Det här med hur etikettreglerna ser ut vid ett restaurangbesök kan vara ett gissel. Även om det kan tyckas att det borde räcka med rent bondförnuft är så inte alltid fallet. Vi bad restaurangproffset Simon Strand om vägledning.
Baserat på observationer går det att konstatera att det här med hur man beter sig som gäst när man ska beställa på en restaurang inte är helt enkelt för alla. Därför kommer här några tips, i all välmening.
1. Tjuvkika inte
Det finns gäster, som innan de har beställt mat, börjar snegla på vad grannarna har på sina tallrikar och försöker utläsa ifall det är något de också vill beställa. Om det inte redan upprättats någon social kontakt med dessa grannar är detta sneglande, om det märks, en grav integritetskränkning. Ännu mer så om man också frågar ifall maträtten var god eller ljudligt pekar ut för servisen att man vill ha samma mat som deras.
2. Följ tågordningen vid beställning
Beställ mat, i kronologisk ordning förrätt, sen huvudrätt, medsols och gå sedan vidare till dryckesbeställning när varvet är gjort.
3. Våga lita på personalen
Ibland kan det vara bra att låta dem rekommendera mat eller välja vin, öl eller drinkar efter eget huvud, om man inte själv har någon stark preferens. Vågar man inte lita på personalen är det antingen fel på dig som besökare eller på stället – och då borde du inte vara där.
Läs också: Krogfolkets hatliska - Såhär beter du dig absolut inte på krogen.