Möt Sveriges nya supermodell – Roger Dupé

07:33 13 Dec 2017

Länge var planen för Roger från Västerås att bli fotbollsspelare. När han var i Stockholm och shoppade blev han scoutad utanför affären Top Street vid Sergels Torg.

Två personer från modellagenturen Mikas berättade om livet som modell: att man kan tjäna pengar och få resa. Och Roger hade ett utseende som liknade den internationella supermodellen Tyson Beckfords, tyckte de. Men Roger visste inte vem det var och han var heller inte intresserad.
– Jag tog deras visitkort, trots att jag ville fortsätta satsa på fotbollen. 

Samtidigt hade han börjat känna att han inte hade kommit så långt som han ville inom fotbollen. Att han, vid en ålder på 19 år, borde han kommit längre trots skada.
– Jag var i ett mellanläge. Mina kompisar hade börjat jobba och plugga. Skulle jag fortsätta med fotbollen borde jag ha varit utomlands då eller i alla fall i Allsvenskan. Det var jobbigt, hela min identitet var fotboll. Jag tappade mig själv och blev strulig.

Det ledde till att han chansade och ringde upp Mikas vilket ledde till att han fick åka tillbaka till Stockholm och ta bilder. En månad senare fick han sitt första modelljobb. Han slog igenom, efter flytten till Paris. Sen blev det Milano,New York och London. Han har gjort uppdrag för Kenzo, Vogue, Jean-Paul Gaultier, prytt billboards på Times Square i en H&M-kampanj och har som första svarta modell frontat Rolls-Royce.
– Modellandet har öppnat en helt ny värld mig för mig. Den var inte alls så som jag trodde. Det var väldigt inbjudande på ett sätt. Folk i olika åldrar och nationaliteter, olika sexualiteter. Det har verkligen vidgat mina vyer. Samtidigt var det tufft, jag hade ingen aning om att det var en så stor vithetsnorm i branschen så jag fick kämpa för att synas och höras. Men det var också positivt för jag gillar att jobba i underläge och är stolt över vad jag har åstadkommit.

"Nu är det trendigt att vara inkluderande"Under de sju år som han har hunnit jobba tycker han sig se att det har skett en förändring. Samtidigt hoppas han att förändringen är här för att stanna.
– Jag tycker att det har blivit bättre men det är “svårt att veta om det kommer att bestå”
Modebranschen är en bransch som ännu mer än andra går efter trender. Och nu är det trendigt att vara inkluderande, trendigt att vara svart till exempel. 

Det är i alla fall säkert att Roger är den första svarta modell från Sverige som har slagit igenom internationellt och att det öppnar vissa dörrar.
– Nu brinner jag för att ge tillbaka. Visa de som kommer från liknande förhållanden som jag att man kan göra olika saker. De vet inte vart de ska ta vägen och det finns inte så mycket i till exempel Västerås. Mina systrar var duktiga i skolan. Jag var inte det på samma sätt men det kan ändå gå bra. Man måste inte bli läkare eller jurist. Utan man kan skräddarsy sitt egna liv efter sina intressen och drömmar.  

Roger har flyttat tillbaka till Sverige och bor nu i Stockholm. Förutom att fortsätta modella har han börjat studera till inköpare och jobba tillsammans med entreprenören och demokratiagenten Barakat Ghebrehawariat för att utveckla och bredda sig.
– När man har åstadkommit någonting, varför ska man inte använda sin plattform för att hjälpa andra.

Läs även: Att förändra världen – med spel.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!