Foto: Daniel Stigefelt

Madi Banja: "Det handlar inte om mig längre, det här är större än mig"

10:23 13 Jun 2019

Musiken är hans välsignelse och det är från den som det efterlängtade debutalbumet har fått sin titel. Nu vill Madi Banja föra välsignelsen vidare till sina fans.

Madi Banja ville aldrig bli artist. Han trivdes inte i rampljuset och brydde sig inte om berömmelse. Han var en vanlig kille som tog emot vad livet tilldelade honom och försökte göra det bästa av det. Han ville lyckas, men visste inte med vad.
– Jag har försökt göra en massa olika grejer, jag blev uttagen till stadslaget i både basket och fotboll när jag var yngre. Jag var jävligt duktig men jag brydde mig egentligen inte så mycket. Man uppskattar oftast inte det man har.

Vad hände sedan?
– Jag tog det inte på allvar, så efter ett tag slutade jag med idrotten och började festa mycket. Till slut insåg jag att det inte skulle gynna mig på något sätt, för jag har alltid haft drömmen att lyckas i livet. Jag kämpade för att inte misslyckas men jag hade egentligen inget riktigt mål med livet.

Madi reste ensam till Zürich, Schweiz, för att få en omstart.
– Jag sökte någonting och så hittade jag musiken. Jag har nog alltid haft musiken i mig och dragits till folk som jobbar med det, men jag har hållit mig i bakgrunden. Jag började freestyla när jag var ensam i naturen i Zürich och blev imponerad av mig själv. Jag tänkte: ”fan, jag får ge det här en chans”.

– Jag kom tillbaka till Sverige och träffade min barndomskompis Vito (producenten Vittorio Grasso red.anm) och Lorentz under en utekväll. Jag freestylade för dem utanför Boqueria och de gillade det, så under en session när de jobbade med Lorentz album Kärlekslåtar freestylade jag igen. Vito sparade det och spelade upp för Ison och Fille när de proddade Länge Leve Vi. De gillade demon så mycket att de ville ha med mig på singeln.

 

 

 

Framgångssagan är närmast overklig. Den då oerfarne Madis spontana freestyle resulterade dels i en direktbiljett till Ison och Filles platinabelönade singel Länge Leve Vi, och dels till hans egen debutsingel Inga Problem som har fått sin refräng från den där första dagen i studion.

När jag träffar Madi under omslagsfotograferingen för vårt sommarnummer har det gått fem år sedan han debuterade som artist, och han gör sig nu redo för att släppa sitt debutalbum Välsignelsen.
– Det känns otroligt med tanke på att det aldrig var min dröm att göra musik.

Känner du tacksamhet ofta?
– Varje sekund. Alla vill ha bekräftelse, och musiken är min bekräftelse. Jag känner mig så lyckligt lottad, jag känner ju folk som har hållit på med musik i hela sitt liv. Jag hade idoler, jag hade favoriter. Nu är jag deras favorit. Det är den bästa bekräftelsen, och det gör mig väldigt tacksam. Det är det som ger mig energi, det är min stamina, min drivkraft.

All musik som du släppt hittills har ett positivt budskap och känns peppig, finns det saker som du inte vill skriva om?
– Ja, jag försöker alltid gå åt andra hållet. Det är uppenbart hur dålig världen håller på att bli, så jag tycker inte att det är intressant att ta upp det i musiken.

På vilket sätt håller det på att bli dåligt?
– Folk vågar knappt gå ut längre, det är för mycket dålig energi i världen just nu. Man måste påminna sig själv om vad livet handlar om. Vi är här för att leva, annars hade vi inte funnits. Det känns som att folk behöver bli påminda om det, som att de glömt syftet med att leva. Gud har inte hämtat hit oss för att döda varandra, men det är det vi gör. Jag försöker bara påminna människor om att det finns viktigare saker, att det finns ett syfte med livet.


Nöjesguiden #6, 2019.

Madi blir märkbart rörd när han pratar om musiken. Musiken är hans välsignelse och det är från den som debutalbumet har fått sin titel. Nu vill han föra välsignelsen vidare till sina fans.
– Mitt sätt att ge tillbaka är genom mina texter, att sprida positivitet. Världen är mörk men jag ser bara det ljusa, jag är optimistisk. Jag vet att det är dåligt nu men jag hoppas att det blir bättre. Det är det jag ber för, så att ge tillbaka är att påminna folk. Det må regna idag, men solen kommer och vi måste passa på att leva i de bästa stunderna. Vintern är lång, men när sommaren kommer så är allt glömt. Det är så jag ser på min musik.

Välsignelsen släpps den 14 juni, men under våren har vi redan fått ta del av singlarna Trophy, Primadonna och Aladdin. Den första är ett samarbete med Imenella, och på den sistnämnda gästas han av Ikhana. Albumet bjuder också bland annat på ett kärt återseende i form av låten Hennessy som Madi släppt tillsammans med Lorentz. 
– Jag vill bara jobba med folk som inspirerar mig och jag har fått några av dem med mig på den här plattan. Lorentz är självklar, han har varit en stor inspiration till att jag ens började göra det här. Han och Alexis Weak är mina största inspirationskällor inom svensk musik. Så han är med, såklart. Utan Lorentz...ja.

Han har varit med hela vägen?
– Han har varit med hela vägen. Kommer alltid att vara med.

 

 

Hur kommer det sig att du tog med dig sju av dina vänner hit till fotograferingen och intervjun?
– Ingen man är en ö. Där jag kommer ifrån, i Gambia, handlar det mycket om familj, nära och kära. Man är aldrig ensam. Det här är mitt debutalbum, och jag vill visa mitt nya jag och vad jag går för. Nu håller jag på att förbereda mig för det här livet som jag fått, min välsignelse, och jag försöker visa vad jag står för. Därför känns det viktigt att visa upp de som varit med mig längs vägen, de som tillkommit, de som inspirerar mig.

Jag vet att du ofta beskriver dig själv som en ensamvarg.
– Ja, jag gillar att vara ensam för det mesta, för att hitta mig själv. När man är med folk konstant kan man inte växa som man vill, och jag har alltid varit en ensamvarg på något sätt. Jag har aldrig varit beroende av sällskap, men jag kommer aldrig att glömma det viktigaste, vilket är familj och vänner. Utan det så har man ingenting.

Du är öppen med att du inte gillar att stå i rampljuset, och det måste ju bli ännu värre för någon som trivs bäst ensam. Hur hanterar du det?
– Det känns som att det är för sent att vända nu, så jag försöker bara lära mig att leva med det.

Vad är det du ogillar med det?
– Jag har aldrig velat ta plats, det har aldrig varit något för mig. Som sagt har jag alltid velat lyckas, men om jag kunde välja så skulle jag ta framgången utan berömmelsen. Jag kan ha miljoner i min ficka, men ingen kommer att veta det för det är inget som jag vill visa. Jag vill inte göra någon svartsjuk eller reta någon. Jag vill inspirera, men berömmelse kan ge fel signaler. Det har jag aldrig velat stå för, jag är lowkey och jag har alltid velat hålla det så. Med den här välsignelsen kan jag inte hålla det så, men det är ju välsignelsen. Det är en begåvning från Gud, så mitt sätt att tacka för den är att skydda den och göra det bästa utav det.

 

 

Tycker du att intervjusammanhang är lika jobbiga?
– Tänk dig själv, jag har aldrig velat stå i rampljuset.

Och jag bara matar på med frågor så att folk ska kunna läsa allt om dig.
– Haha ja, exakt. Och varför skulle jag vilja dela med mig? Jag ville ju aldrig bli känd, jag ville bara leva och må bra. Men som sagt, välsignelsen. Det är inget som man kan kontrollera, det är en begåvning från Allah och jag är tacksam för den. Jag måste bara göra det bästa av det, det finns inget annat sätt.

Du får det att låta som ett tvång, som att du gör något du egentligen inte vill.
– Det som inte är meningen kommer inte att hända, och allt som händer är menat att hända. I slutändan så förstår jag att det är som det är, att det kommer förbli så och då gör jag vad jag måste göra, inte bara vad jag vill göra. Det handlar inte om mig längre, det här är större än mig.

– Ibland är man förberedd på det, ibland inte. Jag försöker göra det bästa av situationen, och det är det jag vill visa med plattan. Jag växer som både människa och artist, och det bästa har jag inte gjort än. Jag har bara börjat.

Att göra det bästa av situationen är Madis främsta gren. Som 13-åring lämnade han Gambia för det främmande Sverige och fann fort sin plats i Enskededalen. I Svt-dokumentären Madi Banja: Hemma är överallt berättar han om perioder i livet då han varit hemlös. När jag uppmärksammar det svarar han att han inte tycker om när saker känns för enkla, att han behöver utmanas för att må bra.
– Livet måste man uppskatta. Det är många som inte har två ben eller två händer, men de lever ändå. Jag har blivit välsignad med ben, händer och ögon. Jag har ingenting att klaga på men jag har allt att vara tacksam för. Jag har alltid uppskattat livet och jag har gjort allt i boken för att lyckas.

Allt som kommer ur Madis mun känns självklart, som att han har facit till livet. Han går på känsla och följer sitt hjärta till varje pris.
– Jag har alltid varit säker i vem jag är. Jag har aldrig velat göra samma sak som alla andra, det lockar inte mig. Jag skulle aldrig kunna leva med mig själv om jag var som alla andra.

 

Välsignelsen släpps den 14 juni.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!