Det har varit en blytung tid för alla ölentusiaster i Stockholm sedan Mikkeller Bar stängde igen portarna på Döbelnsgatan. Men det tomrum som skapades kommer nu att fyllas, och detta på Östermalm.
– Jag skulle vilja påstå att Mikkeller har blivit lite som ölvärldens Champagne, säger Emily Meurer, restaurangchef på kommande Mikkeller Bar.
I lokalerna på Brahegatan 5 är snickare i full gång med bygget. Mycket ska hinnas med innan Mikkeller öppnar upp sin nya verksamhet för allmänheten. Jag får en rundvandring genom katakomberna som snart att fyllas med ölkaggar och ett nytt kök som är utformat för både lunch- och kvällsservering. Restaurangen som öppnar den 25 mars har samma upplägg som för Mikkellers bar Öl & Bröd i Köpenhamn, det vill säga hantverksöl och smörrebröd.
Hur kommer det sig att ni öppnar just på Östermalm, som inte är direkt välkänt för sin ölkultur?
– Jag tror att du precis svarade på din egen fråga. Det är outforskad mark för den här typen av barer. Det mest väntade hade varit att öppna på Södermalm, men där finns redan så många bra ölbarer. Östermalm behöver oss tror jag, vi är inte det stereotypa Östermalmsstället. Det hade kanske inte funkat lika bra om vi öppnade en kvarterspub á la stor stark för 29 kronor, men Mikkellers varumärke är så pass starkt att jag tror vi kommer att locka både die hard Mikkeller-fans och människor som är nyfikna och vill testa vårt koncept.
"Vi kommer att kombinera smakprover med små portioner av smörrebröd och öl"
Till skillnad från den nu stängda baren på Döbelnsgatan kommer den danska delikatessen smörrebröd att finnas på menyn.
– Till en början kommer vi att hålla menyn ganska basic för att göra det så bra som möjligt. Vi kommer bland annat att kombinera smakprover med små portioner av smörrebröd och öl, där man kan beställa in en bricka med fem olika sorters bröd, som vi smakmässigt kombinerar med lika många öl. Vi kommer att ha allt från steak tartar till strömmingssmörrebröd.
Emily Meurer jobbade tidigare på Mikkeller Bar på Döbelnsgatan. Hon kommer ursprungligen från San Francisco men flyttade till Sverige tack vare kärleken.
– En eftermiddag såg jag en kille på tunnelbanan i San Francisco som jag snabbt fattade tycke för. Han pratade något underligt språk som jag inte kunde urskilja. Det var inte tyska och inte slovakiska. När vi möttes på gatan av en slump dagen efter, kunde jag inte hålla mig från att gå fram.
Nio veckor senare flyttade hon med sin nyfunna kärlek till Sverige och blev snabbt introducerad till Mikkeller Bar.
– En kompis tog med mig dit en kväll. Jag blev alldeles häpen av det trevliga bemötandet jag fick, så jag blev snabbt en stamgäst - vilket senare utvecklades till en anställning på baren. Det är något vi jobbar mycket med, att bemöta våra gäster på ett så bra sätt som möjligt. Vare sig de beställer en stor stark, eller är väldigt kunniga, hittar vi något som passar just den gästen. Du behöver inte skämmas för att inte kunna något, tvärtom. Vi guidar dig gärna fram till vilken öl som passar just dig. Det känns alltid bra när någon går härifrån med en nyupptäckt kärlek till öl.
Varför stängde ni på Döbelnsgatan?
– Samarbetet levde inte upp till förväntningarna tyvärr, vi fick aldrig den känsla som vi eftersträvade. Mikkeller har en stark idé om vilka vi är, så när något inte matchar vår vision ändrar vi det till det bättre.
Hur skiljer sig den nya lokalen mot den förra?
– Det är mycket större här, vi har plats för 60 sittande gäster. Mikkeller har även sin egen möbeldesigner, Nikolaj Eis, som inreder och designar lokalerna. Han byggde ingenting i den förra lokalen, men här han har byggt allt ifrån möbler till den nya baren.
"Många sorter kan du bara hitta här och på de andra Mikkellerbarerna"
Vad kan du säga om ölutbudet?
– Ölen som kommer finnas här är alltid det senaste, blandat med klassiska favoriter. Både våra egna men även andra bryggares. Många sorter kan du bara hitta här och på de andra Mikkellerbarerna runt om i världen. Vi har även utökat vår krankvantitet från 20 till 24 stycken kranar.
Jag träffade Evil Twin (grundaren Mikkel Borg Bjergsøs tvillingbror) nyligen för en intervju, där han bland annat breakade att han var Liam Gallagher, tvillingarna emellan. Finns det någon chans att hans öl kommer att finnas i ert sortiment?
– Haha, den artikeln blev lite av en snackis här. Men man ska aldrig säga aldrig. Nu tar inte jag den typen av beslut, men chansen finns absolut.
Vilken öl får man absolut inte missa här?
– Jag älskar suröl, de kan jag dö för. Så prova gärna någon av våra suröl. Sen får man inte missa våra smakprover med smörrebröd som vi smakmässigt kombinerar med öl.
Mikkeller Bar öppnar på Brahegatan 5 den 25 mars.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2017.