Foto: Mikano

Klubbarrangörer får inget alkoholtillstånd – deras gäster drack för mycket vatten

19:55 26 Oct 2015

Har du planerat att ha klubb i Göteborg den närmsta tiden? Se då till att dina gäster inte dricker mycket vatten. Annars kanske Tillståndsmyndigheten drar slutsatsen att de alla tagit ecstasy.

Sedan 2006 har Genesis Project jobbat för att göra den göteborgska scenen för elektronisk dansmusik lite roligare. De ordnar ofta stora fester med internationella bokningar och på CV:t står bland annat ett rave på Skansen Krona, i samarbete med Park & Naturförvaltningen. I helgen satte dock en annan myndighet från Göteborgs Stad käppar i hjulet för festarrangörerna. De fick inget alkoholtillstånd till sin halloweenfest på Gothenburg Film Studios. Varför? För att det dracks för mycket vatten sist Genesis hade klubb. Dessutom hade några tagit av sig på överkroppen. Utifrån detta drog Tillståndsmyndigeten slutsatsen att majoriteten av gästerna gick på ecstasy.

Genesis kan nog räknas som en av stans mest ordentliga arrangörer, på deras Facebookevents nämns alltid den så kallade Genesispolicyn: "Genesis tar avstånd från olagliga droger och substanser och har nolltolerans. Vi har licensierade vakter på plats som ska trygga säkerheten och upprätthålla ordning. Vakter och arrangör kommer att samverka med polisen. Respektera Sveriges lagar när du är på Genesis." Tillståndsmyndigheten menade att det där sistnämnda inte efterlevts. Återigen: på grund av vattenkonsumtion. 
– Det här handlar om moralpanik, de tror att inget ändrats sen ravefesterna först kom. Polisen har till och med gett oss sin välsignelse att ha fester, och de vill att vi ska ha tillstånd för då kan de samarbeta med oss. Det är politikerna som tagit det här beslutet, och de har förklätt sin moralpanik i narkotikabekämpning, säger Per-Åke Wilhelmsson, en av de som jobbar med Genesis.


Arrangörerna fick beskedet att de var tvungna att ha alkoholfri bar på morgonen fredagen den 24 oktober, alltså dagen innan halloweenfesten. När de lämnade in överklagandet till förvaltningsdomstolen vid lunchtid fick de beskedet att det var för kort tid för att man skulle hinna behandla ärendet.
– De har uppenbarligen skjutit på behandlingen av ärendet så att en överklagan blev omöjlig. De har nekat oss rätten att överklaga. Det är klart vi kommer fila på en JO-anmälan, såhär kan man inte hantera myndighetsärenden. Vi kan inte förvägras rätten till omprövning.

Kan det ligga nåt i det tillståndsenheten säger?
– 
Det är klart att det förekommer narkotika, det gör det överallt! Jag tror inte att det konsumeras mer droger hos oss än på klubbarna i stan och framför allt stänger man inte de klubbarna på grund av det. Man har ju aldrig stängt klubbar på Avenyn, trots att det är känt att Patrik Sjöberg har suttit där och tagit kokain.

Annelie Silvander på Tillståndsheten i Göteborg har en helt annan bild av såväl Genesis Project-festerna, som läget på klubbar i innerstan.

– Jag har aldrig sett så hög grad av narkotikapåverkan på Avenykrogar, som jag gjort på de här festerna. Jag har varit i barerna, vi har besökt Genesis Projects två senaste fester, och gästerna efterfrågar vatten på ett sätt som inte är normalt. Men för oss är den iakttagelsen bara en liten del av den stora bilden. Det är en liten del i ett tillståndsprotokoll, och ryckt ur sitt sammanhang låter det fånigt. Men jag vill inte att ungdomar ska knarka, så enkelt är det, säger hon till Nöjesguiden.

Halloweenfesten blev av ändå, utan alkoholhaltiga drycker i baren, och Genesis Projects gäster fick snällt nöja sig med den beryktade drycken vatten. Man skulle kunna tycka att Tillståndsmyndigheten borde vara glada att arrangörer söker tillstånd, istället för att ordna svartklubbar. Men istället visade det sig att myndighetspersonerna har samma inställning till vatten på fest som barpersonalen från Coyote Ugly: HELL NO, H2O!

Läs också: Tack för tretillståndet!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!