Lovorden strömmar in för Mathilda Brink

14:40 17 Apr 2019

Från Uddevalla via Göteborg till recensenternas gräddhylla. Den vägen har Mathilda Brink vandrat som är albumaktuell med nya skivan Maestro.

Om en har koll på Göteborgs musikscen så har en vid det här laget nog sett Mathilda Brinks namn. Kanske även gått på någon av hennes härliga spelningar, och har en det så var det nog inte till någon förvåning att alla älskar hennes debutalbum Maestro. Lovorden har det inte sparats på och när jag sätter mig ner med Mathilda för att prata om debuten är allt hon kan säga att det känns sjukt. Sjukt och fantastiskt.

Nu har det gått några dagar sedan Maestro släpptes, men du har väl redan levt länge med skivan?
– Ja vi har ju varit klara med de flesta låtarna sedan innan förra sommaren. Sedan gjorde vi det sista under hösten, men vi har ju haft grunderna klara väldigt länge och petat lite i allt. Jag tänkte för länge sedan att jag ville ha det klart redan för ett år sedan, men det tog längre tid än vad jag någonsin tänkt. Ändå träffades jag och min producent Thomas Frank jätteofta i studion, men det är gött att saker får ta sin tid också tänker jag.

Om en går längre tillbaka än så har Mathilda Brink och hennes band existerat ganska länge. Alla i bandet lärde känna varandra under gymnasietiden på Hvitfeldska i Göteborg, vilket Mathilda flyttade från Uddevalla för att gå på. Där träffade hon sina musiker hon nu spelar med i form av Casper Lundström, Molly Browne, Filippa von Liewen Wistrand och Klara Goliger. Det finns till och med spår från denna tiden på albumet som släpptes nu 2019, cirka fyra år efter studenten. 
– Det är en specifik låt som jag kommer ihåg att jag skrev i tvåan på gymnasiet. Vanligtvis glömmer jag bort när det faktiskt var som jag skrev en låt, men En Melodi Som Är Flyktig skrevs då i tvåan. Det är så roligt för den är ganska dramatisk, så det är kul att se skillnaden på ens intryck av saker under så få år ändå.

Resten av låtarnaMaestro är inte riktigt lika dramatiska säger hon, och fastän hon fortfarande sjunger om kärlek är det inte samma typ av kärlek. Det är inte en fartfylld tonårsroman, utan snarare kärlek till vänner och släkt och andra typer av relationer. Hon tycker att det är roligt att se tillbaka på hur hennes perspektiv på saker och ting har växt med tiden genom hennes låttexter.
– Jag är väl egentligen lika dramatisk nu för jag har kvar den roten på något sätt. Men jag bodde i Uddevalla och flyttade till Göteborg vilket gjorde att jag kände mig friare och vilket väl präglade hur jag såg på saker och ting. Jag gillar Uddevalla, men man fastnar lite där om man vill hålla på med musik. Det är jättesynd, man skulle vilja att alla inte flydde till storstaden.

Hon har varit tillbaka i Uddevalla och spelat sina låtar dock, men än så länge bara en gång. På musikscener runt om i övriga Sverige har hon varit desto oftare, senast tillsammans med Alice B i Stockholm. Då gigen rullat på har de flesta låtarna på den nya skivan redan spelats live, men nu går de att njuta av även digitalt och på vinyl. Att få trycka en vinyl var alltid en mål för Mathilda, och det är hennes vän Simone Norberg som gjort omslaget och alla Mathildas illustrationer sedan starten.

Vinylerna, och mycket annan merch, kommer gå att köpa på Folk i Göteborg den 19 april när Mathilda Brink med band ställer till med releasefest. Förbandet för kvällen blir Lesley innan Mathilda med band äntrar scenen i trappan på Folk. Det gör henne inte så mycket att det sker på en långfredag, men hon säger att hon hoppas att för många inte är bortresta.
– Jag är ingen stor påskfirare och jag försökte komma på vad man gjort de andra påskhelgerna när vi kollade på datumet. Vad gör folk på påsk? Releasefesten är ändå på kvällen, så jag hoppas att folk kan komma.

Evenemanget för Mathilda Brinks releasefest den 19 april hittar du här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!