The Heroic Trio

Klassikerfokus under årets upplaga av Asiatiska FilmFestivalen

14:36 1 Mar 2023

Asiatiska FilmFestivalen pågår från den 4 mars och hela månaden ut i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Lund, Örebro och Norrköping. 

Den fjärde festivalupplagan riktar ljuset mot äldre filmklassiker från hela den asiatiska kontinenten, med titlar som haft en enorm inverkan på dagens globala filmindustri. Nöjesguiden har bett arrangörerna om tips på särskilt omistliga programpunkter:

Vad har Asiatiska FilmFestivalen för fokus i år?
– I år fokuserar vi på det asiatiska filmarvet. Vi visar filmer som som har betytt mycket för publiken och fortsätter att påverka dagens generation av filmskapare. Vi har ett program med klassiska filmer från Japan, Hongkong och Taiwan som pågår under tre helger i Stockholm, och även reser till olika städer i Sverige under mars. Det är ett fint sätt för oss för att hedra stora regissörer som King Hu, Johnnie To, Kinuyo Tanaka och Wong Kar-wai och skådespelare som Maggie Cheung, Hsu Feng, Tony Leung, Meiko Kaji, Takeshi Kaneshiro och Michelle Yeoh.

Vilken film öppnar ni festivalen med?
– Vi öppnar programmet med en helg tillägnad en pionjär inom japansk filmhistoria: Kinuyo Tanaka. Hon var den andra kvinnan någonsin att regissera film i Japan. Till en början var hon en berömd och omtyckt skådespelare som hade jobbat med de allra största regissörerna, bl.a. Ozu, Mizoguchi och Naruse.  När hon uttryckte viljan att regissera film möttes hon av starkt motstånd från branschkollegor, bland annat från Ozu. Men det hindrade henne inte från att göra sex otroligt ambitiösa, poetiska och vackra filmer. Vi är oerhört glada att kunna visa tre av dem i nyrestaurerade kopior, varav Forever a Woman är öppningsfilmen. 
Forever a Woman är inspirerad av den japanska kvinnliga diktaren Fumiko Nakajos liv och i filmen utforskar Tanaka vad det kan innebära att gå emot konventionerna som mamma och kvinna i ett traditionsbundet Japan. Många anser att den är Tanakas mästerverk, hennes mest personliga och feministiska film. Den filmen var verkligen “ahead ofits time”.

Skådespelaren Michelle Yeoh - den första kvinnan med ursprung i Asien att bli Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll - pryder årets affisch. Hur mycket hoppas ni på att hon vinner en Oscar och vilken är er Michelle Yeoh-favoritfilm?
– Hon är vår favorit och vi är säkra på att hon kommer att vinna en Oscar! För det första förtjänar hon att vinna för sin otroliga prestation i Everything Everywhere All At Once. För det andra har hon haft en fantastisk karriär med roller i filmer med stor filmhistorisk betydelse, både i Asien och i resten av världen. Och hon är - precis som Angelina Jolie - en skådespelare vars kampsportkunskaper präglat hennes filmografi. Hon är verkligen i ropet nu och vi tänkte att det här är det perfekta tillfället att visa två av hennes genombrottsfilmer: The Heroic Trio och Executioners av Johnnie To och Ching Siu-tung. Många känner igen henne idag men har kanske inte fått chansen att uppleva filmerna från 90-talet med den unga Michelle Yeoh på stor duk med maxat ljudsystem.
 
Nämn tre filmer vi absolut inte får missa under Asiatiska FilmFestivalen! 

The Moon Has Risen

 
Samtliga filmer av Kinuyo Tanaka. Det är slående hur moderna de är! Om jag måste välja en av dem säger jag The Moon Has Risen eftersom det är en riktig feel good-film.

A Touch of Zen
 
A Touch of Zen. Den är visuellt enastående och historien är väldigt spännande. Den representerar dessutom wu xia pian-genren, dvs kampsportfilmer i den kinesiska kulturtraditionen. Filmerna Hero, Flying dagger, Crouching Tiger, Hidden Dragon - för att nämna de mest kända moderna wu xia pian - har mycket att tacka denna film för.

Executioners
 
Slutligen måste jag såklart tipsa om Michelle Yeoh filmerna The Heroic Trio och Executioners! Här blir det mycket kampsport - en genre där Michelle Yeoh utmärker sig - men i Hongkong-stil. De är också feel good-filmer och riktigt bra underhållning. 

Asiatiska Filmfestivalen pågår från den 4 mars. 
 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!