Årets Kock-veteranen Daniel Müllerns nya finkrog ska sätta Ystad på matkartan.
Daniel Müllern kom till final i Årets Kock 2015, och i fjol vann han Kanal 5:s Köksmästarna. Han har tidigare drivit Brasserie Östergatan i Ystad och Skafferiet på Österlen, samt varit kökschef på Café le fil du Rasoir på Savoy i Malmö. Nu startar han tillsammans med Ystad Saltsjöbad en ny finkrogssatsning, som kommer att ligga i anslutning till Ystad Saltsjöbads hotell.
Restaurangen kommer att ligga i en villa från 1899, ritad av Ystads egna stadsarkitekt Peter Boisen. Menyn ska ha en klart lokal prägel, eventuellt så till den grad att det kommer sitta en Skånekarta på väggen där Daniel kan markera ut de råvaruproducenter han jobbar med.
– Under de tre år som jag arbetat med Ystad Saltsjöbad har vi diskuterat frågan om en separat restaurang konstant. Jag har velat göra något som kan bli en matdestination i sig, lite som Grand Hôtels Mathias Dahlgren. Det är svårt att göra det av en så stor restaurang som hotellets, säger Daniel Müllern i en intervju.
I nuläget saknar Müllerns nya restaurang både namn och öppningsdatum, men planen är att det ska få plats 45 sittande gäster, och att lokalen ska ha karaktären av ett vardagsrum. Förhoppningen är att kunna bli en lika stor snackis som det närliggande (nåja) Daniel Berlin utanför Tomelilla.
– Men jag vill göra ett mer publikt ställe. Jag vill inte bli Fäviken heller. Jag är inte så mystisk, jag är öppen av mig. Drömmen är att få hit gäster som äter hos oss ena dagen och hos Daniel nästa. Mycket av det som uppmärksammas är det som händer i Stockholm men Skåne är en stor del av landet och vi behöver folk som satsar.
Läs även: "Risotto-VM i Köpenhamn"