12 historiska händelser på Way Out West

Redaktion 12:26 29 Apr 2019

Vi listar några milstolpar ur festivalens historia. 

Festivalen startas (2007)
Lugergrundarna Ola Broquist & Patrick Fredriksson arrangerar de
n första upplagan av Way Out West som lockar 18 000 biljettköpare, vilket innebär lapp på luckan. På lineupen återfinns bland annat Regina Spektor och Laleh.

Broder Daniel och Lykke Li (2008)
Broder Daniels avskedskonsert innehåller både glädje och sorg när bandet presterar till max och hyllade sin bortgångne vän och bandmedlem Anders Göthberg. En annan som spelar är Lykke Li, vilket inte minst märks på att festivalområdet är fullkomligt översvämmat med lykkelikes, alla i den patenterade hårknuten.

Band of Horses (2009)
Indierockarna spelar på en solbadande Flamingoscen tillsammans med sin tillfälliga svenska medlem Ludwig Böss som ropar hej till publiken. Denne skymtas även senare under kvällen på VIP-området i sällskap med sin look-a-like Patrik Sjöberg.

Kändistätt (2010)
Kirsten Dunst och Alexander Skarsgård tar en paus från inspelningarna av Lars Von Triers Melancholia och besöker festivalområdet lagom till Wu Tang Clan.

Eliot "Coco" Sumner (2011)
Nöjesguiden intervjuar ett allt annat än piggt kändisbarn inför giget på Stay Out West-scenen Park Lane. Lagom till spelningen kvicknar hon lyckligtvis till och genomför en alldeles strålande sådan. 

Kanye West (2011) 
Redan när Kanye West gör entré till Dark Fantasy genom att bli upphöjd på en plattform mitt i publikhavet inser publiken att detta inte ska bli en typisk festivalspelning. När han sedan dyker upp på Yaki-Da inser gästerna att detta inte ska bli en typisk kväll på Yaki.

Prince (2011)
Samma år spelar Prince och inför soundcheck tömmer han hela festivalområdet på människor inklusive funktionärer. Ingen höjer på ögonbrynen, det är ju Prince. Konserten gästas för övrigt av Kanye.

Festivalen blir vegetarisk (2012)
I samband med den första vegetariska upplagan av Way Out West kläcker GT den osedvanligt korkade idén att bjuda festivalbesökarna på prinskorvar och köttbullar utanför ingången under parollen Kötthjälpen. Den dåvarande chefredaktören Frida Boisen, själv en inbiten vegetarian, beklagar senare att bråket fått så stora proportioner.

Frank Ocean ställer in (2012)
Uttrycket "Looptroop Rockers ersätter" myntas och blir en del av den svenska rockhistorien, när gruppen i sista sekund får hoppa in för Frank Ocean. När gruppen även ersätter Modest Mouse på Stoxa året därpå är skämtet redan en klassiker.

Rebecca & Fiona (2014)
Duons spelning i Linnétältet ger Nöjesguidens recensent Tone Schunnesson hopp om att livet både kan få vara storslaget amoraliskt samtidigt som det är politiskt.

Bananpiren öppnar (2015)
Stay Out West utökas med ett 93 000 kvadratmeter stort festivalområde på Bananpiren. Samma år avslutar First Aid Kit spelschemat i Slottsskogen.

Mjölkfritt (2015)
Tre år efter att hela festivalen blev vegetarisk avskaffas även mjölken. T-shirts med "Wow, no cow" blir nästan lika populära som tidigare års Lykke Li-knut.

Höjden gör entré (2016)
Den nya scenen Höjden tillkommer, och med det introduceras samtalsscenen WOW Talks på vilken Martin Schibbye berättar om sin resa till Eritrea och Alex & Sigge pratar om mjölk. 

Lana Del Rey (2017) 
Med en trollbunden publik och allsång till hennes mest kända låtar är det en euforisk publik som lämnar området efter konsertens slut. Två dagar tidigare har dessutom Frank Ocean äntligen stått på samma scen.

Kendrick Lamar och stormen Johanne (2018) 
Det är svårt att prata om förra årets Way Out West utan att nämna Kendrick Lamars spelning, vars publik var så väl tilltagen att du fick vara glad om du fick en plats på Max uteservering. Trots stormen Johanne klarade vi oss dessutom hyfsat bra vädermässigt, ni får ändå ha i huvudet att detta är Göteborg vi pratar om. 

Läs även: The Blaze återvänder till Slottsskogen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!