Om Tour de France-cyklisternas hatkärlek till riskakor

11:46 7 Jul 2016

Ordspråket "äta bör man, annars dör man" gäller i allra högsta grad även för Tour de France-cyklisterna. Men vad äter man egentligen när man cyklar i 40 km/h?

Under tre veckor i juli varje år tävlar världens bästa cyklister i Tour de France, den mest prestigefyllda cykeltävlingen som finns. Underförstått betyder ju detta att tävlingen är väldigt fysiskt krävande – så pass att cyklisterna kan bränna upp emot 8000 kalorier om dagen. Med en sådan burn rate måste man äta mycket under de dagliga etapperna, även medan man cyklar och ger allt. I dagarna publicerade Bon Appétit ett spännande reportage om just detta.

Bland det roligaste som kom fram i Bon Appétit-artikeln har med riskakor att göra. Ni vet, de där torra, klassiska kexen gjorda på puffat ris som ofta fungerade som mellanmål efter skolan när man var yngre. Om man tittar noga på en Tour de France-etapp ser man ibland hur cyklisterna plockar fram något som ser ut som miniatyr-burritos ur magfickan. Det är i själva verket riskakor. Speciellt framtagna riskakor, förvisso, men likväl riskakor.

Henrik Orre, tidigare kökschef på Michelinkrogen Mathias Dahlgren i Stockholm, är en av en handfull kockar som har gått över till cykelbranschen på senare år. Just nu är han ansvarig för brittiska Team Skys matvanor, både på och av cyklarna. Orre tillverkar sin egen, något mjukare variant av riskakorna. Han använder överkokt ris som bas, sedan blandar han i cream cheese, mandelsmör, kanel och lite agavesirap. Efter det pressas smeten ut i en långpanna för att sedan kylas ner i ett par timmar. Till sist skärs den upp i små bars och förpackas i aluminiumfolie.
– Vi är helt beroende av dem, berättar Henrik Orre för Bon Appétit.

De tre Tour de France-veckorna innebär tekniskt sett ett extremt överätande för cyklisterna, men eftersom de samtidigt bränner så mycket kalorier sätter sig inget på kroppen. Värre är det då kanske med psyket. Många drabbas av så kallad "eating fatigue". Bara tanken på att mula i sig en riskaka till kan därför bli utmattande. Luke Rowe, en av cyklisterna i Team Sky där Henrik Orre jobbar, berättar:
– Man tröttnar snabbt på sakerna som vi får medan vi cyklar. Ibland är det riktigt svårt att trycka i sig en riskaka till men... det finns inga men. Du måste göra det. Du måste äta dem.

Här kan du läsa Bon Appétit-reportaget i sin helhet. Läs även: "Badou Jack – den anonyma världsmästaren"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!