reste alltid med en Louis Vuitton-brödrost. Han ville inte ha hotellets toast, han ville ha sin egen. "They toast much better", sa han.

Joe Labero har premiär för sin föreställning Magic Theatre på Berns den 2 december

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera