Tack och lov börjar krogvettet bli bättre i Stockholm, men det finns fortfarande vissa saker många gör på krogen som driver oss krogfolk till vansinne. Jag har sammanställt historier och aggression från mig och kollegor i krogbranschen till en lista över de mest elementära sakerna som skapar problem och irritation. Vi börjar med det grundläggande.
• Sexism och rasism är så självklart avskrivet att jag inte ens tänker ta upp det.
• Det finns ingen här som heter “fröken”. "Öööh du", "hallå", visslingen eller fingerknäppet funkar inte heller. Ett trevligt ursäkta går bra om jag inte skulle se dig.
• Går du och ditt sällskap ut för att äta eller dricka så äter och dricker du det som finns på menyn. Du tar inte med dig en egen liten matsäck. Inte ens ditt specialte för matsmältning från Nepal eller dina före-middagen-kex.
• Du kan inte bete dig hur du vill. Beter du dig som ett as kommer du få lämna stället. Speciellt om du nedvärderar mig genom att säga att jag som serviceperson inte får ge svar på tal, eller att jag inte är på samma nivå som mina gäster. Vi är alla på samma nivå, vi arbetar bara med olika saker.
Oj, hördu? Jag hoppas innerligt att det där är en e-cigg.
Hygien
• Röker du? Sedan år 2005 finns en lag som säger att rökning ej får ske inomhus på offentlig plats. Det betyder att du tänder din cigg utomhus. Är du riktigt snäll kanske du kan fimpa den i askkoppen också, inte på marken/bordet/assietten/den lediga stolen.
• Använt snus och tuggummi slängs ej på din tallrik, ej i blomkrukan, ej i tomglas, ej på golvet, ej under bordet, ej under stolen utan endast i en papperskorg.
• Ta hand om toaletterna! Tappar du papper på golvet på toan hemma plockar du väl upp det? Men gör det när du är ute då också.
• Knulla inte på toaletten.
Här kan servetten ligga före maten. Inte efter.
Praktiska saker
• En akademisk kvart framåt eller bakåt från bokad tid är acceptabelt att komma. Blir du tidigare eller senare än så ringer du och berättar det.
• Har du allergier eller äter specialkost, säg till om det när du bokar ditt bord, inte när du kommer till restaurangen mitt under full service. Detta gäller speciellt om du är allergisk mot rotfrukter, nötter, baljväxter, gluten, laktos, soja och cirka alla kryddor inklusive salt och peppar samtidigt.
• Är det något fel på det du fått serverat? Inga problem, säg till direkt så löser det sig säkert. Vänta inte tills du ätit/druckit upp det som inte var till belåtenhet.
• Göm inte mat i servetten. Och lägg inte servetten på tallriken, den ligger jättebra bredvid tallriken på bordet.
• Jag förstår att det är för att underlätta, men faktum är att det blir väldigt mycket svårare att duka av när alla tallrikar och glas står staplade i ett hörn av bordet.
• På de allra flesta ställen är barn hjärtligt välkomna. Får barnen spring i benen går det utmärkt att gå ett varv runt kvarteret. Det funkar däremot inte att leka kull inomhus i en fullsatt restaurang.
• Dela inte en nota på tio personer. Idag finns till exempel den utmärkta lösningen Swish som gör det smidigt och enkelt för alla.
Vi vet. Det är så gott med salt. Men det finns faktiskt en chans att även maten är god. I sig.
Slutligen
• Vill du klaga på prick allt behöver du inte komma tillbaka till samma restaurang varje vecka för att fortsätta klaga på prick allt varje gång du är där.
• Smaka på maten innan du saltar den.
• Att inte dyka upp till ett bokat bord försätter ditt karmakonto på minus tusen. Och i vissa fall även ditt bankkonto på åtminstone några hundralappar.
• Att använda sunt förnuft funkar oftast bäst i alla situationer. Försök sätta dig in i hur du skulle reagerat på olika saker om det var du som arbetade på krogen.
• Sist men inte minst: gå inte ut om du inte vill ha roligt.
Josefin Günther är dryckesskribent för Nöjesguiden och sommelier. Hon har tidigare bevakat den rafflande nordiska festivalen i World Class 2014. Läs gärna också en liknande lista fast ur kroggästernas perspektiv här.