Affärsmannen Petter öppnade sin krog Käk för ganska precis en månad sedan. Restaurangen som han driver med god hjälp av upphovsmännen till Judit&Bertil, ligger i Hornstull och är en snabbmatsrestaurang med devisen ”Good ideas worth stealing”. I praktiken innebär det att ta det bästa av all världens snabbmat och samla det under ett tak. Vi tog en pratstund med Petter om drömgäster, krogar överlag och hur han egentligen hamnade i krogbranschen.
– Mitt första riktiga jobb var faktiskt på en lunchrestaurang på Drottninggatan där jag jobbade som diskare. Sedan hamnade jag på Fasching ganska snabbt. Min perfekta plats var dock i disken och redan där startade jag rätt många krig. Som diskare har man rätt till en del av dricksen och det var inte alltid så det blev.
Hur mycket kommer du själv att vara på plats?
– Jag plockade disk igår och idag klistrar jag lappar på hamburgerlådor. Nu i början är jag här så mycket jag kan för att sätta rutinerna men i förlängningen kanske ett par dagar i veckan. Vi kommer att köra lite olika koncept också när det går, typ som idag när vi ska köra lite AW.
Ser du dig själv som krögare?
– Haha, nej jag skulle aldrig kalla mig för det. En krögare för mig är en snubbe som Tobbe på Nostrano. En kock som sätter ett helt koncept och lagar riktigt bra mat. Jag är däremot entreprenör.
Hur har det gått hittills?
– Helt sjukt bra faktiskt. Men med det sagt vill jag understryka att jag absolut inte har något att jämföra med.
Är du bra på att laga mat?
– Jag har några paradrätter som jagvkan göra, bland annat en omelett som få kan mäta sig med, men ingen bredd direkt. Jag är faktiskt riktigt dålig på nästan allt annat.
Hur ser din drömgäst ut?
– Det som jag tycker är väldigt fascinerande med ett ställe som Judit&Bertil är att man känner sig hemma direkt. Som baren i Cheers, ”where everybody knows your name”. Den familjära känslan och gästen vill jag ha hos oss. Som vi som driver stället – glada och nöjda. Inget som utstrålar häftigt eller ängsligt trendigt.
Behöver Stockholm verkligen ännu ett hamburgerhak?
– Jag skulle vilja påstå att det här inte är ett hamburgerhak utan ett snabbmatshak med riktig bredd, även om vi har en ”håll käften”-burgare. Jag tycker definitivt att Hornstull behöver det.
Saknar du något i Stockholms krogvärld?
– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan öppna barer utan att ha restaurangverksamhet. Det vore nice med till exempel en härlig rombar som bara kunde få fokusera på det. Fler hål i väggen.
Vart går du själv ut och äter och dricker i Stockholm?
– Jag är ganska lokal av mig och håller mig mycket på Södermalm. Nostranos bord inne i köket är riktigt trevligt. Jag håller mig mycket inom familjen och till nära vänner jag har känt länge.
Petters KÄK öppnade i September 2013.