Nu är det slutnördat

09:12 4 Feb 2019

2019 markerar slutet på ett populärkulturellt decennium som har dominerats av nördkultur.

I år är det tack och bock för några av popkulturens giganter. Avengers: Endgame, Star Wars IX, Game of Thrones och Big Bang Theory. Med Avengers: Endgame sluter Marvel cirkeln för sitt cinematiska universum och kontrakten för flera av de riktigt stora lirarna, däribland Robert Downey Jr och Chris Evans, går ut. Star Wars IX blir det avslutande kapitlet i originalsagan om den dysfunktionella jedifamiljen Skywalker. Megasuccén Big Bang Theory läggs ner efter sinnessjuka 12 säsonger och i Game of Thrones är wintern snart gone.

Ser du den röda tråden?

Alla fyra exempel är inte bara megafenomen som ritade om och dominerade 10-talets popkulturella karta. Det är verk som – inte helt olikt vår nytillsatta kulturminister – drog en lans för nörden. För om 10-talet gått i något tecken så är det väl ändå i nördens? Ghostbusters, Turtles, Arkiv X och fan och hans moster har remejkats, rebootats och pytsats ut till en ny generation av nördar vars kalsonger inte ens hunnit bli ryckta ordentligt.

I denna decennielånga monsun av världsbygge och genrekultur har sådana som jag – cuckade soyboys och skymfade nördar med byxlinningen i lämplig brösthöjd – slutligen fått ett erkännande. Att kunna räkna upp alla editioner av Drakar och demoner och veta vad som skiljer DC Comics The New 52 med Rebirth tillhör äntligen allmänbildning. Mer än erkännande fick vi en revansch.

“Nördarna har vunnit ‘the cultural war’”, sa Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren när jag nyligen intervjuade henne om rollspel och nördkultur. Men segern visade sig vara lika tveeggad som ditt genomsnittliga bastardsvärd. Att revenge of the nerds skulle bli problematiskt vet alla som har sett Revenge of the Nerds. Inte ens nördarna – vi som är så harmlösa – är särskilt harmlösa.

Gamergate avslöjade kvinnohatet inom spelvärlden, incelrörelsen kastade ljus på de oliggbaras förtryckta vrede och i princip varje gång en tv-serie eller film med sci-fi- eller fantasyanknytning – som Ghostbusters, Star Wars eller Doctor Who – hade mage att ge en kvinna eller icke-vit huvudrollen fick de minsann höra. Eller ännu värre! När Netflix fick för sig att avsexualisera He-Mans syster i det tecknade barnprogrammet She-Rah. Och i och med Jordan B Petersons framfart får man inte ens vara en felsocial betahanne i fred.

Till slut visade sig nördarna vara minst lika toxic som hockeykillarna som spolade ner våra deras kallingar i toan. Att detta nördarnas decennium lider mot sitt slut kanske leder till något gott. När Marvel-universumet växlar ner, Star Wars packar ihop, Big Bang Theory myggas av och Game of Thrones sätter punkt kanske det finns plats för andra alternativ. Något nytt. För inte kan vi fylla det nördformade hållet med cement. Eller?

Läs även: "Vad är grejen med danskar och nakenslagsmål?"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!