Lisa Carlsson: HERS är en del av just det som bränner ut så många kvinnor

17:04 19 Apr 2017

Systrarna Widell har tagit fram ett kosttillskott som ska få fantastiska kvinnor att orka vara fantastiska. Lisa Carlsson skriver att HERS i själva verket bara bidrar till det som tabletterna är tänkta att råda bot på.

Jag står med min kompis i hennes badrum i östra London. Jag har varit där i två veckor och passat hennes hundar, nu har hon kommit hem från sin resa och det är sista kvällen. Vi pratar om Maggie Nelsons bok Argonauterna som jag precis har läst och är helt uppfylld av. Om hur hon berör moderskap, queerness, identitet, liv och död så vackert, modigt och naket. Och vi pratar om hur jag ska hantera Stockholm. Att kunna vara där och orka. Jag säger att jag har funderat på att testa transcendental meditation, det verkar schysst. Hon säger att meditation är grymt men just transcendental är nog ganska dyrt. Vi skämtar lite om folk som tjänar storkovan på saker som ursprungligen handlar om något helt annat än just att tjäna pengar. Typ Bikram och att man i väst betalar skitmycket för all form av yoga. Egentligen är det orimligt. Vad tycker folk i Indien om det? Helt sjukt ju. Sen berättar hon om HERS, systrarna Widells nya kosttillskott. Det låter tröttsamt men jag tänker inte så mycket på det när jag kramar min vän hej då.

Så jag lämnar Englands rosor mitt i natten. Hela gatan doftar av nyutslagna syrener. Kanske har det med Stockholm att göra, en fysisk närhet som gör små saker större än vad de förtjänar att vara. Lättare att nå ut med sin marknadsföring kanske? Fast sociala medier ska ju kunna röra sig över så små hinder som geografiskt avstånd. Trots det känns det som jag skrattar åt i badrummet i Hackney, med munnen full av tandborstskum, så äckligt nära i Stockholm. Som ålar under huden som jag måste kämpa för att hålla borta. HERS är precis just så. Så uppenbara lögner som gjorda för att locka trötta kvinnor som längtar efter att allt bara ska ordna sig. Bilderna som läggs upp innehåller saker som konnoterar ett härligt liv. Toner som påminner om vatten, ljust turkost och matt mintgrönt. Växtstjälkar i en genomskinlig vas på ett glasbord. Om bilder kunde dofta skulle den vilja dofta ljust, mjukt trä eller en sportig parfym. Det bara skriker lajfstajl. Jag ser det så tydligt, ändå blir jag provocerad. Helt utan distans. 
 

"Inte ett ord om att det kanske är dags att sluta prestera så jävla hårt om du är trött"


Enligt systrarna är tillskottet framtaget för att vi fantastiska kvinnor ska orka vara fantastiska. Balans, immunförsvar och skönhet finns tydligen i kapslarna. Bidrottninggele finns inkapslade där. Det är magiskt på något vis. Och D-vitamin, som enligt entreprenörerna ska hjälpa mot trötthet och utmattning. Inte ett ord nämns om att det kanske är dags att sluta prestera så jävla hårt om du är trött. Och konsumera mindre. Försöka sova tillräckligt mycket, röra på sig och kanske vara i solen ibland. Det finns broccoli som man kan köpa och laga själv om du vill ha i dig nyttigheterna de innehåller. Det är ingen brist på mat i Sverige iallafall inte för de som har råd att lägga mycket pengar på ingenting. Men det är svårt att undvika stress och 399 kronor är ett litet pris att betala varje månad för att fortsätta vara fantastisk. Eller?
 

"Det är precis sån här skit som är allra svårast i kampen mot utmattning"


Det är precis sån här skit som är allra svårast i kampen mot utmattning. Strävan efter perfektion och kapitaliseringen på kvinnors rädslor och osäkerhet. Det som gör dig trött och utmattad försvinner inte med ett piller. Möjligtvis kan SSRI, antidepressiva, hjälpa genom att dämpa påfrestningar men det är en helt annan sorts piller. Visst, det kanske känns skönt en stund, att äta ett tillskott ur just den där smart designade burken för att du genom konsumtionen kan få känna dig fantastisk. HERS handlar inte om näring, det handlar om att bygga sitt eget varumärke. Att noggrant skapa sin identitet. HERS säger till konsumenten att hon är en speciell typ av kvinna. Hon är någon omvärlden beundrar. Hon jobbar, håller hundra bollar i luften, är vacker, är sammansatt. En smart paketerad lögn och en del av just precis det som bränner ut så många kvinnor. 

Man får försöka hitta platser där det finns lugn. För mig hjälper det att vara mindre på sociala medier och att låta saker ta tid. Dämpa alla intryck och försöka att välja dem själv i den mån det går. Jag att påminner mig själv dagligen om att jag inte är det jag presterar. Jag är inte mitt arbete. Jag är så mycket mer än mina texter och mitt arbete som personlig assistent. Min hud är bra som den är och min kropp är till för att bära och behaga mig. Den orkar mycket mer om jag inte hela tiden straffar den. Och när inget av det här funkar pratar jag med mina käraste eller kollar Bad Neighbours 2, Sorority rising eller Smiley Face. Det funkar alltid som lindring för stunden.

Jag vill inte vara fantastisk mer. Precis som jag inte vill vara stark. Don't get me wrong, jag är fan fantastisk. Och jag är skitstark. Men inte på det högpresterande viset. Jag är inte Annie Lööf eller Birgitta Ohlsson. Fuck that. På en bra dag är jag mer som the Dude i filmen the Big Lebowski.

Jag behöver inte betala flera hundra spänn i månaden för att fortsätta vara amazing, tack så mycket. Jag tänker på Maggie Nelson och hennes ord för att hitta hopp igen. Kom tillbaka till mig Maggie. Stanna hos mig så att jag aldrig glömmer vad jag vill sträva efter och inte låter mig påverkas allt för mycket av lögner jag ändå inte köper. Jag vill vara ett motstånd och ett monster, skrämmande och rasande. Jag vill vara vacker för att jag åldras, lever, gråter och flamsar. Jag vill vara kropp, motbjudande kött och ingen kropp alls. Som älvstoff.

Detta är en debattartikel. Åsikterna som förs fram i texten är skribentens.

Läs även: Hannah och Amanda svarar på kritiken om kosttillskottet. Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!