Foto: Elias Assar Gustafsson.

Musikredaktionen väljer: Tio akter att hålla koll på under Way Out West

Redaktion 12:19 16 Jul 2019

Musikredaktionen har satt ihop en lista på det du inte får missa under årets festival.

Årets Way Out West arrangeras mellan den 8-10 augusti 2019. Här följer några godbitar ur årets program.

TORSDAG 

Neneh Cherry
Hon har alltid varit coolast. Långt innan det där gravidframträdandet med Buffalo Stance på Top of the Pops 1988 var hon med och gjorde den mest nyskapande punkinfluerade funken med Rip Rig & Panic, och under det senaste årtiondet har jazzen lagts till i den mixen på album tillsammans med Fire! Orchestra. Med förra årets Broken Politics summerade hon alltihop i ett rytmiskt mästerverk lika politiskt och avantgardistiskt som suggestivt och omedelbart. På Way Out West är hon den oomstridda drottningen. 

Yxng Bane 
Den brittiska rapparen lyckas med fingertoppskänsla blanda hiphop, afrobeat, r’n’b och afroswing. Det är en mix som har stor potential på en Stay out West-scen.

The Japanese House 
Unga Amber Bain skapar drömsk syntpop som kan krossa och laga ditt hjärta på samma gång. The Japanese House får oss att bli förälskade, längta efter äventyr och minnas sorgsna avslut. Kan inte tänka mig en lämpligare spelning på festivalen för oss som vill bli berörda. 

Orville Peck
Hans crooning, dramatiska torchsånger och tårdrypande countryballader kan måhända framstå som traditionella i all sin smäktande omedelbarhet. Men hemliga Orville Peck avslöjar inget om sitt ursprung, gömmer sig konsekvent under en gigantisk stetsonhatt och bakom glittriga ansiktsdraperier och låter texter och videor befolkas av en multikulturell queerkultur som Nashville aldrig sett makan till. 

 

FREDAG

Seinabo Sey
En Seinabo Sey-konsert är en näst intill religiös upplevelse. En sådan där magisk stund, som bara måste upplevas. Det känns knappt som att jag måste förklara för någon varför de ska se vår okrönte souldrottning regera Slottskogen, men räkna med en mäktig liveupplevelse, en uppsjö av gäster och en oförglömlig kväll.  

Charlotte Bendiks
Tromsø-födda Charlotte Bendiks gör mörk, arktisk bodyhouse med tv-spelseffekter, dunkla trummor och snygga samplingar. Som att spela Super Mario inne på Berghain. 

Mitski
Mitski är den tveklöst coolaste New York:aren som spelar på festivalen. Sedan debuten för sju år sedan har hon inte bara omformat den amerikanska indierocken till något klart mindre mansdominerat utan även experimenterat med sound som påminner om Björk såväl som David Bowie.

 

LÖRDAG


Solange 
Med sin Houston-hyllning When I Get Home i ryggen så kan Solanges framträdande bli ett av de mer intima och minnesvärda. Solange har dock en vana av att ställa in spelningar, så musikredaktionen håller tummarna för att spektaklet överhuvudtaget blir av. 

Perel 
Lika delar dov industrilokalstechno och svepande kosmisk discohouse med inslag av Mellanösternvibbar och sängkammarviskande texter på tyska. I Perels händer låter det inte ett dugg spretigt, bara hypnotiserande snyggt.

Stormzy 
I veckan gjorde Stormzy Glastonburyfestivalen till sin. Den näst yngsta soloartisten någonsin att headlina bar en skottsäker väst av Banksy, gästades av bland annat Chris Martin och hyllades sedan universellt av alla från Adele till Jeremy Corbyn. Missa inte att se Stormzy ta grimen till massorna på WOW 2019. 

Läs även: 12 historiska händelser på Way Out West.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!